Opremanje doma: da li je skupa kupovina uvek i sigurna kupovina?

Opremanje i uređivanje doma istovremeno je i obaveza i uživanje. Koliko god mislili da je u potpunosti uređen nešto još uvek fali. Tek nakon renoviranja, opremanja i dekorisanja jedne prostorije možemo uvideti da je i spavaćoj sobi, trpezariji, kupatilu, pa i dvorištu falila jedna doza osveženja.

Kada ulazite u pustolovinu adaptacije svog doma najbitnije je imati ideju. Napraviti plan kupovine, istražiti tržište i posavetovati se sa kompetentnim ljudima koji imaju iskustva u tome.

Da bi sve bilo potpuno, trebalo bi podjednako obratiti pažnju na sitne i na krupne uređaje, predmete i druge detalje. Uređivanje stambenog prostora podrazumeva aktivnosti koje zahtevaju da budete racionalni, temeljni i praktični. Kako biste sve to postigli najvažniji korak je dobra i pažljiva kupovina.

Kad je reč o kupovini, mišljenja su podeljena. U nekim domaćinstvima kupovina uređaja i predmeta obavlja se prema ceni, dok se nedge drugde u obzir uzimaju ostali faktori, kao što su napredne funkcije uređaja, brend i sl. Ljudi se često opredeljuju prilikom kupovine za poznate marke. Tako da će se, na primer, pri kupovini veš mašine radije opredeliti za neki poznati brend, recimo lg veš-mašine, nego za neki manje poznat i pouzdan brend sa nižom reputacijom, iako razlika u ceni može da bude velika.

U nastavku teksta pročitaćete o čemu bi trebalo voditi računa kada uređujete dom i da li je skupa kupovina uvek najbolja kupovina.

Da li je cena važna prilikom kupovine?

Kvalitet proizvoda zavisi od puno faktora. Između ostalih, ponekad je to i cena. U našem narodu postoji izreka: „Kada ne znaš šta je dobro, gledaj šta je skupo”. Suprotno mišljenju da cena diktira kvalitet, mnogi se vode time da cena apsolutno ne garantuje ni kvalitet ni dugotrajnost onoga što kupujemo.

Ipak, svako od nas ne žali novac i brzo promeni mišljenje kada su u pitanju neki od uređaja i stvari za dom, terasu, radionicu ili dvorište, koje ne kupujemo često. Neke stvari kao što su viseće klizne kapije kupuju se možda jednom u životu. Zato je potrebno uvek staviti kvalitet ispred cene. Kapija, ulazna vrata, frižider, električni šporet, televizor su stvari koje upotrebljavamo svakog dana i ako ne izaberemo mudro, uvek će nam smetati njihove loše karakteristike.

Sledeći odeljci posvećeni su upravo tome.

Funkcionalnost i praktičnost su na prvom mestu

Prilikom kupovine stvari za dom cena je jedna od smernica. Međutim, mnogo su važnija sledeća dva kriterijuma: funkcionalnost i praktičnost. Ukoliko ono što ste kupili nema ove dve osobine džaba sve. I znajte da se jedino prema ovim osobinama stvari i usmerava budžet doma. Ako nešto funkcioniše uredno, bez smetnji i rizika, a pritom je praktično, višenamensko i korisno, onda vredi platiti više. Ovo je jako važno zato što tako smanjujete rizik da neke uređaje kupujete dva ili više puta u kraćem vremenskom periodu. Naravno, u skladu sa prednostima koje nude ni cene ovih proizvoda nisu baš uvek povoljne. To ćete primetiti upoređujući ih sa drugim proizvodima iste namene. Ipak, to vas ne treba obeshrabriti, jer nekada iz kućnog budžeta vredi izdvojiti i više, ako je kvalitet zagarantovan.

Brendovi koji imaju dugu tradiciju

Na tržištu se iznova pojavljuje niz novih uređaja i drugih stvari za dom. Mnogi od njih su proizvodi potpuno novih brendova; diktiraju inovativnost, luksuz i moderno su orijentisasni. Naravno, svim tim prednostima prilagođena je i odgovarajuća cena. Međutim, koliko su na oko lepi, relevantna je činjenica o kvalitetu, funkciji i praktičnosti, o kojima je bilo reči.

Ukoliko ne volite eksperimentisanja niti želite da rizikujete, onda neka vaša kupovina u obzir uzme i kriterijum dugogodišnje tradicije i postojanja. U prodavnicama bele tehnike, metala, građevinske opreme ili potrošnog materijala, mnogo je proizvoda brendova zaista duge tradicije.

Nije tajna da se za njihovu kupovinu cena skoro i ne gleda. Razlog tome je potvrđeni dugogodišnji kvalitet i garancija koju nude.

Moderno i skupo

Zabluda koja već godinama unazad postoji jeste da je sve što je skupo u stvari i moderno. Vodeći se time, prilikom uređivanja doma, mnogi troše dragocen novac, misleći da to što su skupo platili ima neprocenljivu vrednost. To je sasvim pogrešna praksa, jer ono što ponekad smatramo modernim može biti pravi kič, potpuno nefunkcionalno ili kratkog roka upotrebe. Pritom, da bismo za nešto rekli da je moderno, moramo imati istančan ukus, formirane kriterijume zašto mislimo da je moderno i tako dalje. Iz tih razloga ne postoji slučajno profesija kreatora, stilista, dizajnera garderobe ili enterijera.

Poenta je – ne poistovećivati moderno i skupo. Neretko se dešava da ono što smatramo modernim nimalo nije kvalitetno. Razlog tome je što se prilikom izrade takvog uređaja, predmeta i druge opreme za dom puno vremena pokloni detaljima i drugim stvarima koje ga čine modernim, te se tako osnovne funkcije zanemaruju. Naravno, ni ovo ne bi trebalo generalizovati, jer je, s druge strane i mnogo modernih stvari za dom koje besprekorno funkcionišu.

Dakle, kada kupujete budite obazrivi; gledajte cenu, jer vas ona nekad može odvesti dobrom izboru, ali pored nje uzmite u obzir i ostele kriterijume koje smo pomenuli u tekstu.

U suštini, cena i jeste i nije važna. To doslovno znači da bi pored nje u obzir trebalo uzeti i druge kriterijume. Poslušati iskustva korisnika, pročitati recenzije i komentare ako svoju kupovinu obavljate na internetu na nekom onlajn shop-u.

Posted in Dom

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *