Osnovne stvari koje treba da znate  o voću koje planirate da gajite 

Svaka nova sadnica koju ste pomislili da kupite, mora na neki način da prođe neku vašu kontrolu. Ukoliko se dugo bavite ovim poslom, onda verovatno i sami znate da procenite rizike i šta je nešto što je dobro, a čega bi trebalo da se klonite. Međutim, ukoliko ste početnik u poslu onda je jako važno da znate što više detalja i informacija. Od zemlje za cveće, potrebnog zemljišta za sadnju voća i povrća, sve treba dobro promisliti i napraviti prave korake. U nastavku navodimo sve one finese koje će vam možda značiti ukoliko ste planirali da zasadite neke sadnice voća. 

Sadnice jabuka

Jabuka je osnov. Ono što obožavamo da jedemo i ono što naši poljoprivrednici jako vole da gaje. Obožavamo jabuke jer gotovo uvek možemo da ih jedemo, jer uspevaju od leta pa sve do zime. Dobro podnosi zimu i niske temperature, kao i visoke. Sneg i kiša joj ne smetaju, ali je zato grad uništava. 

Ako je vaša proizvodnja ogromna, onda će vam naravno biti potreban sistem za navodnjavanje, ali obično se koristi sistem kap po kap. Za jabuku je pogodno duboko zemljište. Imajte u vidu da na svetu postoji više od 10.000 vrsta jabuka, tako da birajte one sorte, koje se jedu i vole u vašem okruženju, ukoliko planirate da probate nešto. 

Sadnice malina 

Sadnice malina mogu da budu vrlo interesantne za naše proizvođače. Ima daleko manje vrsta nego jabuka, negde oko 190 i naravno i da u ovom slučaju mora da se vodi računa koju tačno vrstu želite. Malina kasno cveta, te joj ne smetaju prolećni mrazevi. Zemlja mora uvek da bude dovoljno vlažna, jer će samo tako sadnica mali ne uspeti, odnosno imaće bolji rod. Ukoliko živite u planinskim predelima, onda ste vi idealan kandidat za sadnice malina. Plodovi se ubiraju krajem juna, odnosno oko 30 dana od cvetanja. 

Sadnice trešanja 

Sadnice trešnje mogu da podnesu niske temeprature, a nije joj potrebno ni mnogo vode. Suv vazduh je idealan za sadnice voća, dok s druge strane ne podnosi vlažan. Vetrovi takođe nikako nisu dobri za trešnju. Najbolje bi sadnice trešanja trebalo posaditi u jesenjem periodu. Tek nakon 8 godina najviše dobićete prve plodove. 

Sadnice kajsija 

Sadnice kajsije treba da imate u vidu ukoliko živite u sušnim područijima, zato što ova voćka veoma dobro podnosi sušu. Vlaga joj pogoduje, ali do određenog stepena, pa se tu izuzetno mora voditi računa. Najviše vode biće joj potrebno u najtoplijim mesecima, od juna do jula i zato je potrebno da se koristi sistem za navodnjavanje. Suša joj ne smeta, kao što smo i naveli, međutim, oštri vetrovi joj nimalo ne pogoduju. Sadnice kajsije treba posadite u jesen. 

Sadnice aronije 

Aronija je izuzetno lekovita i zato je u poslednje vreme i te kako popularna u našoj zemlji. Dobra je vest što se sadnice aronije mogu naći i na našim prostorima. Kontinentalna klima je najbolja za aroniju, a vlaga je takođe neophodna, kako bi plodovi bili veći. 

Nema specijalnih zahteva kada je zemljište u pitanju, tako da se može gajiti i na siromašnijim zemljištima. Savet je da sadnice aronije zasadite u jesen i d koristite sadnice sa dobrim korenovim sistemom. Tri godine nakon toga možete očekivati sočne i zdrave plodove. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *