Novi Sad – Gibraltar na Dunavu

Prestonica Vojvodine pravi je primer očuvanja tradicije i kulture, što prepoznaju mnogi posetioci. Okruženje je prijatno, pejzaži kao iz bajke, a sam boravak za dugo pamćenje. U današnjem tekstu, putujemo u Novi Sad, turistima takođe poznat i pod nadimkom Gibraltar na Dunavu.

Zbog mnogobrojnih blagodeti grad predstavlja savršenu opciju za život, pa se prodaja stanova u Novom Sadu odvija gotovo svakodnevno. U daljim redovima saznaćete nešto više o istoriji mesta, kao i zašto je dobro živeti u ovom prelepom gradu u severnoj pokrajini naše zemlje.

Kratka istorija prestonice Vojvodine

Istorija grada je usko povezana sa istorijom Petrovaradinske tvrđave. Prvi istorijski dokument koji govori o postojanju grada na lokaciji današnjeg Novog Sada datira u daleku 1237. godinu. U povelji ugarskog kralja Bele pominje se mesto pod imenom Petruvarad koji je bio najznačajnije srednjevekovno mesto i preteča nama poznatog grada. Austrougari su dominirali područjem i ostavili snažan uticaj na formiranje budućeg grada. Kroz viševekovnu istoriju mesto je nosilo sledeće nazive: Racka Varoš, Petrovaradinski šanac i u konačnici Novi Sad.

Novi Sad je grad nadimaka

Pretpostavka je da su mnogi posetioci očarani ovim gradom dali sebi za pravo da „tepaju“ mestu, stoga Novi Sad nosi pregršt nadimaka. Neki od najpoznatijih su: Mali Pariz, Mali Amsterdam, Mali Beč, Mala Atina, Gibraltar na Dunavu, Novosadski Akropolj, Cusum, Nekropolise i Mala Venecija. Grad je autentičan po spoju različitih stilova gradnje pa možda otud ovolika poređenja sa drugim evropskim metropolama.

Spoj prirodnog i urbanog

Novi Sad je smešten u srcu Vojvodine i karakteriše ga neuobičajeni spoj tradicionalne i savremene arhitekture. Kombinacija prelepih zelenih površina sa visokim zgradama stvara autentičnu sliku koja privlači turiste iz svih krajeva sveta. Pored dugačkih bulevara i prelepih trgova, grad ima uređene pešačke i biciklističke staze pogodne za sportsku aktivnost (bilo vožnju, šetnju ili džoging). Uz opuštajuće talase reke u šetnji takođe možete da uživate i na prelepom dunavskom keju, dok je za decu dostupan veliki broj parkova.

Novi Sad je univerzitetski i sajamski grad

Srpska Atina, Novi Sad, organizator je mnogih kulturnih, umetničkih i sportskih dešavanja sa međunarodno priznatim renomeom. Na godišnjem nivou se odvije veliki broj manifestacija, a takođe vredi napomenuti i dugogodišnju tradiciju organizovanja sajmova iz svih sfera. Poljoprivredni sajam je verovatno najpopularniji, ali se u institucijama grada takođe održavaju i sajamske izložbe poput sajma turizma ili automobila. U slučaju da boravite u gradu za vreme održavanja nekog od navedenih događaja, definitivno ih morate posetiti. Evo još nekoliko interesantnih  manifestacija u Novom Sadu:

  • Orfelinovi dani – događaj u čast Zaharija Stefanovića,
  • Zlatno zvonce – festival namenjen afirmaciji dece,
  • NOMUS – festival ozbiljne muzike sa dugom tradicijom,
  • Vinske ulice – uskršnje vinske ulice služe za promociju vina,
  • Noć muzeja – muzeji su otvoreni do kasno u noć,
  • Sajam antikviteta i umetničkih predmeta u čast Pavla Beljanskog,
  • Mnogobrojni koncerti velikih zvezda – održavaju se tokom cele godine.

Prednosti života u Novom Sadu – mentalitet stanovnika

Novosađani su poznati po svojoj velikodušnosti i smirenosti, što je možda i najveći kvalitet ovog grada, a posebno ako planirate da živite ovde duži niz godina. Ukoliko se selite iz relativno male sredine u ovaj prelepi grad, možete da budete sigurni da će vas nov komšiluk dočekati raširenih ruku i pomoći u adaptiranju. Kultura i tradicija se posebno neguje na selima u okruženju grada, tako da pored kupovine stana – nećete pogrešiti ni sa kupovinom imanja na periferiji.

Novi Sad se razlikuje od drugih gradova

Život u metropoli karakterističan je po velikim gužvama, ubrzanom tempu i zagađenom vazduhu. Međutim, Novi Sad se značajno razlikuje od ostalih velikih gradova, a posebno u Srbiji. Život u Novom Sadu se odvija u umerenom tempu, stanovnici su ležerni i spontani, a vazduh čist zbog velikog broja zelenih površina. Naravno, gužve su sastavni deo svake razvijene saobraćajnice, ali to je možda i jedina zajednička tačka Srpske Atine sa ostalim metropolama. S obzirom na to da je u Beogradu stopa zagađenosti vazduha znatno viša, kupovina stana u Novom Sadu se čini kao ispravnija i pre svega zdravija opcija. 

Čak i jednodnevni boravak u Novom Sadu čini se kao putovanje u drugu zemlju. Arhitektura grada je specifična, ljudi drugačiji, hrana izuzetno ukusna, a da ne govorimo tek o viševekovnoj istoriji. I pored toga što ga se većina učenika seća po nezaboravnim ekskurzijama iz osnovnih škola, grad nastavlja da se razvija velikom brzinom i „stvara” nove lokalitete za pamćenje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *