Nekoliko saveta za uspešnu organizaciju događaja

Želite da organizujete proslavu koju će svi pamtiti?

Iako na prvi pogled ne deluje tako, ovo nije ni malo jednostavno. Organizacija proslave, bilo da je u pitanju rođendan, venčanje, poslovni događaji ili pak neki drugi povod za slavlje, zahteva posvećenost i vreme kako bi sve bilo baš onako kao što ste i zamislili.

To možete postići na dva načina – organizovati proslavu sami, misleći i o najsitnijem detalju, ili pak angažovati iskusne profesionalce sa kvalitetnim portfoliom koji će sve učiniti da vaš događaj bude pažljivo osmišljen i unikatan.

U nastavku teksta pročitajte nekoliko saveta koji će vam pomoći u organizaciji događaja za pamćenje.

#1 Odaberite prostor na vreme

Odabir prostora je jedna od ključnih, ali i prvih stavki na listi stvari koje treba uraditi prilikom organizovanja svakog događaja. Kako biste izabrali pravi prostor potrebno je da imate u vidu nekoliko stvari:

  • okviran broj gostiju na proslavi
  • lokaciju prostora
  • raspored prostorije

Iako ste možda oduvek hteli da napravite proslavu u određenom restoranu ili sali, pre donošenja odluke razmislite da li taj prostor ispunjava sve vaše zahteve.

Uporedite kapacitet sale sa okvirnim brojem zvanica na proslavi da biste videli da li je prostor adekvatne veličine kako bi primio sve goste. Važno je da prostorija bude dovoljno velika kako bi svaki gost imao svoje mesto za sedenje, ali i kako bi mogao komotno da se kreće po sali. 

Sa druge strane, previše velike sale, učiniće da gosti budu previše udaljeni jedni od drugih pa samim tim neće biti u prilici da komuniciraju, što može značajno uticati na atmosferu na proslavi.

Primera radi, ukoliko sala prima između 150 i 200 gostiju, vaš broj zvanica trebao bi da se nalazi u okviru ovih granica.

Zatim, lokacija prostora je važna kako bi svaki gost bez problema došao na proslavu. Dakle, potreban vam je prostor čiju je lokaciju jednostavno pronaći, ali i onu koja je većini gostiju u neposrednoj blizini. Ovo može biti teško, te birajte lokacije koje su u blizini centra grada, a ne na periferiji.

Raspored prostorije treba da omogući da svakom gostu bude komforno i udobno, da ima dovoljno mesta, kao i da ukoliko organizujete muziku uživo, ona bude u središnjem delu prostorije kako bi svi gosti bili podjednako blizu bendu.

#2 Pažljivo odaberite hranu za proslavu

Kada je u pitanju odabir hrane, pred vama je veliki izbor. Upravo ovaj veliki izbor povećava šansu da prilikom odabira pogrešite, te morate dobro razmisliti koja vrsta hrane je najpogodnija za vaš događaj.

Da li je to hrana u vidu švedskog stola ili će je služiti konobari, da li će biti u vidu keteringa ili ćete se pak odlučiti za potpuni obrok – ručak ilii večeru.

Sve ovo zavisi od vrste proslave koju organizujete. Dok je nekad ručak ili večera baš ono što je neophodno na vašoj proslavi, na primer na poslovnim događajima, obično se služi ketering koji nudi veliki izbor hrane koja se može pojesti “sa nogu”. 

Za koji god vid posluženja da se odlučite, vodite računa da se na meniju nađe za svakog po nešto. Kako je danas veliki broj ljudi na određenim režimima ishrane – vodite računa i o tome! Neka se na vašem jelovniku, pored klasnične hrane, nađu i specijaliteti koji su bez glutena, vegeterijanski, veganski ili prilagaođeni nekoj drugoj ishrani.

#3 Stvar je u detaljima

Ono što će vašu proslavu istaći u odnosu na prosečnu su detalji. Ti detalji mogu biti različiti – bitno je samo da budu unikatni i da prestavljaju nešto o čemu će gosti nakon nje pričati.

Da li će to biti posebna i bogata dekoracija, vatromet, nastup poznatog izvođača ili pak personalizovani poklon za svakog gosta – na vama je da odlučite! 

Ono što će svakog gosta oduševiti jeste mali poklon zahalnosti zbog prisustvovanja proslavi ili pak persolanizovana porukica koju ste ostavili na njegovom mestu za sedenje.

Takođe, pored angažovanja samog fotografa možete napraviti poseban kutak za fotografisanje u kojem će se sve zvanice slikati pre ulaska u salu i na taj način zabeležiti svoje prisustvo na vašem važnom događaju.

Iako ove sitnice ne zahtevaju mnogo truda u odnosu na ostale segmente organizacije, upravo su one ono što će najviše privući pažnju gostiju i ono čega će se prvo setiti kada pomisle na vaš događaj.

#4 Muzika – bend ili DJ?

Kada je u pitanju muzika možete se odlučiti za DJ-a, pevača, pevačicu ili pak kompletan bend. Za koju od ovih opcija ćete se odlučiti zavisi od vrste proslave koju organizujete, mogućnosti koje vam dozvoljava veličina i raspored prostora za proslavu, kao i starost i preferencije vaših gostiju.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da ćete se pri organizaciji proslave voditi našim savetima uz pomoć kojih će vaša proslava biti ona za pamćenje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *