Najčešće nedoumice o vitaminu D za bebe

 Vitamin D je jako bitan za pravilan razvoj vaše bebe. Želimo da vas uutimo koje su dozvoljene doze vitamina d i na koji način se primenjuje. Ukoliko ste imali sumnje u delotvornost i uticaj koji ima vitamin D za bebe u nastavku teksta ćete pronaći sve informacije i shvatićete  blagotvoran uticaj. 

Sprečavanje rahitisa

 Kada u organizmu dolazi do poremećaja mineralizacije i ne dolazi do pravilne apsorbcije kalcijuma i fosfora. Ovaj disbalans se dešava dok se kosti razvijaju. Rahitis se samim tim javlja isključivo kod dece. Do ovog poremećaja dolazi kad au organizmu nema dovoljno vitamina D. Ovaj vitamin je neophodan da bi se hrskavice punile kalcijumom. 

 

Kada je najbolje davati vitamin D bebi?

Naše podneblje je tako da nismo konstatno izloženi sunčevim zracima, odnosno nema dovoljno sunca koje bi moglo da generiše vitamin D pod kožom. Gde su bebe izložene suncu ne primenjuje se terapija sa kapima. Inače je standardna procedura da se vitamin D za bebe daje u ovom obliku. Kapi se mogu davati bukvalno dve nedelje od bebinog rođenja sve dok ne napune prvu godinu. Ko je zimsko dete , davanje kapi se može i posle godinu dana par meseci prolongirati. 

 

Doza i primena vitamina D za odojčad

Uvek je najbolje konsultovati se sa pedijatrom vaše bebe. On će odrediti koliko jaka doza treba da bude i u kojim intervelima će se primenjivati.

Što se tiče primene, najlakše je kapi pomešati sa mlekom koje bebe tada pije. Uvek je u pitanju samo par kapi i to se kapne na kašičicu , pomeša sa mlekom i da bebi. 

 

Primena vitamina u toku dana

Pedijatar će vas uputiti u dozu ali je primena uvek jednom dnevno. Kapi nisu vezae za obrok bebe i nisu vezane za određeno doba dana. 

 

Vitamin D za bebe i dohrana

Mnogi roditelji postavljaju pitanje da li je vitamin D potreban pored dohrane veštačkim mlekom. U suštini , u veštačkom mleku se nalazi i vitamin D medjutim u jako maloj količini. Savet je da se ipak primenjuje i davanje vitamina D bebi jer će ova kombinacija biti gotovo nepobediva kada je razvoj rahitisa u pitanju. 

 

Da li se rahitis ipak dobija i pored uzimanja vitamina D?

Ne isključuje se mogućnost da se rahitis dobije i pored uzimanja vitamina D ali su to jako retki slučajevi. Ako dodje to toga to je uglavnom zbog određene reyistencije na vitamin D. Druga mogućnost je ukoliko nažalost u organizmu postoji neki drugi problem  sa crevima ili bubrezima. 

 

Da li je neophodno unositi u bebin organizam i vitamin A i omega kiseline?

Ukoliko dojite bebu ili unosi mlečnu formulu u organizam savetuje se da de ne unosi vitamin A dodatno u ishranu. Bebama koje piju kravlje mleko je preporuka da unose vitamin A. razlog je što kravlje mleko ne sadrži dovoljno vitamina A. ipak, nemojte davati detetu kravlje mleko u prvoj godini života. Mogu se javiti razne alergije. Postoji i mogućnost unosa vitamina A u formi AD kapi ukoliko beba ipak u prvoj godini pije kravlje mleko. 

Sa druge strane, ukoliko bebi dajete vitamin d, preporučuje se i konzumiranje dha omega dodatka koji je pogodan i za sasvim male bebe od 3 meseca i više. Dha omega predstavlja jednu od 3 omega kiseline koja je važna za razvoj mozga kod dece i kombinacija ova dva dodatka sadrže sve važne vitamine koje su neophodne vašem detetu do treće godine života.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *