Oralna higijena prvi stepenik u očuvanju zdravih zuba

Bolesti zuba, upala desni i druga oboljenja usne duplje ne nastaju tek onako niti odjednom. Jedan od najčešćih oboljenja usne duplje jeste upala desni. Veoma lako nastaje, a leči se duže vreme. Baš kao što se u životu za mnoge stvari i dostignuća treba pošteno namučiti, a samo jednim pogrešnim potezom sve upropastiti, tako je i sa mnogim bolestima. Doduše, samo je obrnto. Lako nastaju, ali se mnoga oboljenja teško leče. Iako se čini da je upala desni naizgled bezazlena, ona može da izazove brojne komplikacije i da izazove mnoge problem.

Međutim, treba na vreme sebe ograditi od mogućeg nastanka ove baš neugodne upale. Kako ćete se zaštititi pitanje je koje se odmah postavlja, jer nije uzalud rečeno bolje sprečiti nego lečiti. A iako se čini da su mnogi brojni uzroci za koje nema rešenja, za ovaj problem najpre je važno da imate zdrave navike, ne samo za održavanje oralne higijene, već i kada je i ishrana u pitanju.

Zdravim navikama do dobrog zdravlja

Održavanje oralne higijene oduzima tek jedan deo vašeg vremena, a opet se malo vremena tome posvećuje. Na početku i postoji striktno pridržavanje svih saveta i preporuka stomatologa,  a onda se vremenom zaboravi na održavanje higijene usne duplje, konac za zube se ne upotrebljava, usna duplja se ispira svaki četvrti, peti dan. Da je upala desni opasna, najpre vas upozorava krvarenje desni tokom pranja zuba. Mnogi zanemaruju ovaj alarm upozorenja i ne obraćaju pažnju što se organizam buni. Onda nastane muka kada upala desni izazove neko teže oboljenje poput paradontopatije. Da ne govorimo o klaćenju i ispadanju zuba. Usled nemarnosti ostaje se bez nekog stalnog zuba u vilici. U eliminisanju upale desni može nam pomoći i priroda. To ne treba da iznenađuje, jer je alternativna medicina opet u žiži javnosti i pomaže u olakšavanju mnogih zdravstvenih tegoba. Oširnije o tome kako da se prirodnim putem izborite sa upalom desni možete saznati ovde.

Naravno, to ne znači da se treba osloniti samo na to. Ovo je samo jedna od pomoćnih metoda koja će vam pomoći da održavate oralnu higijenu i sprečite oboljenja koja mogu izazvati teže komplikacije. Dobra pasta za zube i adekvatna četkica se podrazumevaju. Četkicu treba menjati na tri meseca. Kada je reč o pasti za zube izbor je danas zaista veliki, od onih za izbeljivanje do onih koje se preporučuju za jačanje gleđi.

Iako se čini da je velika filozofija redovo brinuti o oralnom zdravlju, nije. Nažalost, veliki broj građana nema naviku da redovno posećuje stomatologa, kako zbog straha od istog, ako i zbog lenjosti i mrzovolje. Neredovno se peru zubi, ima i onih koji nikada u životu nisu koristili tečnost za ispiranje usne duplje niti konac za čišćenje zuba. Ne treba se ni čuditi ovakvom ponašanju, posebno što se u doba naših roditelja, baka i deka znalo da odlazak kod stomatologa podrazumeva odlazak u domove zdravlja, a o privatnim ordinacijama slabo se pričalo.

Sve što je potrebno je više volje i odlučnosti. Vodite računa o svojim zubima, jer loši zubi utiču i na ostale organe našeg organizma. Zato se vodite onom starom parolom da je uvek bolje sprečiti nego posle lečii.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *