Najsavremenijim metodama lečenja do lakog koraka i pokreta

Zdravlje zaista nema cenu, a još je teže kada zavisite od tuđe nege. Otežana pokretljivost i konstantni bolovi pri svakom koraku, koji se mogu javiti kao posledica stanja nastalog usled pojave drugih bolesti ili usled mehaničkih povreda, izazivaju konstantnu patnju i nesposobnost da vodite normalan život.

A šta je najbitnije nego se buditi bez bolova, tokom dana biti sposoban za obavljanje svakodnevnih aktivnosti, a uveče odlaziti na spavanje potpuno rasterećeni. Imajte na umu da bol ne predstavlja način života i da se on uspešno može tretirati primenom različitih metoda fizikalne terapije.

Šta predstavlja fizikalna terapija?

Fizikalna terapija predstavlja primenu različitih prirodnih pristupa u cilju lečenja i osposobljavanja, ali i prevencije. Kretanje bez bolova, pokretljivost u zglobovima i fleksibilnost mišića predstavljaju osnovne ciljeve kojem teži fizikalna terapija, koja u svojoj primeni koristi različite vidove energije – toplotnu, magnetnu, svetlosnu, električnu itd. Primenom fizikalne terapije ne leči se samo posledica, već se posmatra organizam u celosti. Da bi se kretali nesmetano, mora se uzeti u obzir kako fizičko, tako i psihološko stanje. Iz tog razloga, fizikalna terapija obuhvata širok dijapazon proučavanja. Bavi se:

  • nervnim sistemom – kao posledica otežanog kretanja usled pojave moždanog udara, Parkinsonove bolesti ili multiple skleroze 
  • kardiovaskularnim sistemom – kao posledica nepokretljivosti posle srčanog udara
  • respiratornim sistemom – obuhvata hronične bolesti pluća i probleme sa disanjem

U kojim slučajevima možemo primeniti fizikalnu terapiju?

Ukoliko ste pretrpeli povredu, lečite se od bolesti koje su prouzrokovale otežanu pokretljivost ili posle postoperativnog oporavka, fizikalna terapija vam može pomoći da se rehabilitujete i uspostavite ravnotežu između kretanja i potpunog funkcionisanja čitavog organizma. Fizikalna terapija se može primeniti i preventivno, jer povoljno utiče na smanjivanje rizika od oboljevanja ili povreda. 

Kako pristupiti ovoj vrsti terapije?

Da bi se primenila fizikalna terapija, prethodno je potrebno obaviti pregled, za koji su zaduženi fizijatri. Za uspešnu primenu metoda u fizikalnoj terapiji, posmatra se organizam u celini i kod pacijenta se prvo pristupa opštem pregledu, koji podrazumeva uzimanje opšte anamneze – podaci, opšte stanje, bolesti u porodici, trenutne bolesti itd. Zatim se pristupa specijalističkom pregledu, koji podrazumeva procenu stanja pacijenta. Ona podrazumeva analizu držanja tela, pokretljivost zglobova i kičme, mišićnu snagu, reflekse i druge parametre. Ukoliko je potrebno, dijagnoza se upotpunjuje i potvrđuje dodatnim ispitivanjima i konsultacijama sa lekarima specijalistima iz drugih oblasti medicine. Kada se uspostavi konačna dijagnoza, pristupa se i određivanju terapije i lečenju. 

Blagodeti fizikalne terapije

Ciljevi fizikalne terapije su jasni – rehabilitovati i uspostaviti optimalno funkcionisanje čitavog organizma, povećati fizičku pokretljivost, umanjiti posledice povreda i različitih oboljenja, poboljšati ukupan kvalitet života. Fizikalna terapija vam može pomoći da se oslobodite bola, poboljšate cirkulaciju, metabolizam, koordinaciju pokreta, povećate elastičnost mišića, regenerišete oštećene nerve itd.

Načini primene fizikalne terapije

U današnje vreme, fizikalna terapija pruža velike mogućnosti da se kroz različite metode lečenja pronađe najefikasniji način za oporavak od povreda ili oboljenja. Te metode podrazumevaju primenu fototerapije, elektroterapije, upotrebu lasera, zvučne terapije, magnetoterapije, termoterapije, krioterapije i terapije masažom. 

Bilo da se radi o hroničnim problemima ili povredama, fizikalna terapija vam može pomoći da stanete na noge i poboljšate svoj svakodnevni život.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *