Najmoderniji stambeno poslovni objekti u Srbiji i zašto su važni za privredu

Privredni rast u Srbiji za 2018. godinu iznosio je neverovatnih 4,3 odsto BDP-a. Najveći generator ovog rasta bila je građevinska industrija, pa ne čudi što se sve češće može čuti da je upravo građevinska industra najveći “krivac” za privredni rast u državi. Ono što govori o usponu građevinske industrije u državi je i činjenica da je prestižnu nagradu, za najbrže rastuća preduzeća u Srbiji, Zlatnu gazelu za prošlu godinu odnela građevinska firma naše zemlje.

stambeno-poslovni-objekat-projekat

Svemu gore navedenom su doprineli veliki infrastrukturni i građevinski projekti u Srbiji. Gotova da ne može da prođe mesec, a da se ne objavi da se u državi nešto novo gradi, bilo da je su u pitanju stambeni kompleksi ili hoteli, bilo da su u pitanju neki poslovni objekti. Kako nova gradnja sa sobom donosi i brojne strane investitore u našu državu, tako se i po uzoru na svetske građevinske kompanije i kompanije iz Srbije ugledaju na takozvani pristup “turnkey construction” to jest pristup ključ u svoje ruke.

Glavni grad Srbije, a i kompletna zemlja sve više ide u visinu, pa uz sve veći broj kvadrata ide i sve veći broj spratova. U proteklih nekoliko godina akcenat je na Beogradu, te je prestonica postala grad nebodera i oblakodera, ali i takozvanih “poluzatvorenih” stambeno poslovnih objekata koji iako neki kažu da ruže Beograd, ipak veoma doprinose privrednom rastu i razvoju u državi.

U daljem tekstu ćete imati priliku da pročitate koji su to najmoderniji stambeno poslovni objekti u Srbiji, kao i zašto su važni za privredu zemlje.

Kompleks Skyline kao novi simbol Beograda

Kompleks Skyline koji se gradi u Ulici kneza Miloša je investicija koja je izazvala veliko interesovanje u 2017. godini. Kako je Skyline stambeno poslovni objekat vredan 200 miliona evra, nesumnjivo je da će svojim izgledom, pored toga što će obezbediti dodatan prostor za život, veoma doprineti tome da grad izgleda modernije i u skladu sa svetski poznatim kompleksima.

Skyline kompleks će imati tri kule, od koijh će jedna biti poslovna, dok će dve manje biti namenjene za stanovanje. Ovaj moderan objekat se radi po uzoru na evropske objekte. Oko sto hiljada metara kvadratnih namenjeno je za poslovni, stambeni i maloprodajni prostor, te kompleks Skyline zauzima veliku površinu iznad poznate beogradske mostarske petlje.

Zemunske kapije – energetski efikasan stambeno poslovni objekat

Na prostoru nekadašnje kasarne Aleksa Dundić gradi se novo stambeno naselje, čiji se završetak gradnje predviđa do kraja 2019. godine. Ovaj moderan stambeno poslovni objekat će imati 8 objekata sa ukupno 1700 stanova, odnosno 200 hiljada metara kvadratnih stambeno-poslovnog prostora, a svojim izgledom doprineće lepoti ovog dela grada.

Ono što je značajno za ovo naselje je da su prilikom projektovanja ispoštovani svi zahtevi u pogledu energetske efikasnosti, te je i funkcionalnost ovog objekta na zavidnom nivou. To znači da ovaj stambeno poslovni objekat daje mogućnost maksimalne uštede troškova, kada je u pitanju grejanje, hlađenje, osvteljenje i ventilacija.

Kompleks Pupinova palata – budućnost Novog Sada

Pored glavnog grada Beograd, i Novi Sad se ubrzano razvija poslednjih nekoliko godina. Naime, i Novi Sad ide u visinu. Najviše se ulaže u stambeno-poslovni sektor, te je zasigurno da kompleksi ovog tipa predstavljaju budućnost samog grada. Pupinova palata je eksluzivni poslovno-stambeni objekat u centru Novog Sada, koji ni na koji način neće narušavati poziciju na kojoj se nalazi, te će sadržati stambene i poslovne prostore pretežno tihe delatnosti.

Izgradnjom ovakvog kompleksa otvaraju se brojne pozicije rada i radna mesta. Predviđeni poslovni prostori su planirani da se izvedu po ugledu na najsavremenije zahteve tržišta i budućih korisnika. Kompleks Pupinova palata je objekat projektovan po najvišim svetskim standardima i po uzoru na svetske i evropske metropole.

Solarna dolina kao vrt urbanog stanovanja

Invenstitori se sve više okreću prirodnom okruženju, pa ne čudi što se na sremskoj strani Novog Sada, izdvojeno od guževe, gradi poslovno-stambeni objekat Solarna dolina. Ovaj kompleks na Alibegovcu, pet kilometara udaljen od Novog Sada, osmišljen je sa ciljem da odgovori na potrebe savremenog načina života i uz to na savremeno projektovanje stambeno-poslovnih objekata.

Površina od 3.6 hektara rezervisana je za 112 stambenih jedinica koje podrazumevaju 12.500 metara kvadratnih, dok je svega 1.000 metara kvadratnih namenjeno za poslovni prostor. Početak izgradnje druge faze ovog naselja planiran je za ovu godinu, pod uslovom da se prva faza završi i da sve teče po unapred osmišljenom planu.

Iako postoje analize koje predviđaju da Srbija izumire, u državi se gradi jer je potrebno građanima obezbediti još dodatnog prostora kako za život, tako i za rad i posao, što govori da je Srbija država koja je u razvoju u svakom smislu. Mnogo je stambeno poslovnih objekata u Srbiji koji se grade po ugledu na najmodernije svetke i evropske metropole.

Privredni rast u Srbiji je 2017. godine bio među najnižim u Evropi, pa je ulaganje u stambeno-poslovne objekte očekivan potez, jer ono što dobar objekat nosi sa sobom je štednja i energije i novca, koji na taj način doprinosi razvoju same države i privrednom rastu države. Savremena arhitektura i načini rada donose u Srbiji ne samo moderne objekte za život, već i potpomažu privrednom rastu u državi tako što mame strane invenstitore u naše krajave kako bi ne samo povećavali kapacitete proizvodnje, već i unapredili uslovi života ljudi koji žive od te privrede.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *