Najčudnije kafe na svetu

Tradicionalno, kafa je osvežavajući napitak, koji se pije širom sveta, sa ciljem opuštanja, osveženja i uvećanja koncentracije. Ovaj napitak ima moć da kada ste u najvećim fizičkim ili psihičkim radovima upravo odmorite i napravite predah i pauzu. Bilo da volite topao ili hladan napitak, savremene kafe daju mogućnost da u svakom gutljaju zaista uživate.


Iako čim kažemo kafa pomislimo na svetlije ili tamnije braon napitke, činjenica je da danas ono što na prvi pogled ne deluje kao kafa – upravo jeste. Mnogo je različitih načina pripreme, ali i sastojaka kafe širom sveta. Može biti deo ogromnog pakovanja, ali i jedne kapsule za kafu. U nastavku dajemo neke najčudnije kafe, ali i najnovija otkrića u ovom segmentu.

Kafa od pečuraka – zdrav, ali neobičan napitak

U dalekoj Finskoj, proizvodi se upravo ova vrsta kafe – od najzdravijih pečuraka. Deluje izuzetno neobično, ali radi se o zdravom napitku, koji nastaje od najskuplje vrste pečuraka – macutake. Procedura dobijanja ove kafe jeste kuvanjem, rastvaranjem i pretvaranjem pečurki u ekstrat. Nakon toga, dodaju se zrna kafe Arabike iz područja Amerike. Iskustva ljudi koji su je konzumirali potvrđuju da se radi o zdravom i izuzetno ukusnom napitku, čijim unosom se pospešuje koncentracija, rad mozga i nerava. Iako deluje vrlo teško izvodljivo da bi bilo ko probao ovakav ukus kafe, mešavinom sastojaka dobija se potpuno nova aroma.

Cibetkina kafa – svetski broj jedan

Ova vrsta kafe dobija se u vrlo čudnom postupku, od životinje cibetke u Aziji. Naime, ona mnogo voli da jede zrna kafe, koja se zadržavaju unutar organizma i dodiruju enzime, a zatim izbacuju u vidu izmeta. Zatim se kafa temeljno pere i suši pomoću sunčeve svetlosti. Prži se do nijanse boje cimeta. Ima prijatan ukus, nema gorčine, već je vrlo pitka i popularna. S ozbirom na proces proizvodnje, spada u kategoriju najskuplje kafe na svetu, za koju morate izdvojiti od 200 do čak 1.200 dolara po jednom kilogramu, što su ogromne sume novca, koje potvrđuju kvalitet ove kafe.

Kapsule za kafu – specifičnosti raznolikih ukusa

Pored nekih, da kažemo ekstrema koji su predstavljeni u tekstu iznad, kapsule za kafu su takođe nesvakidašnja kombinacija ukusa, koji ne deluju kao kafa u svakom gutljaju. Nespreso kapsule su vrlo popularne, savremene i omiljene među ljubiteljima kvalitetne kafe. Pored klasičnih ukusa crne, espresso, kapućino i druge kafe. Možete pripremiti od kremastih i penastih, do jakih i gustih. Pritom pojedinačna cena kapsule za kafu u odnosu na cenu espresso kafe u kafiću je dosta povoljnija a ukus isti, možda čak i bolji od pojedinih kafa lokalnih kafića.

Kapsule za kafu mogu doneti čari Brazila, Kolumbije, Indonezije ili drugih kolevki kafe u vaš dom. Arome koje su potpuno neobične mogu dati cvetni, voćni ili neki još neobičniji ukus. Nespresso kapsule imaju arome lešnika, karamele, čokolade, vanile, mente, gorke i druge neobične ukuse. Nudi čak 30 ukusa, od kojih je 16 stalnih, a ostali se menjaju i inoviraju. Kapsule za kafu deo su jednostavne pripreme ovog napitka, koje se ubacuju u aparat. Zatim se jednostavnim pokretom aktiviranja aprata buši dno kapsule za kafu, i meša se sa vodom, mlekom i dodacima. Dobija se kafa po želji, sa omiljenim nivoom šećera, veličinom u šoljici i mešavinom sadržaja koju volite.

Savremena priprema kafe podrazumeva da možete mnogo brže i jednostavnije da dobijete omiljenu mešavinu sastojaka, a bez velikih novčanih izdataka. Nekada iako deluje da su najčudniji napici, jednim gutljajem možete doživeti da osetite kombinaciju omiljenih aroma. Kafa upravo potvrđuje mogućnost mešanja neverovatno različitih sastojaka za dobijanje fenomenalnih ukusa, u kojima se svakodnevno može uživati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *