Mali kuhinjski aparati za one koji žele da se hrane zdravije

U želji da postanu zdraviji, sve je više onih koji koriste moderne kuhinjske aparate koji sa jedne strane olakšavaju pripremu obroka, dok sa druge omogućavaju da ti isti obroci budu jako ukusni, ali i zdravi. 

Uz ovakve aparate se proves kuvanja značajno pojednostavljuje, a namirnice zadržavaju maksimalnu nutritivnu vrednost. 

U daljem tekstu izdvojili smo četiri kuhinjska uređaja koji su ključna za one koji žele da promene navike u ishrani. U pitanju su: friteze na vruć vazduh, blenderi, uređaji za kuvanje na pari i dehidratori hrane. 

Osim što omogućavaju zdraviju ishranu, uz ovo aparate se značajno skraćuje vreme potrebno za pripremu obroka i ceo proces je dosta jednostavniji. 

Friteze na vruć vazduh za ukusna jela sa manje ulja

Friteze na vruć vazduh postale su izuzetno popularne jer se u njima može pržiti hrana sa minimalnom količinom ulja ili čak i bez ulja uopšte. Ovi uređaji koriste cirkulaciju vrućeg vazduha kako bi postigli hrskavost koja se inače dobija prženjem u dubokom ulju. Jela pripremljena na ovaj način su znatno zdravija, sadreže manje masti, a samim tim i kalorija.

Jedna od glavnih prednosti ovog aparata jeste mogućnost ubrzane i pojednostavljene pripreme jela. Većina modela ima mogućnost odabira unapred podešenih programa koji su osmišljeni za različite vrste hrane. Za pripremu je potrebno samo da se odabere odgovarajući program. 

Skraćeno vreme pripreme postiže se jer ovi uređaji postižu idealnu temperaturu značajno brže od običnih rerni. 

Namirnice pripremljene na taj način zadržavaju svoje hranljive materije, a jela su i ukusna i zdravija u odnosu na ona iz obične rerne. 

Ove friteze su idealne za pripremu različitih jela, od prženog krompira, piletine, ribe, ali i raznih kolača.

Blenderi – idealni za bogate i hranljive napitke

Blenderi su nezamenjivi za pripremu zdravih napitaka kao što su smutiji, supe i razna druga jela. Uz ove uređaje možete za samo par minuta da napravite napitke koji su savršeni za doručak, užinu ili obrok posle treninga.

Prva asocijacija na ove uređaje su nezaobilazni smutiji, koji su odličan način da se svakodnevni jelovnik obogati sa više voća i povrća. Osim smutija, blenderi su idealni i za pripremu kremastih supa, domaćih sosova, ali i ukusnih i zdravih pestoa.

U ponudi blendera postoje i oni sa opcijom da se prilagodi tekstura i gustina jela. Oni se nalaze u srednjem i višem cenovnom rangu za kupovinu, ali nude mnogo više mogućnosti da se u potpunosti iskoristi potencijal namirnica koje se blendaju. Pojedini modeli imaju i programe za zagrevanje uz koje direktno u aparatu može da se napravi topla supa.

Uređaji za kuvanje na paru

Kuvanje na pari je jedan od najzdravijih načina pripreme hrane, jer pomaže u da se hranljive materije u očuvaju u što većoj meri. Standardnim prženjem, kuvanjem i pečenjem u rerni gube se mnogi vitamini i minerali, dok sa kuvanjem na paru ovo nije slučaj. Uz ove aparate takođe se mogu spremati najrazličitije namirnice, od povrća i ribe, preko mesa i pirinča, a sve to bez potrebe za dodavanjem ulja ili masnoća.

Upotreba je prilično jednostavna. Dovoljno je da se napuni rezervoar sa vodom, da se namirnice postave u odgovarajuće posude i da se podesi vreme kuvanja. 

Kuvanje na pari takođe omogućava da hrana zadrži svoj prirodni izgled i strukturu. Povrće ostaje hrskavo, meso zadržava svoju sočnost, a riba ostaje delikatna i puna ukusa. Takođe, uređaji za kuvanje na paru uglavnom imaju više slojeva, što omogućava da se istovremeno kuva više različitih vrsti hrane, čime se štedi i vreme i energija. 

Dehidratori hrane – za zdrave grickalice i omiljenu hranu tokom cele godine

Dehidratori hrane su odlični za čuvanje sezonskog voća, povrća, bilja, pa čak i mesa, jer su napravljeni za  sušenje na niskoj temperaturi. Na taj način se uklanja vlaga iz hrane, čime se sprečava rast bakterija i plesni, a namirnice koje su sezonske, mogu da se koriste tokom cele godine.

Sušenje hrane u dehidratoru se zadržava veliki deo hranljivih materija, a hrana ostaje ukusna. Ovi uređaji su idealni za pripremu zdravih grickalica poput voćnog čipsa, sušenog povrća, ali i za pripremu domaćih začina i čajeva, kao i sušenog mesa.

Korišćenje je krajnje jednostavno. Potrebno je da se namirnice operu i i iseku na tanke komade, a zatim rasporede po posudama i da se podesi temperatura i vreme sušenja. 

Ako se odlučite barem za jedan od navedenih aparata, možete biti sigurni da ste doneli odluku koja će vam pomoći da pređete na zdraviju ishranu. Ovi uređaji ne samo da čuvaju hranljive materije u hrani, već su i obroci spremljeni u njima ukusni, ali sa manje masti, kalorija i aditiva.

Uz sve moderne tehnologije koje su nam na raspolaganju, priprema zdrave hrane nikada nije bila jednostavnija i pristupačnija.

Posted in Dom

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *