Osnovne funkcije holesterola u organizmu

Holesterol je jedinjenje koje se proizvodi u jetri i u još nekim ćelijama u organizmu. Značaj holesterola za organizam čoveka  je ogroman, a njegove najbitnije uloge su:

Omogućava sintezu svih hormona koji nam daju život, a pogotovo funkcionisanje u onim situacijama kad naš organizam brzo reaguje na one promene koje nas ugrožavaju. Kortizol je hormon koji omogućava fiziološku reakciju našeg organizmam na bilo koji napad bilo iz spoljne sredine ili uzrokovan našim svesnim odlukama. Hormon kortizol će imati funkciju kod povećanja ili smanjenja spoljne temperature i organizam će biti sposoban da se bori sa temperaturom.

Od holesterola nastaju hormoni važni za reprodukciju kao što su testesteron, estrogen i progesteron. Holesterol je bitan za moždanu aktivnost, jer serotonin funkcioniše uz pomoć holesterola. Niske vrednosti holesterola povećavaju rizik nastanka teških depresivnih stanja. Povišen nivo holesterola povećava rizik za stvaranje, srčanih bolesti i Alchajmerove bolesti.

Prvi koraci u smanjenju nivoa holesterola

Statini su lekovi koji se koriste kod visokih vrednosti holesterola, ali ipak u borbi protiv holesterola preporuka je da se on snižava prirodnim putem na normalne vrednosti.

Obavezno ne konzumirati slatkiše (ovo se odnosi i na voće) najmanje dva meseca. Vrlo je važno da doručak bude najznačajniji obrok i obezbedi sve neophodne namirnice za funkcionisanje tokom dana. Obavezno je ne konzumirati pića sa visokim procentom alkohola ili pića sa dodatkom šećera i zaslađivača. Izbegavati namirnice koje su bogate hidrogenizovanim masnoćama i izbaciti iz ishrane biljni šlag, biljni sir, margarin, itd.

Terapija kod povišenih vrednosti holesterola

Da bi se nivo horesterola spustio na normalne vrednosti  potrebno je uzimati kombinaciju raznih preparata kao što su Omega 3, C i E vitamin, selen, grupe drugih antioksidanata, aminokiseline i drugo.

Terapija podrazumeva i veću fizičku aktivnost i preporučuje se brzi hoda kao najefikasnije fizičke vežbe za one koji možda nisu skloni ili nemaju naviku da se bave fizičkom aktivnošću. Potrebno je očistiti jetru od toksina zbog navika unošenja loše hrane, a to se može postići uzimanjem takozvanih čistača jetre. I naravno ne unositi šećer, voćne sokove, voće i smanjiti unos ugljenih hidrata, a naročito ih ne jesti u večernjim satima.

Ishrana u borbi protiv lošeg holesterola

Morska hrana je odlična u borbi protiv holesterola, kao što su losos, skuša, tunjevina, itd. Potrebno je ograničiti unos omega 6 masnih kiselina kojih ima u kukuruznim uljima i ulju šafrana. Najbolje je koristiti maslinovo ulje ili ulje kanola, a margarin da se zameni puterom.

Sirovo voće i povrće su idealni u borbi protiv holesterola. U ishranu je potrebno uključiti i žitarice koje su bogate rastvorljivim vlaknima, kao što su ovas i ječam, a dobro je da se koriste pirinčane mekinje.

Alkoholna pića bi trebalo da se izbegavaju, eventualno čaša crnog vina povremeno za ručak je prihvatljiva. Masnija mesa mogu da se koriste u ishrani i to da se biraju oni mesnatiji delovi iz razloga što se holesterol nalazi u delu mesa koji je „mršav“.  Unos jaja, masnijih sireva i putera za doručak u jutarnjim satima može da pomogne u stavaranju dobrog holesterola. Proste šećere obavezno isključiti iz ishrane.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *