Povišen holesterol – kako se hraniti?

Disbalans dobrog i lošeg holesterola često dovodi do komplikacija. Sve dok se ne pojave prvi simptomi, ukoliko se do sada niste testirali ili ukoliko doktori nisu utvrdili da imate povišen holesterol, verovatno nećete ni znati da ga imate, jer simptomi često izostanu.

Jedini simptomi koji se javljaju u pojedinim slučajevima su problemi sa cirkulacijom, zatim određeni bolovi u stomaku, neke promene na koži i na očima. Ipak, treba da vodite računa i da redovno proverave holesterol ukoliko nezdravo živite, kao i ukoliko pušite i pijete, ali i ukoliko je neko u vašoj porodici imao problem sa povišenim holesterolom. Kada vam doktor utvrdi da imate povećan holesterol, onda treba da korigujete ishranu. Pridržavajte se sledećih saveta, ali pre svega konsultujte svog lekara o svim drastičnim promenama koje planirate da preduzmete. O prirodnoj pomoći kod ovog problema možete se informisati i ovde.

Masna hrana nikako nije dozvoljena

Loš holesterol je povećan kada se stvara masnoća u krvi, arterijama i ta začepljenja dovode do moždanog ili srčanog udara. Zato masna hrana nikako nije dozvoljena, a pod tim podrazumevamo svinjsko i jagnjeće meso, kao i govedina. Dakle, svako masno meso, a posebno svinjsko i jagnjeće u bilo kom obliku može samo da pogorša vašu situaciju. Zatim, svi proizvodi koji se dobijaju od svinje, poput čvaraka i slaninice su strogo zabranjeni, a posebno vodite računa o iznutricama, jer su i one prepune holesterola. Ipak, ne treba u potpunosti da izbacite meso, već možete da jedete na primer piletinu, kao i ćuretinu, ali pazite kako spremate ovo meso. Dakle, nikako na ulju ili masti, već ga pecite, dinstajte, kuvajte, grilujte. Zatim, riba je takođe dozvoljena, ali isto vodite računa o načinu pripreme.

Krompir izbegavati u slučaju povišenog holesterola

Dakle, kada govorimo o povrću onda treba da znate da bi jedino trebalo da izbegavate krompir. Ostalo povrće možete slobodno da jedete i neće biti problema, međutim, probajte da ga ne pržite, već ga spremajte na mnogo zdravije načine. I probajte da u vašu ishranu unesete što više raznovrsnog povrća, kako biste pomogli vašem organizmu da prebrodi taj malo teži period.

Voće je dozvoljeno, ali sveže

Ovde posebno morate da vodite računa, jer voće jeste dozvoljeno, ali u prirodnom obliku. Dakle, nije dozvoljeno sušeno ili kandirano voće, jer je prepuno šećera. Takođe, banane, grožće, urme i smokve nemojte da jedete u tom periodu, jer su i ovo jako teške namirnice kada imate holesterol i one imaju više šećera od ostalih vrsta voća. Kada imate povećan loš holesterol, onda lekari savetuju limun, jabuke, jagode, maline i kruške.

Smanjiti unos mlečnih proizvoda

Punomasni mlečni proizvodi moraju da se izbace iz ishrane, posebno se ovde misli na punomasne sireve, ali i na punomasno mleko i punomasne grčke jogurte. Pavlaka, ovjčije mleko, šlag i kajmak su takođe strogo zabranjeni, bar u ovom periodu. Ako već ne možete bez mlečnih proizvoda, onda savetujemo blažu vrstu jogurta, obrano mleko i kiselo mleko. Jogrut sa kefirom takođe može da bude dobar izbor.

Sve ovo će vam naravno i vaš doktor reći, s tim što će vam on preporučiti da smanjite alkohol i konzumaciju cigarate. Svakako da pre svega treba da slušate savete lekara, jer će on tačno utvrditi u kojoj meri je povećan holesterol i šta tačno treba da radite da biste da ga doveli do normale.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *