Medicinski turizam u Srbiji

Postoji mnogo razloga zašto strani turisti posećuju našu zemlju. Odličan provod, ukusna hrana, niske cene za njihove standarde i gostoljubivost našeg naroda nadaleko su poznati. U poslednje vreme se, širom sveta razvijaju različiti okidači za turizam. Osim novih iskustava, strasti za arhitekturom, prirodnm ili potrazi za avanturom, sve su češće situacije da pojedinci postaju digitalni nomadi – koristeći svoja fleksibilna radna mesta da putuju. U Srbiju veliki priliv posetioca donosi i velika dijaspora. Tokom praznika ogroman broj ljudi doputuje ovde kako bi posetilo rodbinu i prijatelje. Širom sveta se, ali i kod nas razvija jedna nova grana turizma – medicinski turizam. Ova pojava podrazumeva putovanje zarad lečenja, iz dva razloga: traženje najboljih mogućih stručnjaka, ali i traženje povoljnijeg lečenja. Upravo zbog ovog drugoga, pristupačnih cena lečenja, Srbija postaje ozbiljan igrač na mapi globalnog medicinskog turizma. Navodimo koje to grane medicine najviše privlače strane turiste.

medicinski-turizam-eu

Autor fotografije slon_dot_pics  sa sajta Pexels

Banjski turizam

Srija obiluje banjama. One uz čist vazduh i lepu prirodu, nude nezagađene termalne i mineralne vode, lepo uređena šetališta, bazene, ali i medicinsko osoblje specijalizovano u različitim oblastima. Banjski turizam ponovo se vraća u modu širom sveta, pa se mnogi odlučuju da se upute baš u našu zemlju i posete jednu od mnogobrojnih banja koje imamo da ponudimo. Među najpopularnije spadaju banja Vrujci, čije vode sadrže selen, kalijum i magnezijum, a posetioci često biraju i kupanje u lekovitom blatu kao jednu od opcija. Atomska banja poznata je po dejstvu na nervna i mišićna tkiva pa je redovna destinacija obolelih od reume i multiple skleroze, a Mataruška banja poznata je i po lečenju ginekoloških problema. Svi ovi benefiti navedenih, ali i mnogih drugih banja širom zemlje čine Srbiju veoma atraktivnom destinacijom svima u potrazi za povoljnim lečenjem.

Estetske korekcije

Ordinacije, klinike i drugi centri za estetsku hirurgiju i različite kozmetičke zahvate u Srbiji po kvalitetu i savremenim tehnologijama ne zaostaju ni najmanje za stranim konkurentima, a u odnosu na njih imaju povoljnije cene zahvata. Podmlađivanje lica u domaćim klinikama, ali i mezoterapija, hijaluronski fileri i slične neinvazivne procedure sve su češći okidač da se turisti upute baš u Srbiju. Procedure za koje se stranci često odlučuju su i korekcija nosa, kapaka, grudi, liposukcija i zatezanje stomaka. Najveći broj pouzdanih klinika u ovoj oblasti locirane su u srpskoj prestonici, Beogradu, pa se mnogi odlučuju da ovde provedu neko vreme i iskoriste posetu zarad zahvata i za obilazak grada punog znamenitosti i noćnog provoda.

Zubarske usluge

Zubarske usluge širom sveta su veoma skupe i to dovodi strance u našu zemlju, posebno kada su u pitanju komplikovanije procedure poput hirurškog vađenja zuba ili postavljanja proteze. Stranim posetiocima se i uz kupovinu avionske karte, plaćanja smeštaja ovde i zubarske usluge, višestruko isplati poseta Srbiji u odnosu na cene iste vrste usluga u nekim zemljama evropskog i severnoameričkog kontinenta. Srbi iz dijaspore su takođe česti medicinski posetioci zemlji ni manje ni više već zbog posete zubaru. Zbog toga većina prestoničkih zubarskih ordinacija ima svoje ponude odštampane i na engleskom jeziku.

Ostali potencijali

Veliki prihodi od medicinskog turizma od velikog su uticaja na naše ustanove, pa se širi spektar usluga koji se promoviše van zemlje. Najveće potencijale za sada pokazuju polja ginekologije, a radi se na razvoju turizma i u oblasti ortopedije i operacija srca.

Globalna povezanost, sve veća informisanost i sve jeftinije cene letova razlilčitih avio kompanija povoljno utiču na medicinski turizam, stvarajući medicinu jednim globalnim tržištem koje od svakog medicinskog radnika iziskuje da ponudi ono najbolje. Medicinski turizam, ukoliko se pametno iskoristi i dobro promoviše, otvara potencijal da u Srbiju iz godine u godinu dovede sve veći broj posetioca. Ovo ne samo da je povoljno po državnu ekonomiju, već će i stvoriti podsticaj našim lekarima da, u talasu migracija stručnjaka, ostanu u zemlji, i da nude što profesionalniji pristup i što širi spektar usluga pacijentima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *