Podne obloge nove generacije

Kada se ukaže potreba za postavljanjem podne obloge i započne istraživanje i potraga za vrstom koja odgovara prostoru, željenom izgledu enterijera, ali i stilu života, veoma iznenađujući može biti obim izbora koji se nameće.

Posebno ako ranije nije bilo prilike za susretom sa ovim delom tržišta. Različite potrebe potrošača, različiti stilovi uz napredak tehnologije doveli su do unapređivanja proizvodnje podnih obloga. Na popularnosti su dobili luksuzni vinil podovi, poznatiji kao LVT podovi. Ova vrsta se nameće kao predstvanik nove generacije podnih obloga.

 

LVT podovi

LVT podovi prate potrebe modernih stilova života u više aspekata što ih čini veoma poželjnim među potrošačima. Velika paleta dezana omogućava realizaciju svake zamisli enterijera. Dizajn nudi i klasične imitacije drveta, kamena, pločica, ali nudi i nešto smeliji i moderniji izgled. Mnogi proizvođači dodatno izlaze u susret i pružaju mogućnost prozvodnje željenog dizajna. Pogodnost materijala za prekrajanje ističe njegovu modelarnost što doprinosi uklapanju u prostor ali i otvara mogućnost kombinovanja više dezena. Iako po dezenu imitiraju vrste podova koji odgovaraju i višim cenovnim rangovima, on je samo jedan od njegovih prednosti. Ovde se nameće i druga prednost, njegova cena. U odnosu na druge vrste podova, LVT podovi su veoma pristupačni. Dodatna povoljnost se ogleda i u tome da u slučaju da dođe do većih oštećena nije potrebno pormeniti celu podlogu već samo deo koji je oštećen. Do oštećenja dolazi veoma teško zahvaljujući zaštitnom završnom sloju na spoljnoj strani koji štiti podlogu od ogredbotima, oštećenja i fleka. Ovo je samo jedan od slojeva, obloga je kreirana od većeg broja slojeva što omogućava njegovu izdržljivost i dugotrajnost. Pomenuti završni sloj prekriva noseći sloj koji može biti različitih debljina i prelazi preko sloja visokokvalitetnog vinila. Dodatu sigurnost pruža aqua stop jezgro koje sprečava prodiranje vlage i ošećenje obloge usled njenog delovanja. Nakon čega sledi balanser sloj koji pruža dimenzionu stabilnost. Ovako kreirani LVT podovi pružaju dugotrajnost, izdržljivost, termoizolaciju, daju akustučnost i pritom su prijatni za stopala i antialergijski su. Takođe, zbog svoje otpornosti su veoma jednostavi za održavanje. Zbog svojih svojstava je pogodan kako za prostorije u kojima se živi tako i za komercijalne prostrije (kancelarije, prodavnice, restorane i sl.). dodatan pogodnost pri izboru LVT podova je i jednostavno postavljanje. 

 

Kako se postavljaju LVT podovi

Uz par smernica se može postaviti i samostalno, mada je preporuka da to ipak radi nešto iskusnije lice. U zavisnosti od tipa prostora zavisiće i tehnika postavljanja. Za prostore koji imaju visoke frekvencije prolazaka, kao što su komercijalni prostori poželjnije postavljanje vršiti tehnikom lepljenja. Za prostore koji nemaju tako visoku prohodnost može se koristiti tehnika klik sistema pri kojoj se ne koristi lepak što daje doadtnu prednost  u odnosu na prethodnu tehniku jer isključuje mogućnost da dođe do oštećenja podloge na koju se stvalja. Nešto modernija tehnika je princip lose-lay koji ne koristi ni lepak ni klik sistem, pa je postavljanje veoma jednostavno. Ova tehnika ima značajnu prednost kod prostora koji često menjaju namenu ili izgled jer je uklanjanje, promena celog ili samo dela LVT poda dodatno jednostavnija i brža. Za ovaj tip poda je karakteristično da je moguće ga koristiti odmah po postavljanju bez obzira kojom tehnikom je izvršeno postavljanje.

Posted in Dom

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *