Metalne ili bezmetalne krunice – za šta se odlučiti

Ugradnja krunica danas je postala veoma popularna tehnika u stomatologiji. Pacijenti se najčešće odlučuju za ugradnju krunica kako bi nadomestili izvađeni zub, ili zbog estetskih razloga. Međutim, pacijenti često imaju nedoumicu oko toga da li je bolje ugraditi metalne ili bezmetalne krunice. Ukoliko razmišljate o ugradnji krunica, u nastavku pročitajte koja je razlika između ova dva tipa krunica.

Da li su bolje metalne ili bezmetalne krunice?

Veliki broj ljudi će instiktivno odgovoriti da su bolje bezmetalne krunice. Sami nazivi tipova krunica sugerišu nam izbor. Međutim, metalne krunice nisu u potpunosti napravljene od legure metala, već samo njihovo jezgro. Naime, da bi se postigla čvrstina i izdržljivost ovih krunica jezgro čine hrom, paladijum ili molibden, a oko jezgra se stavljaju keramički materijali. Za razliku od njih, bezmetalne krunice su u potpunosti napravljene od keramičkih materijala, najčešće od cirkonijuma. Odnosno, bezmetalne krunice su savremenija verzija metalnih. Zato danas stomatolozi preporučuju pre ugradnju bezmetalnih. Ali naravno, ni metalne krunice nemaju negativan efekat na zdravlje ljudi. Ugradnja bezmetalnih krunica je usluga koju nudi i ordinacija Vuković. Detaljnije se možete o tome informisati i na sajtu ordinacijavukovic.rs

Osobine bezmetalnih krunica

Jedna od osnovnih osobina bezmetalne krunice jeste postizanje prirodnog izgleda. Naime, ove krunice se po boji i ostalim osobinama ne razlikuju od prirodnih zuba. To znači da sa njihovom ugradnjom zubi izgledaju potpuno zdravo, blistavo i pravilno oblikovano. Za razliku od metalnih krunica, bezmetalne se ne provide, već u potpunosti izgledaju kao prirodni zubi. Takođe, ukoliko se desi da dođe do povlačenja desni neće nastati tamni rub oko zuba, što je karakteristično za metalne krunice. Zatim, cirkonijum je biokompatibilan materijal. Odnosno, ovaj materijal ne može dovesti do iritiranja desni, tako da je proces navikavanja na ugrađene krunice svega nekoliko dana.

Međutim, i metalne krunice imaju neke prednosti. Na primer, ukoliko pacijent želi da nadoknadi nedostatak većeg broja zuba pomoću mosta, a ne ugradnjom implanta, onda je bolje rešenje metalna krunica. Naime, u ovakvom slučaju metalno keramički most se pokazao kao dovoljno izdržljiv i elastičan.

Kako izgleda ugradnja bezmetalnih krunica?

Ugradnja zubnih krunica zahteva brušenje zubnog materijala. Međutim, ugradnja bezmetalnih krunica podrazumeva skidanje gotovo pet puta manje materijala u odnosu na ugradnju metalnih. Na osnovu ortopan snimka stomatolog utvrđuje da li je neophodno pre ugradnje krunica izvaditi neki zub. Ukoliko je to neophodno, onda je tu intervenciju potrebno prvo uraditi, a zatim nakon zarastanja rane izvršiti ugradnju krunica. Sledeći korak je izbor budućih krunica. Naime, na osnovu fotografija različitih modela pacijent zajedno sa stomatologom bira izgled krunica. Nakon toga potrebno je uzeti otiske kako bi se odredio položaj i oblik zuba. Tek nakon toga sledi brušenje zuba i ugradnja privremenih krunica. Njih pacijent nosi dok se ne izrade trajne bezmetalne krunice. Važno je naglasiti da je brušenje potpuno bezbolno i da se radi uz lokalnu anesteziju. Potom slede probe kako bi se što bolje uradile trajne krunice. Na poslednjoj probi pacijent je u prilici da prvi put vidi nove zube. Ovo je ujedno i poslednji korak kada pacijent i stomatolog mogu izvršiti korekcije boje i oblika. Nakon korekcija, krunice se pomoću cementnog materijala lepe za površinu zuba. Nakon ugradnje krunica potrebno je da pacijent dođe na kontrolu naredni dan kako bi se proverio zagrižaj.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *