Pozivnice za svadbu – od tradicije do savremenog doba

Svadba nije samo najlepši dan za mladence, već i za njihove roditelje, prijatelje. Roditelji se takođe trude da pomognu koliko mogu, kako bi taj dan bio što savršeniji za njihovu decu. Ranije su proslave svadbe trajale po nekoliko dana i uz što veći broj gostiju. Danas je u tom pogledu drugačije, prave se manja slavlja, ali se negde još uvek neguje tradicija.

Pozivnice za svadbu iz snova ili čutura

Svi znamo da rakiju mnogi gosti vole da piju i da bez nje ne može proći nijedan događaj. Nekada je to i bilo jedino piće na svadbi, ali danas uz rakiju postoji još bezbroj aperitiva. Ranije se rakija pravila i čuvala od kako se dete rodi pa do svadbe. Onda možete da zamislite koji kvalitet rakije je dominirao. Tako je u mnogim krajevima čutura sa rakijom ustvari bila pozivnica za svadbu. Domaćin bi odlazio sa čuturom kod gostiju i pozivao bi ih na svadbu, a oni bi za uzvrat kitili čuturu sa parama, a i svakako malo popili. To je na neki način zaista bila jedinstvena pozivnica za svadbu. Danas se u većini slučajeva ipak zove pozivnicom, koje su različitog stila u zavisnosti šta mladenci vole.

Kakve su bile prve pozivnice za svadbu?

Verovatno vas interesuje kakve su bile prve pozivnice za svadbu, a da nije u pitanju čutura. Prve pozivnice daleko su bile drugačije od današnjih. Štampane su na papiru i bile su kao neka pisma koja obaveštavaju kada, gde i kod koga je svadba. Razlike sigurno postoje i u stilu pisanja i u izgledu. Tada je dominirao običan tekst, dok danas sve se piše u stihovima, ili na neki kreativniji način u vidu kalendara, stripa. Nekada su i mlade same svoje pozivnice ukrašavale, kako ne bi bile baš obične.

Pozivnice za svadbu sa pesmom

U današnje vreme ono što zamislite, gotovo da je nemoguće da ne može da se napravi. Imate ogroman izbor pozivnica na sajtovima za svačiji ukus i naravno sa različitim cenama. Vaše pozivnice mogu sadržati mašne, čipku, bisere ili pak mogu biti jednostavne, izbor je na vama. Isto tako kao što imaju muzičke čestitke, možete imati i takve svadbene pozivnice. Dok gost otvara pozivnicu da se čuje muzika i naravno unutar pozivnice odgovarajući tekst. Naravno ove pozivnice su skuplje, ali ako imate mali broj gostiju svakako ćete biti jedinstveni sa pozivom.

Dominacija sve neobičnijih pozivnica za svadbu

Mladi bračni parovi se trude da obrate pažnju na svaku sitnicu, a samim tim i na pozivnice. Vaše pozivnice osim što mogu biti muzičke, mogu se praviti od različitih materijala. Tako da imate pozivnice koje se prave od drveta pa se na njima ureže odgovarajući tekst. Isto tako možete dobiti pozivnicu spakovanu u obliku male kutije unutar koje se nalaze informacije. Obavezno vodite računa da vam se i boja pozivnica slaže sa godišnjim dobom kada pravite svadbu. Prema tome treba da uskladite i dekoraciju i boje cveća. Svaki dan se javaljaju nove ideje za pozivnice. E sad da li ćete da izaberete i poručite, da li ćete sami da pravite uz pomoć prijatelja ili ćete da obnovite tradiciju i zovete uz čuturu, odluka je na vama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *