Nova stomatološka otkrića i bezbolne zubarske metode: zubni implanti

Kada su pitanju najnovija stomatološka otkrića koja se pre svega odlikuju svojom bezbednošću i bezbolnošću, ne mogu a da se ne pomenu implanti za zube koji sprečavaju niz problema i poteškoća kako sa zdravljem, tako i onih po estetskom kriterijumu. Upravo iz tog razloga otkrivamo vam šta to sačinjava sam proces u toku kog se implanti za zube ugrađuju, kao i koje su prednosti ove metode.

Po čemu se izdvajaju implanti za zube

Zubni implanti izdvajaju se, pre svega, materijalom od kog su pravljeni. U pitanju je čisti titanijum koji se koristi u svemirskoj industriji i koji je posebno kompatibilan ljudskom telu. Isti metal još ranije je korišćen u medicini, a sada u potpunosti zamenjuje koren zuba kada se implanti ugrade.

Sve navedeno dovodi do toga da su alergijske reakcije, ranije česte prilikom ovakvih intervencija uz pomoć drugih materijala, svedene na minimum. Samim tim, i metoda u okviru koje se implanti ugrađuju smatra se posebno bezbednom za sva životna doba i posebne karakteristike svakog pacijenta.

Šta sve oni sprečavaju

Iako se smatra da implanti za zube pre svega poštuju estetski kriterijum, kao i većina novonastalih zubarskih metoda, ovde je, zapravo, u pitanju zdravlje na prvom mestu. Naime, kako se implanti ugrađuju umesto jednog ili više zuba koji pacijentu nedostaju, oni sprečavaju mngobrojne probleme.

Prvo bi trebalo pomenuti izgled lica. Kada osobi nedostaje zub, posebno u slučaju njegove vidljivosti osoba će izbegavati da se smeje. Zatim, rupe nedostajućih zuba omogućavaju koži lica da pada, što rezultira stvaranjem bora, te pacijent deluje stariji nego što jeste.

Pored estetskih, mnogo su komplikovanije eventualne zdravstvene poteškoće. Naime, implanti bi trebalo da nadoknade zube kako bi se hrana ravnomerno i pravilno žvakala, a ne prebacivala na jednu stranu ili gutala. Sve to može izazvati kako opterećenje vilice, koje je svakako nesumnjivo, tako i opterećenje drugih zuba, ali i organa za varenje, koji će morati da vare nesažvakanu hranu.

Samim tim, implanti su tu da olakšaju digestivnom sistemu da bolje prerađuje unete materije, te da izdvaja one hranljive i potrebne organizmu. Sve ovo, svakako, ima uticaj i na dobar metabolizam, što ne treba posebno napominjati.

Koliko traje proces ugradnje

Kada se ugrađuju zubni implanti, proces u zubarskoj ordinaciji traje oko petnaestak minuta: implanti se ušrafljuju u vilicu i cela intervencija je potpuno bezbolna.

Međutim, nakon ovoga proces traje nešto duže. Potrebno je otprilike tri meseca, odnosno dva do četiri meseca, da se sa sigurnošću kaže da su zubni implanti prihvaćeni od strane organizma.

Nakon toga se, ponovo bezbolnom metodom, implanti nadograđuju metalnokeramičkom ili bezmetalnom krunicom za zube, i čitav proces se završava.

Koje su njegove prednosti

Implanti za zube ugrađuju se pre svega sa ciljem i rezultatom zdravlja celokupnog organizma, što je prva i najvažnija njihova prednost.

Zatim, implanti se rade pre svega bezbedno, a zatim i bezbolnom intervencijom, gde su sve moguće zdravstvene opasnost svedene na minimum i gde nedostaje bojazan od eventualnih poteškoća.

Upravo zato se sami implanti, kao i celokupna procedura njihove ugradnje, smatraju najboljom stomatološkom metodom za rešavanje navedenog problema.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *