Najnovije vesti su se nekada saznavale u kafani

Među starijim novinarima, onima čija su pera bila oštrija od mača, još uvek kruži uzrečica da su se najnovije vesti nekada saznavale u kafani. Ta uzrečica je samo donekle tačna, međutim, slikovito dočarava kako su nekada radili novinari. Kada se malo bolje razmisli o ovoj uzrečici, može se shvatiti zbog čega je bila takva situacija. 

Nekada se privatni život ljudi dobro čuvao iza zatvorenih vrata domaćinstva. Takva situacija je bila krajem devetnaestog i početkom dvadesetog veka. Porodični život je bio hermetički zatvoren, a malo ko je imao pristup najdubljoj intimi doma. Uglavnom su bili muškarci ti koji su izlazili iz kuća, zbog posla. Oni su i zbog društvenih predrasuda bili ti koji su koji su imali društveni život u kafanama. Poznato je takođe da su nekada stranke imale „svoje“ lokale, odnosno mesta u kojima su se sastajali njihovi članovi. Tu su se, po kuloarima, dogovarli važni državni poslovi, postavljali i smenjivali ministri. Zbog takve situacije i ne čudi da su novinari saznavali najnovije vesti upravo na prvim mestima. Ta praksa se nastavila i kasnije, tokom dvadesetog veka, kada je društvo počelo da se „otvara“.

Osim političkih tračeva u kafani su se mogle saznati i najnovije vesti o društvenim događanjima ili istražiti neki slučaj. Tako su novinari kako bi došli do određenih saznanja u nepoznatom mestu prvo odlazili u lokalnu kafanu da se raspitaju. Tada bi uz „čašicu“ saznali sve detalje koji ih zanimaju. 

Najnovije vesti u 21. veku 

Pojavom moderne tehnologije novinarski posao se promenio iz korena. Već sredinom dvadesetog veka, razvojem televizije, najnovije vesti su do publike dolazile ne zahvaljujući kafanskim razgovorima, već vestima objavljenim u agencijama i policijskim izveštajima. 

Onda bi se u vanrednom programu emitovale osnovne informacije, a reporteri bi odlazili na mesto događaja kako bi saznali što više informacija. Ukoliko bi vest bila „veća“, televizijske stanice su prekidale program (ta praksa je i danas zadržana) i emitovale specijalne emisije u vezi najnovije vesti.

Pojavom interneta i pametnih telefona novinarski posao se potpuno promenio. Mediji su pravili internet portale na kojima bi objavljivali najnovije vesti. Kako je na svetu sve više korisnika pametnih telefona, moderan čovek je prestao da se informiše putem televizije i štampanih medija već je sve vesti čitao na internet portalima.

Zbog lakoće i brzine kojom se najnovije vesti danas objavljuju moderni čitaoci su postali zahtevniji i pred novinarima se pojavio novi izazov. Više nema prostora za detaljno istraživanje pre objavljivanja najnovije vesti, već se informacije puštaju na portal odmah. Nakon objavljivanja sledi istraživanje svih potrebnih detalja. Takođe, tekstovi bi morali da budu dopunjeni odgovarajućim video snimcima i fotografijama, tako da se novinari oslanjaju na društvene mreže kako bi pronašli odgovarajući materijal. Celoviti tekstovi se zbog toga pojavljuju samo u štampanim izdanjima sutradan ili tek kasnije. 

Upravo to je najveća zamerka starijih novinara mlađim kolegama. Taj nedostatak vremena i temeljnog istraživanja i suviše veliko oslanjanje na internet.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *