Novi trendovi u reparaciji nameštaja

Čuveni arts & crafts koji nam dolazi sa Zapada postao je izuzetno popularan u našoj zemlji, najpre sa tehnikom dekupaža, a zatim i sa sređivanjem starih komada nameštaja, koji postaju pravi unikatni detalji u svakom domu.

Razlog tome veoma je jednostavan: ne samo što se ovakvim hobijem štedi novac u velikoj meri, već se time i čuva naša planeta, a stari predmeti kao uspomene od velike emotivne vrednosti dobijaju sasvim novi život.

Upravo zbog svega navedenog prenosimo vam najnovije trendove u reparaciji nameštaja, koje veoma lako možete primeniti i u sopstvenom domu.

Kombinovanje jarkih boja

Ako vam se crveni komad u enterijeru čini prenaglašenim, evo da vas odmah razuverimo – crvena komoda ili manja polica za knjige, stolica ili stočić za kafu, slatko će se uklopiti u enterijer u kom dominiraju boje i tekstura drveta, bela ili bež.

Stoga nemojte bežati od jarkih detalja, bez obzira na to na koju se boju odlučite.

Ovde će samo biti potrebno ravnomerno farbanje, koje najbolje postižu pištolji za farbanje i lakiranje. Njima se možete poslužiti i ako se rešite za akcentovanje komada geometrijskim šarama, koje ćete veoma lako postići korišćenjem molerske trake.

Dezenirani akcenti na shabby chic komadima

Kad smo već kod akcentovanja dezenima, retro stil repariranja nameštaja sada dobija novu dimenziju koja podrazumeva kombinaciju sa dekupaž tehnikom ili pak iscrtavanje diskretnih šara.

Romentični motivi trebalo bi da se nađu, primera radi, na jednoj fioci ili vratima garderobera, što ćete veoma lako postići izborom nekih retro salveta.

Za drugi stil biće vam potrebno malo više veštine i tanka četkica, ali je dobra stvar što ovde ne možete pogrešiti, jer se, pored klasičnih ruža i ostalog cveća, u okviru ovog stila „tolerišu“ i apstraktni motivi.

„Izgrebani“ komadi

Modeli kao izgrebani ili čuvena „kaubojska“ tehnika polako preuzima primat i na našim prostorima.

Nju veoma lako možete postići korišćenjem stare četke koju ćete umočiti u farbu neke nijanse drveta, obrisati o krpu a zatim je brzo i blago prisloniti u jednom pokretu na komad.

Ovo se posebno odnosi na ivice koje možete ovako „doterati“, ali i na srednje delove svakog komada. U slučaju da preterate, umesto četke bi trebalo da se koriste pištolji za farbanje i lakiranje, koji će lako i ravnomerno prekriti „grešku“.

Na ovaj način se postiže lažna patina svakog elementa, inače veoma popularna u svetu.

Kombinacije sa bojom za table

Boja za table izuzetno je praktična kako za dečje sobe, gde je namenjena igri, tako i za kuhinje, gde može služiti za recepte ili brži spisak potrebnih namirnica.

Ovog puta nam dolazi i u kombinaciji sa farbanim i repariranim nameštajem, i to u svim bojama.

Možete birati jednu ili više fioka, vrata ili stranu ormara, ili pak gornju površinu stola (zašto da ne, deca će uživati) za pozicioniranje crne farbe za table, na kojoj kredom možete ispisati i ukrasiti motivacione poruke.

Ako vam se vaš rad izuzetno svidi, možete je prekriti staklom kako biste je zaštitili od brisanja i promene. u svakom slučaju, veoma je praktična, ali i veoma moderna i šik.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *