Namirnice koje ubrzavaju metabolizam

Hrana je primarni izvor energije koju moramo obezbediti telu kako bi nesmetano funkcionisalo tokom celog dana. Međutim, nije sva hrana jednako dobra i povoljnog uticaja na naš organizam, odnosno na hormone i enzime koji održavaju njegov metabolizam optimalno funkcionalnim.

Čak 60% ljudi na svetu se muči sa sporim ili usporenim metabolizmom, a ako želite da više ne sačinjavate tu kategoriju – vreme je da se pri narednoj kupovini korpa napuni namirnicama o kojima možete čitati u narednim pausima.

Laneno seme – prirodni i neškodljivi laksativ

Ključni elementi kojima raspolaže lan su biljni proteini, omega 3 masne kiseline, antioksidansi i vitamini. Oni predstavljaju odlične borce u borbi za ubrzanje sporog metabolizma i doprinose poboljšanju metaboličkih poremećaja kao što su dijabetes, gojaznost pa čak i kardiovaskularne bolesti.

Masne kiseline iz lana naročito su blagotvorne tokom rigoroznijih režima izhrane, kao što je keto dijeta, kada vlakna iz lalenog semena treba da podstaknu rad dobrih bakterija u crevima koje pomažu u regulaciji izbacivanja toksina i razloženih masnih naslaga iz tela.

Naročito kod jako gojaznih osoba, ili osoba koje imaju problema sa zatvorom i “lenjim crevima” (što je posledica sporog metabolizma), lan, sočivo, i slične namirnice mahinarske vrste odlično pomažu u regulaciji metabolizma i olakšavaju tegobe izazvane pomenutim metaboličkim sindromima.

Jaja – najbolji izvor proteina

Proteini su najefektivniji način da ubrzate svoj metabolizam jer su teže probavljivi, pa je telu potrebno više energije da bi ih svarilo, za razliku od lakoprobavljivih masti ili ugljenih-hidrata. Samo jedno jaje ima čak 6.30g proteina, pa tako predstavljaju idealnu namirnicu koju mogu jesti i osobe koje ne jedu meso, i tako ipak nadomestiti nedostatak čistih proteina, životinjskog porekla.

Čili – ljuta paprika koja izaziva osećaj sitosti

Kod odluke da jedete ljutu hranu morate paziti i na druga metabolička i zdravstvena stanja, poput nadimanja ili defekata debelog creva. Ukoliko sa tim nemate problema, čili paprika, ili mrvice ljute paprike u hrani podstiču osećaj sitosti, zahvaljujući sastojku koji se zove kapsaicin.

Neka istraživanja koja su sprovođena ranijih godina, potvrdila su ideje da kapsaicin može, redovnom primenom, u određenoj meri ubrzati metabolizam, ali sama informacija da nam neka hrana pomaže da smanjimo apetit, dovoljan je razlog da je uključimo u svoju ishranu. Međutim, poželjno je da vodite računa o umerenom doziranju ove, kao i svake druge namirnice.

Kafa – šolja zabave je i šolja zdravlja

Ispijanje šoljica kafe pomaže ubrzanju metabolizma pomoću kofeina, koji je njen glavni sastojak. Viši unos kofeina u jednom danu ima stimulativan učinak na energiju, što vodi ubrzanom delovanju samog metabolizma.

Ipak, loša vest za one koji ne vole čistu, crnu kafu je ta da dodavanjem mleka ili šećera u ovaj napitak, značajno smanjujete molekule kofeina, a samim tim poništavate njegovo delovanje na metabolizam, nagomilavajući nepotrebne kalorije iz mleka i šećera.

Zeleni čaj – magični ekstrakt iz prirode

Kako su naučnici ukazali na povoljan uticaj Zeleng čaja na zdravlje, tako je on doživeo masovnu upotrebu. Radi se prvenstveno o tome da ekstrakt Zelenog čaja (GTE) povoljno utiče na metabolizam (smanjenje postotka masti u telu i BMI-a), kako prilikom treninga, tako i u periodu odmora mišića od napora, ali i uspešno smanjuje visok krvni pritisak.

Brokoli i tamno zeljasto povrće

Glavni sastojak brokolija koji pomaže stimulaciju metabolizma je glukorafanin. On učestvuje u podmlađivanju krvnih sudova i boljem prokrvljavanju masnih naslaga, što rezultira njihovim bržim topljenjem.

Tamno zeleno, zeljasto povrće, poput kelja ili spanaća imaju sopstvene “glukorafanine” a to su – gvožđe i magnezijum. Gvožđe i magnezijum su minerali koji su neophodni za pravilno funkcionisanje metabolizma, učestvuje u rastu i u razvoju organa, kao i u poboljšanju imuniteta.

Zeljasto povrće je odličan izvor gvožđa i za ljude koji ga ne dobijaju iz mesa, a osim toga, jedenje ove grupe povrća snabdeće vaše telo mnogo većom količinom vitamina C, nego što bi to učinio limun.

Normalno funkcionisanje metabolizma je ključan saradnik u odžavanju telesne težine optimalnom, ili smanjenju masnih naslaga. Osim ishrane bogate navedenim namirnicama, najbolje ćete rezultate imati (a i primetiti) ukoliko krenete na treninge sa opterećenjem. Vreme je da učinite nešto dobro za svoje zdravlje i telo, kako bi vas ono još dugo služilo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *