Napulj – grad pun romantike i iznenađenja!

Mnogima je prva asocijacija kada se spomene ovaj kontroverzan gradić kriminal, naročito svima onima koji su pasionirani gledaoci italijanskih filmova. Ipak, reći ćemo vam da je Napulj u stvari grad sunca i mandolina, kao i grad koji turistima ima što-šta da ponudi. 

Ako vas nekada put nanese na ovu stranu, savetujemo vas da nikako ne propustite napolitansku kafu u nekom lokalnom baru. Na taj način osetićete duh žitelja i biti spremni za dalju pustolovinu. 

Ako planirate da Napulj avionom posetite rezervišete let na vreme

Preko određenih avio kompanija, Napulj avionom možete posetiti a da pri tom ne potrošite mnogo novca na povratnu kartu. Na primer, ako letite iz Niša za Napulj uštedećete i po nekoliko hiljada dinara. Sa svega sat i po vremena možete sleteti na napolitanski aerodrom i započeti posetu svih znamenitosti ovog veleletnog italijanskog grada.

U nastavku teksta pišemo šta nikako ne biste smeli da propustite u toku turističke posete Napulja. 

Napuljski trg – centralno mesto Napolitanaca

Nakon što ste okrepili originalnom italijanskom napolitanskom kafom u nekom lokalnom kafiću, krenite ka Napuljskom trgu- omiljenom mestu mnogih turista na kojem se nalaze dve čuvene katedrale. To su bazilika San Francisko di Paola kao i impozantna Kraljevska palata.  

Za ovo mesto je karakteristična jedna legenda koja govori o kralju koji je robove terao da vezanih očiju od trga dođu do statua konjanika kako bi im poštedeo život.

Ne propustite zdanje Kraljevske opere

Da li znate da se u Napulju nalazi najstarija operska kuća u Evropi? Naime, još davne 1737. godine nastala je ova operska kuća u kojoj su nastupale brojne poznate svetske ličnosti poput Marije Kalas, Lučano Pavarotija, Đuzepo Verdi kao i mnogi drugi operski pevači.

Po godinama starija i od Milanske skale, spada u red znamenitosti Napulja koji nikako ne bi biste smeli zaobići prilikom posete. 

Drevna Pompeja – jedna od najvećih znamenitosti Napulja

Većina vodiča će vam reći da ako planirate da u potpunosti upoznate duh i šarm ovog italijanskog gradića, na tenane posetite jedno od pet najposećenijih arheoloških nalazišta na svetu. Naravno, reč je o Pompeji – najstarijem italijanskom gradu izgrađenom još u 6. veku pre nove ere. 

Iako je tokom zemljotresa 62. godine grad bio u potpunosti uništen, ipak možete videti drevne zaostavštine poput javnog kupatila, ostatke akvadukta kao i razne freske u kućama. 

Poseta Napulju neće biti kompletna ako ne vidite Vezuv

Jedan od svakako najpoznatijih vulkana na svetu po svojoj prirodi još uvek aktivnih jeste Vezuv. Brojne erupcije su zadesile ovaj gradić, a jedna od najrazornijih jeste kada je Pompeja sravnjena sa zemljom. 

Da biste osetili pogled na Napuljski zaliv, popnite se do vrha Vezuva. Za nekih dvadesetak evra može se kupiti karta od Herkulanuma do vrha vulkana. 

Ne propustite izlet do ostrva Kapri

Jedno od najatraktivnijih krečnjačkih ostrva na svega 40 minuta vožnje brodićem iz Napulja jeste ostrvo Kapri. Ukoliko ste gledali čuvenu italijansku seriju “Kapri” onda sigurno znate da se radi o mestu koje nikako ne biste smeli da propustite da vidite kada se nađete Napulju. Na vreme obezbedite sebi povratnu kartu brodićem ili gliserom kako biste uživali u razgledanju Trga Umberta Prvog i Plave pećine poznate po belini krečnjaka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *