Organizujte svadbu na vreme i bez stresa

Kada je u pitanju letovanje, izlazak u grad ili odlazak na izlet, često važi pravilo da najbolji provod bude kada se sve desi spontano i bez velikog planiranja. Ovom devizom nemojte nikako da se rukovodite kada je u pitanju organizacija svadbe. Veridba je prošla i odlučili ste da stanete na „ludi kamen”. Izdvojite bar 6 meseci za realizaciju svih svojih želja i zamisli, uživajte u pripremama na tenane i sa što manje stresa.

Da ne biste pre venčanja došli na ideju da odustanete od same ceremonije, pratite sledeće korake i uspešno ćete stići do svog cilja, do svadbe iz snova.

„Dogovor kuću gradi”

Najbitnije je da sa svojim partnerom odlučite kakvu svadbu želite, porazgovarate o broju gostiju, izboru muzike i restorana. Ne dozvolite da vam se iko upliće sa strane i nameće vam svoje predloge. Vi niste tu da ispunjavate tuđa očekivanja, već uvek imajte na umu da ste vi najbitniji na svojoj svadbi, da treba ludo da se provedete i da se, i kada prođe nekoliko godina, uvek sa kezom prisećate svog venčanja.

Žika, Mika, Pera na svadbi ili samo bliski i dragi ljudi

Stavka od koje zavisi uopšte u kom pravcu će ići svadba i kakav prostor ćete izabrati jeste broj gostiju. Mladi parovi danas se sve više odlučuju za intimnije proslave sa bliskim rođacima i prijateljima. Čak i po manjim mestima se više ne prave nekadašnje velike svadbe gde mladenci često nisu ni ne poznaju sve pozvane. Lakša varijanta je kada su budući supružnici iz istog mesta, pa imaju i zajednički krug ljudi koje planiraju da pozovu. U suprotnom nekad nije lako suziti broj gostiju, a može da se desi da to morate da uradite zbog kapaciteta restorana koji vam se dopada ili ograničenih finansijskih sredstava.

muzika-za-vencanje

Izbor restorana i muzike neka budu prvi na vašoj listi zadataka

Izbor restorana i benda za svadbu nikako ne smete da odlažete i tome zaista morate pristupiti nekoliko meseci pre samog venčanja, idealno bi bilo bar 6. Mnogi bendovi danas nastupaju širom Srbije, tako da bend za svadbe iz Novog Sada može svirati u Kragujevcu ili Nišu, sve je stvar dogovora. Međutim, dobri prostori i bendovi su obično rezervisani i po nekoliko meseci unapred, pa ukoliko niste krenuli u potragu na vreme, a ne želite da ostanete bez njih, postoji čak i mogućnost da venčanje organizujete radnim danom, ali s tim budite pažljivi i uzmite u obzir da većina vaših gostiju radi i zapitajte se da li mogu uzeti slobodan dan na poslu.

Kakav restoran ćete izabrati zavisi od nekoliko faktora, ali moramo priznati da finansijski aspekat najčešće igra glavnu ulogu. Cena može prilično varirati u zavisnosti od lokacije restorana, samog ambijenta, od toga da li hranu i piće donosite sami ili prepuštate restoranu organizaciju menija, šta meni podrazumeva, da li su i strana pića uključena u cenu itd. Ono što je naš savet je da izaberete restoran koji ima paket ponudu koja pored hrane i pića uključuje i dekoraciju sale, svadbenu tortu i druge sitnice i tako sebi olakšate. Svakako ćete vi birati kako će sve to izgledati, ali prednost je što više poslova obavljate na jednom mestu. Pri izboru prostora za vaše slavlje uzmite u obzir da restoran bude blizu crkve u kojoj planirate venčanje i da bude na lokaciji koja odgovara većini gostiju, kao i da ima dobar prilaz i obezbeđen veći parking prostor da se svadba ne bi pretvorila u lutanje po gradu. Sa menadžerima dogovorite trajanje svadbe i to naglasite u pozivnicama, da ne bi došlo do neprijatnih iznenađenja.

svadba-restoran

Odluka da li će na meniju biti svadbarski kupus ili sarma, pečenje ili roštilj ipak pada u drugi plan pred odlukom o muzičkom bendu koji će biti zadužen za dobar provod na vašoj svadbi. Ponekad je čak potrebno prvo rezervisati orkestar zbog njihovog prebukiranog rasporeda, pa se prema tome rukovoditi kod zakazivanja termina u crkvi i restoranu. Najidealnije bi bilo da ste već na nekoj proslavi čuli dobar bend i bili zadovoljni njihovim izvođenjem, ali ako to nije slučaj, ili nemate preporuku od nekog, pročešljajte ponudu po internetu i tako suzite izbor, a onda obavezno dogovorite sa menadžerima da dođete na nastup i bend čujete uživo kako biste doneli odluku. Posle izbora benda sa šefom orkestra utvrdite sledeće:

  • kolika je cena aranžmana i da li ona podrazumeva programsku šemu ili i opciju naručivanja pesama
  • koliko sati vam je bend na raspolaganju i koliko često prave pauze, kao i koliko članova benda će prisustvovati slavlju
  • kakav je asortiman pesama koje sviraju
  •  precizirajte koje pesme biste voleli da čujete, a isključite one koje nikako ne želite da sviraju

Kako će mlada i mladoženja izgledati na svom venčanju

Neka ovo budu slatke muke. Muškarci po pravilu lakše i brže izaberu odelo i cipele za venčanje, često uz pomoć buduće supruge, dok sa damama to ide malo drugačije. Povedite u šoping nekog kome apsolutno verujete, bilo da je to mama, najbolja drugarica, buduća kuma ili sestra. Dozvolite sebi da probate što više modela i budete neodlučne, bolje da se dvoumite odmah, nego da pred samo venčanje shvatite da to nije venčanica za vas, pa da novu tražite u 5 do 10. Salone venčanica imate gotovo na svakom koraku, a svakako najpre možete pogledati i njihovu ponudu na sajtovima. I ovde možete da uštedite na vremenu i u jednom salonu izaberete i venčanicu, ali i svu prateću opremu: torbicu, cipele, dekorativne šnale ili krunice za vašu frizuru…a često ćete u salonima venčanica dobiti i preporuke za frizera i šminkera.

vencanje

Ostale sitnice koje čine svadbu svadbom

Tu su burme, pozivnice, cvetni aranžmani, izbor bidermajera, mladenačke torte, dobrog fotografa koji će zabeležiti sve bitne trenutke sa vaše svadbe, organizovanje fotografisanja u nekom romantičnom okruženju, bilo u prirodi, bilo u specijalno pripremljenoj prostoriji dok gosti pristižu u restoran… Ali ono najbitnije je da, kada pogledate u partnera, budete sigurni da ste uradili pravu stvar i doneli pravu odluku. Prepustite se emocijama i muzici, ne brinite da li će vam se frizura raspasti ili rasturiti šminka, da li će sako završiti na stolici, a kravata ko zna gde, već đuskajte i uživajte sa svima onima koji su došli da uveličaju vašu sreću i vaše slavlje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *