Neobični hobiji

Radni dan postaje sve duži i teži? Možda je vreme da se posvetite nekom hobiju! Time ćete ispuniti slobodno vreme i steći neku naviku koju ćete gajiti kroz godine. Dobra stvar kod hobija je to što vam skrene misli od svakodnevnih obaveza koje imate. Hobiji služe tome da vas opuste, nagrade i odmore kada vam je muka od stvarnog sveta. Naravno da će vam oni naizgled oduzeti vreme, ali zapravo će vam samo isto ispuniti zabavnim i korisnim aktivnostima. Kada se u obzir uzme činjenica da imamo sve manje slobodnog vremena a sve više obaveza, uzimanje hobija možda predstavlja nešto što vas ne zanima previše u ovom trenutku. Ipak, trebalo bi da razmislite o tome. Naime, hobiji pomažu sa regulacijom stresa i sa povećanjem nivoa sreće u sopstvenom životu. Oni daju strukturu i pomažu sa organizovanjem dana i slobodnog vremena. Neki od najpopularnijih hobija su u vezi sa sportom, pecanjem, teretanom ili šahom, ali postoje i oni malo neobičniji. Odlučili smo nekoliko takvih da vam predstavimo.

Popravljanje stvari

Zvuči čudno, ali je istinito. Mnogi ljudi popravljaju stvari u slobodno vreme kako bi se oslobodili stresa. Ovo posebno važi za ljude koji rade za kompjuterom, odnosno imaju posao koji ne podrazumeva preteranu fizičku aktivnost u toku dana. Oni se popravljanjem stvari oslobađaju stresa ali i korisno koriste slobodno vreme kako bi učinili i stvorili nešto opipljivo. Popravljanje stvari takođe može biti jako korisno – samo po sebi. Ukoliko je nešto pokvareno i vi to popravite svojim majstorisanjem, činite nešto dobro za svoju kuću. Bilo da vas opušta zvuk motorne testere ili miris piljevine koja ostane nakon rada motorne testere, ili da jednostavno volite da osetite sirov materijal na svojim rukama – popravke su korisna stvar na više načina. Ovaj vid hobija obavezno razmotrite ukoliko vam vaš posao ne daje dovoljno fizičkih aktivnosti.

Kako se približava grejna sezona sve veći značaj dobijaju kotlovi na pelet, njihova ugradnja, ali i popravka. Pelet je sve više prisutan prvenstveno zbog svoje ekonomičnosti i efikasnosti.

Antikviteti

Skupljanje antiktiviteta možda nije preterano čudno i neobično, ali jeste nesvakidašnje posebno na našem podneblju. Moglo bi se reći da smo svi mi pomalo skupljači antikviteta jer verovatno imamo dosta starih stvari u naših kućama. Kada se uzme u obzir cena koju antikviteti drže na tržištu, ovaj hobi bi vam mogao biti vrlo unosan. Naravno, mogli biste i da izgubite dosta novca – stoga ovaj hobi ne preporučujemo nekome ko ima problema sa visokim nivoom stresa. Naravno, ukoliko ne ulazite u ovaj hobi kako biste zaradili, skupljanje antikviteta može biti vrlo opuštajuće i može vam dati neki cilj koji pokušavate da ostvarite. Kod nas nije preterano zaživela ideja antikviteta, ali upravo vi to možete promeniti.

Filatelija

Kad smo kod skupljanja stvari, evo jednog vrlo specifičnog hobija. Filatelija je hobi skupljanja poštanskih markica. Sve što je napisano za antikvitete važi i za filateliju. Dakle, ukoliko planirate da zaradite, ovaj hobi može biti vrlo unosan, ali samim tim, i rizičan jer možda ne uspete da pronađete ono što tražite niti kupca koji bi platio ono što imate. Ipak, ukoliko ne radite to zbog novca, skupljanje markica može biti vrlo opuštajuće jer vam daje cilj. Markice se obično štampaju u serijama od nekoliko desetina komada pa vam cilj može biti upravo kompletiranje seta. Ukoliko to uspete, novac može doći sam od sebe. Naravno, preporučujemo hobije samo kako biste se opustili i oslobodili stresa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *