PET ZANIMLJIVOSTI O AFERI VOTERGEJT

Politika i špijuniranje, politički funkcioneri i praćenje uvek su nekako išli zajedno. Danas je to vrlo kontroverzna tema ili se samo prikriveno čini da je tako. I dok i danas mnoge zemlje “pogađaju” afere prisluškivanja, jedna afera ostaće upamćena kao najveća u istoriji. Naime, reč je o aferi Votergejt, zbog koje je tadašnji američki predsednik Ričard Nikson, jedini u istoriji, podneo ostavku na tu funkciju. Prisluškivači su danas i te kako dostupni svima, ali razlozi zbog kojih se oni koriste u politici mogu da dovedu do katastrofalnih posledica. Ako poverujemo da je politika “prljava igra”, onda ne bi trebalo da nas čudi što se kao sredstvo, između ostalog, koriste i prisluškivači.

 

AFERA DOBILA NAZIV PO KOMPLEKSU HOTELA

 

U hotelu pod nazivom Votergejt je sve počelo. Naime pet osoba provalilo je u kancelariju Demokratske stranke u spomenutom hotelu, kako bi instalirali prisluskivace. Međutim, u toj nameri nisu uspeli, već su bili uhapšeni. Lica su bila povezana sa administracijom predsednika Niksona, a kasnije se ispostavilo da ovo nije bio jedini pokušaj prisluškivanja i špijunaže. Naime, i pre toga prisluškivači su vrlo dobro vršili svoju funkciju, a sumnja se da je neke od tih snimaka posedovao i sam Nikson, iako je on to pokušao da zataška.

 

NOVINARI OTKRILI AFERU

 

Verovatno i dan danas jedan od najboljih primera istraživačkog novinarstva, koji se nalazi u stručnoj literature, jeste afera Votergejt. Naime, novinari “Vašington posta” Bob Vudvord i Karl Bernštajn pripremili su niz tekstova o mnogim detaljima koji su imali veze sa prisluškivačima, špijunažom, sabotažom, a čiji nalozi su dolazili iz kabineta predsednika Niksona. Čak 30 godina nakon afere nije se znalo ko je njihov doušnik. Tek je 2005. godine potvrđeno da je izvor njihovih informacija bio Mark Felt, inače zamenik tadašnjeg direktora FBI.

 

VAŠINGTON POST DOBIO PULICERA ZA OTKRIVANJE AFERE

 

Vašington post izveštavao je javnost o prisluškivanju. Dvojica pomenutih novinara redovno su dobijala informacije od pouzdanog izvora i tako izvršili pritisak na američkog predsednika, koji je kasnije i podneo ostavku zbog ove afere. Novinari su “isterali pravdu”, a za svoj poduhvat bili su i nagrađeni. Naime, “Vašington post” dobitnik je Pulicerove nagrade, inače najznačajnije nagrade u oblasti istraživačkog novinarstva.

 

FILM “SVI PREDSEDNIKOVI LJUDI”

 

Novinari Bob Vudvord i Karl Bernštajn napisali su i knjigu pod nazivom “Svi predsednikovi ljudi”, u kojoj detaljnije pišu o svom poduhvatu, špijunskim poslovima, prisluškivačima, umešanosti administracije. Po knjizi je snimljen i istoimeni film, a glavne uloge tumače Rober Redford kao Bob Vudvord i Dastin Hofman kao Karl Bernštajn. Film je bio veoma popularan tada, a i danas ima veoma visoku ocenu kritičara.

 

NIKSON NIKADA NIJE PRIZNAO KRIVICU

 

Nakon obelodanjivanja određenih činjenica koje direktno govore da je i sam predsednik Nikson bio uključen u aferu, mnogi su bili kažnjeni, ali je Nikson bio pošteđen. Postoje jasni dokazi da je Nikson pokušao da zataška ovu aferu i to je izazvalo veliki revolt, kako kod novinara da dalje nastave da istražuju, tako i kod javnosti. Međutim i pored svih dokaza i pored toga što je većina Niksonove administracije bila osuđena, bivši predsednik Ričard Nikson nikada nije želeo da prizna svoju krivicu.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *