O krunicama za zube – sve što vas zanima

Posebno počnemo da se interesujemo za neke stvari onog momenta kada su nama prekopotrebne. Do tada, uglavnom smo čuli za njih i ne zanimaju nas preterano. Što je sasvim u redu i sasvim očekivano. Kada krenete da se interesujete u vezi sa krunicama za zube, znači da definitivno imate neki problem i da želite da ga rešite što pre.

krunica za zube

Ono što se retko kada može podneti jeste nemogućnost da normalno i funkcionalno jedemo, a na toj listi nepodnošljivih stvari jeste i bol naših zuba. Znamo da je taj bol nemoguć i da samo želimo da prođe što pre. Kada su naši zubi oštećeni, naravno da će se javljati bol, javljaće se i ostale neprijatnosti. Kada imamo više oštećenih zuba dolaziće do toga da teže žvaćemo hranu, da je izbegavamo i da samim tim menjamo naše navike. Ukoliko još uvek niste dovoljno istražili, donosimo vam osnovne informacije u vezi sa zubnim krunicama, koje će vam značiti i koje će vas pokrenuti da i vi sebi olakšate život:

Ako je zub previše oštećen – krunica možda neće biti rešenje

Odmah na početku treba razjasniti i razgraničiti stvari – kada je zub previše oštećen i kada vam zubar to jasno stavi do znanja – sa tim se valja pomiriti. Nikako vam neće ići u korist ukoliko na toliko oštećen zub stavite krunicu, koja će u prvi mah biti funkcionalna i koja će zadovoljiti vrlo verovatno i vaše estetske kriterijume, ali koja vam neće biti korisna kroz neko vreme kada se vaš zub praktično raspadne u samom korenu. Dakle, najvažniji savet slušajte stomatologa i primenjujte njegove savete.

Najvažnija prednost krunica – praktičnost

Dakle, krunice (navlake) za zube ugrađuju se u onom momentu kada vaš zub više nije fukionalan, ali je dovoljno zdrav da se ne bi trebalo vaditi. Krunice za zube služe da vama olakšaju život i da sačuvaju život vašem prirodnom zubu. Što pre primetitie oštećenje i što se pre javite doktoru, to će vaš zub nakon što se ugradi zubna krunica trajati više. Ako prekasno dođete – desiće se situacija kao iz prethodnog pasusa. Obratite pažnju na vaše zube, redovno posećujte stomatologa, dajte mu do znanja šta vam smeta i šta vas boli i videćete da ćete uvek imati zdrave zube, koji će vam dugo služiti.

Druga prednost – estetika

Naravno da praktičnost bez estetike ne ide, bar ne u modernom svetu. Sve se gleda i sve lepo je važno istaći, a sve ružno sakriti. Lepi zubi više nisu samo trend, oni su i potreba, a osobe koje nemaju lepe zube ili čak ih i nemaju često bivaju predmet ismejavanja. Što je naravno jako pogrešno, međutim drugačije ćemo percipirati osobu koja ima lepe i zdrave zube i osobu koja ih nema uopšte. Dakle, u ovom slučaju zubne krunice doprinose estetici i to je ono što nekima mnogo više znači od same funkcionalnosti.

Krunice traju i do 30 godina, a cena je pristupačna

Važno je napomenuti da krunice imaju garanciju 10 godina. Međutim, u praksi to izgleda sasvim drugačije. Krunice mogu da traju i oko 30 godina i sigurno imate nekog starijeg u vašem okruženju, ko je pre mnogo godina ugradio krunice i ko je i dalje zadovoljan njihovom funkcijom. Dakle, sve može kada ste u kvalitetnim rukama i kada održavate stanje vaših krunica na pravi način. Druga jako važna stavka svima jeste i cena zubnih krunica. Krunice za zube kreću se od 100 do 200 eur i i postoje dve vrste  – metalne i bezmetalne. U zavisnosti od toga šta je vama potrebno stomatolog će vam jasno preporučiti jednu vrstu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *