Najčešća oštećenja mobilnih telefona

Današnji mobilni telefoni imaju niz razvijenih funkcija, pa uglavnom dominiraju „smartfoni“, odnosno pametni uređaji. Zamenjuju laptop i desktop računare, tablete i mnoge druge aparate, kako u poslovnim, tako i u kućnim potrebama.

Mnogo je različitih marki, modela i tipova mobilnih telefona, pa je danas tržište prepuno ponudama brojnih proizvođača. Međutim, iako toliko usavršeni i unapređeni, mobilni telefoni se često kvare, ili oštete. Onda se vrši zamena ekrana, baterije, punjača, memorijskih kartica, i drugih internih i eksternih delova uređaja.

Zamena ekrana mobilnih telefona

S obzirom da savremeni mobilni telefoni imaju ekran osetljiv na dodir, u veličini od 5, 6 i više inča, često je oštećenje upravo baš ovog dela uređaja. Veliki mobilni telefoni podložniji su češćem ispadanju, kontaktu sa raznim česticama, pa i rasklapanju. Zamena ekrana se u gotovo svim slučajevima podrazumeva, posebno ukoliko dolazi do pucanja ili ispadanja stakla. Zamena ekrana zahteva da se izdvoje znatna novčana sredstva, što je u proseku do sto evra. Upravo zbog toga, često se ljudi odluče na kupovinu novog telefona, pre nego da promene samo ekran na dodir. Generalno, ekran je danas gotovo ključni deo mobilnog uređaja, pa je važno održavati, voditi računa i postavljati zaštitne maske. Zamena ekrana onda neće biti ni potrebna, ukoliko postavite još i zaštitno staklo i masku, potpuno je vaš mobilni telefon bezbedan.

close-up-woman-s-hand-showing-broken-mobile-screen_23-2147918192

Zamena zvučnika i mikrofona mobilnog telefona

Zamena ekrana je jedno rešenje za moguća oštećenja displeja mobilnog telefona i javlja se gotovo najčešće. Međutim, pored ovog problema, javlja se nepravilan rad zvučnika i mikrofona. Javlja se učestalo šuštanje prilikom razgovora, seckanje glasova, pa i potpuno neprodukovanje zvukova. Razlozi za to su takođe ispadanje telefona, dodir sa tečnošću, hranom i pićem i slično. Zamena zvučnika je važna, i uglavnom je vrše svi serviseri mobilnih telefona. Ne spada u skupo servisiranje, naprotiv, isplativije je nego kupovina novog mobilnog uređaja. Pored ovoga, problem sa radom mirkofona značajno ometa rad telefona. Kada vas druga strana ne čuje kako treba, glasovi su nejasni, ili uopšte nema protoka zvuka sa vašeg uređaja, zamena mikrofona je neophodna. Sve navedeno može da bude i u vezi sa ispadanjem telefona i da bude u vezi sa potrebom da se izvrši zamena ekrana.

Zamena konektora za punjenje mobilnog telefona

Često se dešava da u brzini uzmemo drugi punjač i napunimo naš mobilni telefon. To se dešava ako smo u žurbi i gužvi, pa uzmemo bilo koji punjač, samo da dopunimo bateriju. Nismo svesni da upravo to ukoliko punjenje nije uz originalan kabal može da napravi problem u funkcionisanju telefona. Dalja posledica je potreba zamene konektora za punjenje. Još jedan od razloga je pogrešna upotreba punjača, česti prekidi punjenja i slično. Telefoni su osetljivi u svim softverskim i hardverskim karakteristikama, pa i u ovom delu.

repair-broken-smartphone-white-background_77206-296

Važno je biti oprezan, jer problemi sa punjačem i strujom mogu da budu imaju fatalne posledice po život i vaš, i mobilnog telefona. Zamena konektora neophodna je kada uređaj ne reaguje ni na jedan punjač, ni na zamenu baterije. One su takođe osetljive, ograničenog su trajanja i potrebno je na vreme staviti novu bateriju. U suprotnom, ovo oštećenje može prouzrokovati dublji kvar, na samoj ploči mobilnog telefona, što je dosta skuplje i teže otkloniti.

Oštećenja mobilnog telefona su mnogobrojna i zahtevaju različite intervencije servisera. Tu je zamena ekrana, baterije, mikrofona, zvučnika i mnogih drugih delova, koje mogu biti prouzrokovani mnogim uticajima. Kvašenje, ispadanje i pucanje, samo su neki od uzroka ovih oštećenja, koja mogu otkloniti jedino ovlašćeni serviseri.

Pročitajte još zanimljivih i korisnih tekstova iz kategorije tehnika.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *