Nekoliko saveta za bezbednu kupovinu na internetu

E-trgovina raste neverovatnom brzinom. Razlog tome su pre svega brojne pogodnosti. Ogromna ponuda koja je veća od ponude najvećeg tržnog centra na svetu, udobnost, odnosno kupovina iz fotelje, i jednostavno bezgotovinsko plaćanje samo su neke od prednosti koje nudi onlajn kupovina.

Međutim, uporedo sa porastom e-trgovine razvijale su se i različite metode prevare. Evo nekoliko saveta kako da povećate vašu bezbednost i ne postanete žrtva prevaranata kada kupujete putem interneta. 

#1 Kupujte od renomiranih prodavaca

Jedan od najboljih načina za bezbednu kupovinu na internetu je da se držite velikih, renomiranih prodavaca. Kompanije kao što su Amazon, AliExpress, Ebay i zvanični sajtovi trgovaca koji dugo posluju, imaju sistem kojim osiguravaju vašu transakciju. Za njih rade timovi i kompanije čija je osnovna delatnost izrada web sajtova i zaštita i održavanje istih.

Štaviše, ozbiljne kompanije imaju i politiku povraćaja i mnoge druge pogodnosti ukoliko njihovu robu kupujete preko interneta. Naravno, možda se može i dogoditi da neki od najvećih trgovinskih lanaca izgubi server, i da sajt ne radi usled napada hakera. Međutim, timovi koji rade na održavanju u najkraćem roku će rešiti nastale probleme, a novac koji ste uplatili zbog renomea same kompanije obično biva vraćen ili će vam biti ponuđeno da izaberete neki drugi proizvod iz njihovog asortimana. 

Zato, bez obzira da li na internetu kupujete namirnice, laptopove, garderobu ili tehničke uređaje, birajte firme koje su na dobrom glasu i koje daju garancije za robu koju ste platili. 

#2 Budite oprezni sa ponudama koje su previše dobre da bi bile istinite

Mnogi potrošači pretražuju online prodavnice koje imaju niske cene, što je u neku ruku sasvim razumljivo. Žele kupiti proizvod za što manje novca. Međutim, svaki web shop koji nudi proizvod po ceni daleko ispod njegove realne vrednosti je signal da budete dodatno oprezni. 

Postoji više razloga zbog kojih bi trebalo da se zapitate zašto je cena proizvoda koji želite da kupite tako niska. Pre svega, pitanje je da li je trgovac legalno nabavio predmet koji prodaje. Dalje, postavlja se pitanje da li ćete dobiti proizvod koji ste videli na slici ili će to biti jeftina zamena ili kopija. Najzad, možda uopšte i ne dobijete proizvod koji ste platili.

Zato pre nego što se odlučite za online kupovinu proverite cene proizvoda koji želite da kupite na drugim sajtovima. Ukoliko vidite da je cena za robu previše niska, velika je verovatnoća da je u pitanju neka vrsta prevare.

#3  Ažurirajte softver i pojačajte lozinke

Redovno ažuriranje softvera je jedna od najlakših stvari koje možete da uradite kada je vaša bezbednost na internetu u pitanju. Ažuriranja se često objavljuju upravo iz razloga da bi se poboljšala bezbednost, ali i da bi neke aplikacije radile brže. 

Isto tako, osvežite i pojačajte lozinke koje koristite kada pristupate određenim sajtovima. Nemojte koristiti istu lozinku za više sajtova. Potrudite se da pored toga ona bude utoliko teža ukoliko vam je sajt na koji ste se registrovali od većeg značaja. Firme koje se ozbiljno bave programiranjem i rade za firme koje brinu o internet bezbednosti svog poslovanja i svojih klijenata, obično dizajniraju sistem tako da ne prihvata “slabe” lozinke. 

Ukoliko se i vi kojim slučajem odlučite  da napravite sajt sa internet prodavnicom u pretraživaču ukucajte izrada sajtova Beograd i izaći će vam lista firmi koje se bave ovim poslom na profesionalnom nivou. Ne samo da će vam na osnovu ličnog iskustva dati preporuke kako stranica treba da izgleda, već će se pobrinuti i o internet bezbednosti vašeg poslovanja. 

#4 Budite oprezni sa e-poštom

Oglašavanje uz pomoć elektronske pošte je postalo jedan od osnovnih elemenata online marketinga, kako velikih kompanija, tako i manjih firmi. To su uvideli i prevaranti i u mejlovima šalju viruse i malvere, obično pod maskom poklona, promocija ili posebnih ponuda. Takve, nepoznate mejlove je najbolje izbegavati.

Ukoliko se prevarite i kliknete na link koji vam je ostavljen u poruci rizikujete da prevaranti i hakeri dođu do jako bitnih podataka, kako ličnih tako i onih o vašim bankovnim računima. E-mail poruke koje nose zlonamerne softvere često mogu biti izrađeni kao lažna obaveštenja od banke ili druge finansijske institucije u kojima se kaže da postoje problemi sa vašim nalogom i da treba da ponovo date podatke. Ukoliko vam se učini da je poruka sumnjiva, pozovite banku i direktno od njih potražite informaciju da li je mejl kreirala banka ili je u pitanju prevara.

#5  Ne ostavljajte više informacija nego što je to potrebno

Većina internet stranica koje se bave prodajom a koje vi posećujete u potrazi za proizvodima koji vas interesuju tražiće od vas dodatne informacije kako biste završili kupovinu. Dajte im samo osnovne informacije koje zahtevaju i razmislite da li su im zaista potrebni svi podaci koje traže. Ukoliko neka od polja nisu obavezna, preskočite ih. Što više informacija date, to lakše možete upasti u neprilike. 

Ukoliko želite da bezbedno kupujete na internetu, najbolja opcija je da se držite proverenih prodavaca, koristite jake lozinke, budete oprezni sa email poštom i redovno ažurirate softver na vašem uređaju. Kada kombinujete sve ove metode, šanse da ćete imati neprilike sa prevarama prilikom online kupovine su minimalne.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *