Najvažnije stvari prilikom izbora staračkih domova

Kada su naši roditelji, deke i bake stari ili kada se suočavaju sa ozbiljnijim zdravstvenim problemima, koliko god mi to želimo, vrlo često nismo u mogućnosti da se o njima brinemo na odgovarajući način. Zato se često odlučujemo da ih smestimo u institucije koje se profesionalno bave brigom o starim licima. Te institucije jesu starački domovi. Nekada je reč o javnim institucijama, ali sve češće je reč o privatnim domovima za stara lica. Uz određenu novčanu nadoknadu, takve institucije brinu o zdravlju, svakodnevnom i društvenom životu starijih članova naših porodica.

Međutim, verovatno da smo svi nekada u životu čuli ili u novinama čitali članke o nečistim staračkim domovima koji svojim korisnicima ne pružaju odgovarajući nivo usluge i na taj način ne samo da ugrožavaju  njihovo zdravstveno stanje, već istovremeno vređaju njihov dignitet i dostojanstvo. Zato, kada je reč o izboru ovih institucija, moramo biti izuzetno oprezni i dobro preispitati uslove koje te institucije nude. Na koje kriterijume da obratite pažnju, pročitajte u nastavku teksta.

Higijena, odnosno čistoća staračkog doma, ali i njegovih korisnika

Briga o higijeni, kako unutrašnjosti staračkih domova, tako i njegovih korisnika, jedan je od najvažnijih kriterijuma koje treba dobro preispitati. Ne samo da ni mi ne bi želeli da živimo u nečistom okruženju, već, šta više, ono se vrlo često negativno odražava na zdravlje ljudi. Da zaključimo, od nečistih staračkih domova bežite „glavom bez obzira“. Tamo gde ne biste sami želeli da živite, ne bi ni Vaše bake, deke, mame ili tate.

Raznovrsna i zdrava ishrana

Pored higijene, i ishrana je jednako važna za zdravlje i normalno funkcionisanje ljudskog organizma. Pokušajte da svoju posetu institucijama za brigu o starim licima ugovorite za vreme nekog od obroka kako biste se uverili da one za svoje korisnike obezbeđuju zdravu i raznovrsnu hranu. Ukoliko to nije moguće, osobu koja je zadužena za Vaš obilazak doma bez ustručavanja upitajte o meniju i hrani koju služe svojim korisnicima.

 

Kvalitetan smeštaj

Pored toga što kvalitetan smeštaj podrazumeva obezbeđivanje određene doze privatnosti koja je starijim osobama svakako neophodna, potrebno je proveriti udobnost kreveta, ali i stanje ostalog nameštaja, kako u sobama, tako i u zajedničkim prostorijama koje upotrebljavaju svi korisnici staračkog doma. Previše star ili oštećen nameštaj ukazuje na neodgovornost institucije i zanemarivanje starih lica.

Stručnost zaposlenog osoblja u staračkim domovima

Stručnost osoblja zaposlenog u ustanovama koje uz odgovarajuću novčanu nadoknadu preuzimaju brigu o starim licima još jedan je itekako važan kriterijum pri donošenju ovakve odluke. Naime, u svakom staračkom domu, trebalo bi da je zaposlen određeni broj medicinskih sestara ili drugih osoba školovanih u polju medicine.

Briga o društvenom životu korisnika staračkih domova

Dobri starački domovi organizuju određene vrste aktivnosti za svoje korisnike kako bi njihov boravak učinili prijatnijim i zabavnijim. Raspitajte se o aktivnostima koje organizuju u domu u koji želite da smestite starije članove svoje porodice. Možda jesu stari, a ponekad i bolesni, ali nisu biljke, već socijalna bića.

Lokacija ustanove

Iako svoje mame, tate, deke i bake smeštate u određene institucije, nemate nameru da zaboravite da oni postoje, već želite da ih što češće posećujete. Zato, neka jedan od kriterijuma za izbor staračkog doma bude i njegova lokacija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *