Prag – grad koji osvaja i kome se uvek vraćate

Ukoliko planirate da putujete, ali još uvek niste sigurni gde biste otišli, neka vaš izbor bude Češka, odnosno njen glavni grad – magični Prag. To je grad u kome možete videti prelepe građevine, ali i grad u kome se možete dobro zabavljati. Ko god je imao priliku da poseti Prag, uvideo je da on sa razlogom nosi epitet najlepšeg evropskog grada.

To je grad kula, tornjeva, mostova, a zovu ga još i Zlatni grad i Grad stotinu tornjeva. Predivna arhitektura, i brojne kulturne znamenitosti samo su jedan od razloga zašto mu se mnogi ponovo vraćaju. On je za razliku od ostalih gradova u Evropi, ostao skoro netaknut za vreme Drugog svetskog rata. Magija Praga se vidi sa obe strane reke Vltave, jer su svuda prelepi prizori u kojima uživa svaki turista. 

Glavne atrakcije ovog grada

U ovom gradu teško je izdvojiti samo jednu atrakciju, koja mami milione turista svake godine. Prag je grad koji nudi mnogo toga, i koji ima nekoliko popularnih atrakcija koje nikako ne smete zaobići kada ste u poseti ovom gradu. Ako ih ne obiđete, to vam je kao i da niste bili u Pragu, zato sastavite spisak nezaobilaznih atrakcija, a to su: Karlov most,Katedrala Svetog Vida,Astronomski sat,Praški dvorac, Zlatna ulica,Zgrada koja pleše,Starogradski trg,Jevrejski kvart.

Karlov most 

Najpoznatiji most u Pragu ali i Evropi, Karlov most je ujedno i najstariji most u ovom gradu. Njime se povezuju dve strane preko reke Vltave, Stari grad i Mala strana. Kamen temeljac postavio je kralj Karlo IV 1357. godine, a most je završen 1402. godine. Most se prvobitno zvao Kameni most ali je kasnije preimenovan u Karlov most, a to ime nosi i danas. Dugačak je 520 m a širok je 10 m. Jedna od zanimljivosti vezana je za samu gradnju mosta, a to je da su radnici tokom gradnje mosta u malter dodavali žumance, a sve to sa ciljem da sama konstrukcija bude jaka i čvrsta. 

Na mostu se nalazi 30 statua, ali to su replike, jer su originalne statue pre 60 godina premeštene u Nacionalni muzej. Na mostu ima 16 lukova, a legenda kaže ako protrljate bronzanu ploču koja se nalazi ispod statue Jana Nepomuka, i zamislite tada želju, ta želja će vam se i ostvariti. Karlov most je pretvoren u pešačku zonu, i na njemu je uvek ogroman broj turista, i to tokom celog dana. 

Rezervišite kombi prevoz 

Kako bi vam putovanje do magičnog Praga bilo udobno tu je Pexon, koji će vas odvesti do željene adresu u ovom gradu. Pexon organizuje polaske iz Novog Sada i Beograda, i ti polasci su svakodnevni. Potrebno je da samo pozovete i rezervišete vaše mesto, a kasnije i da uživate u udobnoj i sigurnoj vožnji do glavnog grada Češke.

Pexon team se trudi da izađe u susret putnicima, i da putovanje bude fleksibilno, i sa mogućnošću dogovora oko samog putovanja i pauza na njemu. Ukoliko putujete u grupi, porodično ili sa prijateljima, sigurno ćete biti zadovoljni povoljnim cenama. Ukoliko imate ljubimca i on je dobrodošao, samo je potrebno da napomenete da i njega vodite, kao i koje je veličine. 

Kuća koja pleše

Od atrakcija novijeg datuma, turistima je posebno zanimljiva Plešuća kuća ili Kuća koja pleše. To je poslovna zgrada i ona nosi nadimak Džindžer i Fred. Ova kuća podseća na par koji pleše i zato je dobila ove nazive. U samoj zgradi se nalazi nekoliko cenjenih multinacionalnih kompanija, a na vrhu zgrade nalazi se francuski restoran, iz kog se pruža predivan pogled. Ova Kuća koja pleše izgrađena je pre 27 godina, i od tada ne prestaje da izaziva pažnju ljudi širom sveta. 

Pivo i hrana u Pragu

Poseta ovom gradu nije potpuna ukoliko ne probate češko pivo, koje je nadaleko čuveno. Razne vrste ukusnih piva, osvežiće vas i upotpuniti uživanje u ovom čarobnom gradu. Postoje brojne pivnice koje u ponudi imaju vrhunska piva. Isto tako, morate probati češke kobasice, koje su popularne kao brza hrana i možete ih naći na svakom koraku. Najlepše su kada se jedu napolju, sa senfom preko i u dobrom društvu. 

Ne propustite da probate specijalitet, dimljenu butkicu sa dodacima poput rena, senfa, i drugih ukusnih umaka. Kombinacija piva i kobasice, ili butkice i piva, učiniće da još više zavolite ovaj grad. Od suvenira, ponesite razne vrste piva, ali i česki kristal koji je svetski poznat. Na kraju zasladite se kolačom koji se popularno zove trdelnik, sa lešnikom, cimetom ili šećerom. Popularna su i razna punjenja, pa kolač može biti sa sladoledom i nekim voćem po želji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *