OD ČEGA SE SASTOJI OPREMA ZA SISTEM VIDEO NADZORA?

Ako postoji nešto što će učiniti da se osećate sigurnijim na mestu na kojem živite, radite ili skladištite robu svoje firme onda je danas to definitivno tehnička zaštita koju pruža sistem video nadzora kako za ljude tako i za imovinu. 

Postoje mnoge prednosti koje su se tokom vremena izdvojile i pokazale kao suštinske kada je u pitanju lična bezbednosti i sigurnost imovine. Neka istraživanja pokazuje čak da je procenat krađa i razbojništva znatno manji oko objekata na kojima je stajalo samo obaveštenje o tome da postoji ova vrsta obezbeđenja. 

A kako ovaj sistem funkcioniše i od kojih se komponenti sadrži?

KAMERE ZA VIDEO NADZOR

Jedna od prvih asocijacija kada je ova tema u pitanju za većinu su kamere za video nadzor. I to je sa razlogom tako. S obzirom da mnogi ne znaju ni šta čini ostatak opreme logično je da im kamere za video nadzor budu prva asocijacija. Još jedan od razloga koji ide u prilog tome je što su one najvidljiviji element. 

Iako većina kupuje ovu opremu nakon što imaju iskustvo za nekom neprijatnom situacijom pokušaja krađe, realizovane krađe ili uništenja imovine o njima bi trebalo razmišljati kao preventivnoj metodi. 

Mnogi ih načivaju i očima celokupnog sistema. Razlikuju se razni modeli i proizvođači, kao i po karakteristikama. Postoje kamera za video nadzor sa analognim signalnom odnosno AHD, zatim IP kamere za video nadzor i WIFI kamere za video nadzor. 

Najbitnija je rezolucija i kojim prostorijama namenjena. Za spoljne prostore obično se biraju one koje su vodootporne, za noćnim režim rada biraju se one koje imaju dobro snimanje tokom mraka. Broj kamera koji je potreban zavisi od toga koji efekta želite da postignete i koji prostor da pokrijete. 

Ima i onaj kriterijum koji se tiče estetike, pa se izbor može izvršiti i na osnovnu toga. 

Njima treba dodati i nosače koji se češće kupuju kao dodatni deo opreme. 

DIGITALNI SNIMAČI (REKORDERI)

Drugi važan segment je digitalni video rekorder gde treba odabrati odgovarajući snimač video materijala, DVR ili NVR uređaj. Bez digitalnog rekordera – snimača gubi se svrha ovog sistema. Treba već unapred razmišljati o tome koliko će kamera biti priključeno ili ako se nekad kasnije planira dodatno proširivanje. 

U direktnoj vezi sa tim je i hard disk odnosno HDD. 

SKLADIŠTENI PROSTOR

Pri ovoj opremi isključivo se koriste hard diskovi koji su proizvedeni baš za tu namenu i programirani su i prilagođeni da rade 24/7. Osnovna razlika između običnih hard diskova i onih koji su namenjeni u ovu svrhu je tu tome što je kapacitet za rad ovih običnih mnogo manji.  Zato treba pametno birati i znati šta vam je potrebno pri kupovini. 

KABLOVI

Kada su kablovi u pitanju tu treba voditi računa o dve ključne stvari: prva se tiče udaljenosti digitalnog snimača od DVR-a ili NVR-a, a druga se odnosi na tehničke mogućnosti kablova. Ovo je svakako stavka oko koje se treba konsultovati sa stručnjacima.

Za instalaciju ovog celokupnog sistema prepourčljivo je da se konsulutjete sa firmama koje se bave ovim poslovima i koje će po povljnim cenama uraditi instalaciju sistema uz garanciju što će vam osigurati funkcionisanje i rad, što je u direktnoj vezi sa efektom koji se i želi postići, a tiče se bezbednosti ljudi i imovine. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *