Osnovne informacije o ADSL internetu – najjednostavnije objašnjenje

ADSL internet se i dalje korsti i mnogima je veoma koristan. Zapravo, mnogima je ovo jedini način da imaju internet. Zato vas upoznajemo sa nekoliko osnovnih činjenica u vezi sa ADSL internetom, koje vam mogu biti značajne.

Šta znači skraćenica ADSL?

Krenimo redom. Ukoliko vam rastavimo samu skraćenicu ADSL verujemo da vam to neće mnogo značiti. Naime, ADSL je znači Asymmetric Digital Subscriber Line, a to zapravo znači asimetrična digitalna pretplatnička linija. Možda vam ni ovo ne znači tako mnogo. U pitanju je internet koji se povezuje i radi preko telefonske linije. Dakle, to je internet koji tako funkcioniše. I naravno, važno je da imate fiksni telefon, putem kojeg ćete i moći da povežete internet. To je zapravo jedini uslov koji vam je potreban za ADSL internet. 

ADSL i telefonska linija 

Pošto se ADLS internet povezuje preko telefonske linije prva pomisao svima jeste da će im se remetiti telefonski signal. Mada, ukoliko ne koristite fiksi više i ukoliko vam nije važno, niti očekujete da vas neko zove putem fiksnog telefona, onda to nije toliko ni bitno. Sa druge strane ukoliko vam fiski telefon i dalje znači, nema potrebe da brinete zato što ADSL internet neće uticati na signal. Možete u isto vreme surfovati internetom bez problema i možete naravno razgovarati telefonom. Kako je to moguće? Cela stvar je u povezivanju. Bakarna parica koja se nalazi u telefonskoj liniji služi za prenost podataka. Zbog postojanja te bakarne parice vama je omogućeno i surfovanje internetom i telefoniranje. Bakarna parica se sastoji iz tri dela. Najmanji deo bakarne parice odogovoran je za telefonske pozive. Druga dva dela bakarne parice koriste se za internet. Postoji razlika i između ta dva dela. Jedan deo je namenjen za opciju upload, a drugi deo za download.  

Laka instalacija 

Ono što je prednost ADSL interneta jeste veoma laka instalacija. Ne instalirate vi naravno, ali ono što treba da znate jeste da vam neće biti potrebni neki dodatni uređaji ili nešto novo što morate da kupujete. Dovoljno je dakle da imate samo fiksni telefon. 

Brži download od upload-a

Možda će vam ovo biti interesantna činjenica, ali kod ADSL interneta brži je download od upload-a. Dakle, ako stalno nešto skidate, pravite baze, takav vam je posao da vam je više potreban download, onda je ovaj internet možda interesantna opcija za vas. Ovo je na primer posebno interesantno nekim firmama, kojima je download jako važan, pa se iz tog razloga pre odlučuju za ADSL internet. Svakako, iako instalirate ovaj internet u svom stanu može da vam bude jako značajan, čak i ukoliko ga instalirate za privatne potrebe. Skidanje filmova i muzike će značajno brži ići i to treba da imate na umu, ukoliko praktikujete to. 

ADSL internet je danas jedna od najpovoljnijih opcija

Dobro je znati da ADSL internet možete plaćati i oko 1000 dinara mesečno. Naravno, sve zavisi od toga za koji paket ćete se odlučiti, ali ukoliko ne želite da dajete mnogo na internet, onda je ADSL savršena opcija. Sa druge strane nema dodatnih uslova, kao što je to slučaj sa nekim drugim operaterima, gde morate da uzmete ujedno i kablovsku. Povoljne ADSL pakete možete naći na sajtu Yunet. Ukoliko vas zanima brzina ADSL interneta, onda treba da znate da iznosi oko 20 megabita u sekundi! 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *