Ne dozvolite da polaganje za dozvolu bude noćna mora

Polaganje za vozačku dozvolu – čin o kome razmišljamo čak i pre napunjenih 18 godina života. U pitanju je jedan od značajnijih ispita u ranoj mladosti, gde preuzimamo veliku odgovornost za postupke, uzimanjem volana automobila u svoje ruke, uz spremnost za vožnju na ulicama različitog obima prometnosti.

Taj trenutak polaganja vožnje uz popunjavanje testova, kretanja na poligonu i samostalnog upravljanja automobilom na ulicama može da izazove dosta strepnje, straha i stresa. Da biste na najjednostavniji način prevazišli sve barijere tokom ovog ispita, važno je da od prvog časa obuke postupate svesno, odgovorno i pratite značajne savete.

Budite sigurni u sebe i prevaziđite tremu

Pre otpočinjanja obuke za polaganje vožnje, razmislite dobro koliko volite da vozite samostalno i da li ste spremni da ozbiljno pristupite učenju vožnje. Kada uvidite da je odgovor potvrdan, svaki put pre nego što sednete u automobil i krenete u vožnju uz pomoć instruktora, recite sebi da to možete i nikada ne sumnjajte u svoje mogućnosti. Nesigurnost je put ka strahu, tako da je ključno da verujete u sebe. Tako ćete ujedno prevazići tremu, što je glavni protivnik uspešnog polaganja vožnje. Znajte i budite sigurni da možete da prođete teorijski i ispit vožnje uspešno iz prve. Obavezno na dan ispita doručkujte, uzmite čokoladu za koncentraciju i opuštanje, i na vreme dođite na mesto na kome se organizuje polaganje vožnje.

Vežba je ključ uspešne i sigurne vožnje

Redovno pohađanje časova vožnje se podrazumeva, ukoliko želite da polaganje za vozačku dozvolu rezultira dobijanjem iste iz prvog pokušaja. Maksimalno iskoristite svaki trenutak proveden na času, bilo na prometnom, seoskom ili otvorenom putu, prepoznajte sve moguće situacije i uvek se konsultujte sa instruktorom da li dobro rezonujete kako biste odreagovali u kojoj situaciji. Kada su u pitanju testovi, to je potrebno dobro i detaljno naučiti. Ukoliko imate nedoumica po pitanju nekih pitanja ili rešavanja raskrsnica, instruktori su na raspolaganju. Jedna od najboljih autoškola u Beogradu, o kojoj možete zasnati više na linku https://www.autoskolapavlin.com/, svojim polaznicima daje dodatne časove ukoliko nisu sigurni u sebe ili ukoliko imaju nneka pitanja vezana za polagnje vožnje koja im mogu pomoći. Redovnim vežbanjem vožnje i testova povećava se verovatnoća za polaganje vožnje iz prve. 

Ponašanje tokom polaganje vožnje – glavni faktor uspeha

Uvažavajući sve prethodno navedene savete, polaganje vožnje može biti uspešno u najvećoj meri u zavisnosti od delovanja na sam dan ispita. Naime, svaki vaš pokret od sedanja u automobil do trenutka njegovog napuštanja komisija pomno prati. Poverenje u ovladavanje vožnjom ulivaju oni kandidati koji pokažu sigurnost i samopouzdanje uz rutinsko ponašanje koje je karakteristično za iskusne vozače. Tako, plus je ukoliko pre započinjanja vožnje proverite blizinu sedišta, visinu volana, retrovizore i svetla automobila. Tokom vožnje, očekuje se aktivno pregledanje retrovizora, kako napred, tako i sa strane automobila. To je posebno važno i bodovano tokom obilaženja, preticanja i skretanja na putu.

Pešaci i bicikliste – posebna pažnja

Bilo da vam se situacije sa pešacima i biciklistima nižu tokom časova obuke ili kada je u toku polaganje za vozačku dozvolu, važno je postupati oprezno i odgovorno. Što se tokom obuke za polaganje vožnje češće susretnete sa ovim učesnicima u saobraćaju, bićete sigurniji da ste spremni da budete aktivan vozač. Naime, svaka komisija prati ponašanje vozača prema pešacima, bilo na pešačkom prelazu, parkingu ili kada prelaze ulicu izvan obeležene zebre. Isto važi i za bicikliste, bez obzira da li postoji obeležena staza u tom delu ulice ili ne. Ključno je brzo odreagovati i propustiti ih u svakom trenutku, jer njihov nailazak na ulicama može da bude vrlo iznenadan i nepredvidiv. Što je brža i sigurnija reakcija u tom trenutku, sigurnost da ste odličan vozač biće veća.

Polaganje za B kategoriju iako je samo jedna od vrsta vozačkog ispita, značajna je, jer većina vozača prvo polaže za vožnju automobila. Mnogo je situacija koje se mogu nametnuti i faktora koji mogu presuditi da li ćete uspešno proći ovaj ispit ili ne. Međutim, uvažavanjem nekih od navedenih i srodnih saveta, siguran je put za uspešno polaganje vožnje.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *