Male promene koje će osvežiti vaš stan

Ukoliko dugo niste menjali ništa u vašem stanu, možda je pravi trenutak da razmišljate o preuređenju, drugačijem rasporedu ili novim detaljima koji će osvežiti vaš životni prostor. Male promene uvek pozitivno deluju na naše raspoloženje, pa ćemo se tako bolje i prijatnije osećati u novom ambijentu, a i naši gosti će biti pozitivno iznenađeni kada sledeći put dođu u goste.

Kada pomislimo na renoviranje, odmah su nam u glavi velike sume novca, ali to ne mora da bude tako. Dovoljno je dodati nekoliko novih stvari ili osvežiti stare, pa da sve dobije potpuno drugu notu. Sledi par trikova koji će vas i vaše ukućane sigurno usrećiti, a finansijski se neće previše osetiti.

Kupite nove tepihe ili rotirajte postojeće

Tepisi su nezaobilazni, oni služe da vizuelno povežu sve elemente u prostoriji i daju posebnu dozu ušuškanosti i topline svakom domu. Ukoliko ih niste ranije imali, pravu promenu vaše sobe će dobiti ubacivanjem tepiha, a ako ih već imate, možete i da ih rotirate. Možda ćete shvatiti da tepih iz spavaće sobe bolje ide uz dnevni boravak i obrnuto.

Ako se odlučite za kupovinu tepiha, pored cene, kvaliteta, materijala, morate voditi računa i o načinu održavanja tepiha, ali i o njegovoj dekorativnoj funkciji. Ukoliko su zidovi i nameštaj u prostoriji jednobojni, možete se igrati i birati tepihe veselih i šarenih dezena, a, s druge strane, ukoliko u sobi sve „vrvi“ od boja, vaš izbor treba da bude svedeniji tepih.

Prionite na krečenje

Nova boja zidova je najefektniji način za postizanje potpuno drugačije atmosfere u vašem domu, pogotovo ukoliko je vaš stan bio okrečen u belo. Beli zidovi su jednostavni i praktični i lako ih je ukombinovati uz svaki nameštaj, ali preporučujemo da unesete malo živosti i topline i izaberete neku drugu nijansu uz koju će i nameštaj dobiti potpuno novi sjaj. Možete se odlučiti i da samo jedan zid, npr. u dnevnom boravku, okrečite u neku jaču boju i tako ga posebno istaknete.

Poslednjih godina pravu renesansu doživljavaju tapete i postaje vrlo moderno i popularno njihovo postavljanje. Odlučite se za kombinaciju i zid iza ugaone garniture oblepite, a ostale zidove okrečite u boju koja je dominantna na tapetama. Ukoliko ne želite da eksperimentišete s njima u dnevnom boravku ili spavaćoj sobi, pravi prostor za postavljanje tapeta je dečija soba. To će posebno oduševiti vaše mališane.

Obratite pažnju na detalje

Vaš dom, pre svega, treba da bude odraz vaše ličnosti, vašeg ukusa i vaših želja. Ponekad nije lako sve to uskladiti sa finansijskim apsektom, pa moramo da zanemarimo lične afinitete i biramo jeftinije komade nameštaja. Takođe, ukoliko imamo decu i kućne ljubimce, moramo se rukovoditi načinom održavanja nameštaja, tepiha, zavesa, kao i njihovom bojom.

Ono gde možemo dati sebi oduška su dekorativni detalji i ukrasi, koji će dati lični ton svakom prostoru. Ovde pustite mašti na volju. Najkrupnije promene se i dešavaju kad se krene od malih stvari. Ne morate menjati ugaonu garnituru, ali kupite nove prekrivače modernog dizajna, kao i što više ukrasnih jastučića koji će oplemeniti prostor. Unesite sveže cveće u dom, zamenite zavese, stvorite romantičnu atmosferu odabirom mirišljavih sveća… Možda nije prava prilika da menjate trpezarijski sto, ali ga možete preurediti i dekorisati novim nadstolnjacima, svećnjacima, podmetačima… Ukoliko ne želite da krečite zidove, a želite da promenite nešto na njima, tu su umetničke slike ili ramovi sa vašim najdražim fotografijama, a uvek se može naći mesta i za novu policu sa suvenirima sa putovanja ili omiljenim knjigama.

Svaka promena vašeg životnog prostora pozitivno će delovati na vaše raspoloženje, pa se ne ustručavajte da se upustite u avanturu preuređenja svog stana ili kuće.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *