Letovanje na Kritu – posetite mali svemir prepun lepota i mitskog blaga

Ako se odlučite za letovanje na Kritu, imaćete ispred sebe  mali svemir koji ćete nanovo i nanovo otkrivati. Krit je inače najveće i najjužnije ostrvo u Grčkoj i peto po veličini u Sredozemnom moru. Ovde možete da se divite ostacima sjajnih civilizacija, istražite slavne plaže, impresivne planinske pejzaže, plodne doline i strme klisure i postanete deo bogate gastronomske kulture ostrva.

Krit je cenar kulture postao već u neolitu, a smatra se da je to upravo zbog njegovog geografskog položaja između Afrike, Evrope i Male Azije, kao i zbog blage klime. Prva praistorijska naselja pojavila su se na Kritu oko 6000. godine pre nove ere. Krit ima preko 3000 pećina a mnoge od njih su u vezi sa grčkom mitologijom. Jedna od pećina je ona u kojoj je boginja Rea rodila Zevsa a nešto dalje Zevsova pećina u kojoj je sakrila Zevsa od muža Krona koji je gutao svoju decu čim se rode. Kada je odrastao, Zevs prerušen u bika uzeo je Evropu kako bi zajedno uživali u ljubavi iz koje se rodio sin Minos koji je vladao Kritom i pretvorio ga u moćno ostrvsko carstvo. Istina koja stoji iza mita je postojanje moćnog i bogatog kraljevstva i civilizacije koja se smatra najstarijom na evropskom kontinentu.

Ovo ostrvo odlikuju neponovljive rajske plaže

Ostrvo Krit ima preko 600 plaža, što je impresivan broj. A njihov izgled je još impresivniji. Sa sigurnošću se može reći da Krit letovanje može ispuniti očekivanja svih. Ovde će podjednako uživati ljubitelji divljih plaža i ronjenja, ali i oni koji traže idealnu plažu za porodičan odmor. Plaže na Kritu su veoma različite, u zavisnosti od toga u koji deo ostrva odete, od onih divljih za surf i druge ekstremne sportove na vodi, do pitomih, uređenih, sa dugim plićakom, koje su pogodne za miran odmor i porodice sa decom.

U bilo kom pravcu ostrva da krenete, naići ćete na divne plaže. Na krajnjem istoku plaža Vai koja je poznata po mnoštvu palmi, severno od Irakliona plaža Dia gde se u mirnoj uvali Svetog Đorđa prostiru tri plažice sa kristalno čistom vodom. Plaža Balos je svakako jedan od zaštitnih znakova Krita. Plažu Amoudi posećuje i lokalno stanovništvo, to je plaža s belim peskom okružena pećinama i glatkim stenama sa bogatim podvodnim svetom. Hrisi je egzotična plaža s tirkiznim morem a Elafonisi zajedno sa Balosom jedna od najpoznatijih kritskih plaža. Nećete pogrešiti ako odaberete Makrijalos ili Agia Pelagija koju Krićani često preporučuju ili pak Plakias ili Hionu. Filaki Sfakion je jedina zvanična nudistička plaža na Kritu. Okolo su pećine sa uvalicama i plažicama gde se potpuno možete izolovati.

Stari grad Heraklion morate posetiti

Heraklion je najveća i najnaseljenija regija na Kritu. Smešten je između dva planinska venca, ali ono čime se može pohvaliti Heraklion je izuzetno arheološko blago, značajna primorska naselja i slikovita sela, ogromnim dolinama sa maslinjacima i vinogradima. To je jedinstvena kombinacija urbanog pejzaža i prirodnog bogatstva.

Letovanje na Kritu upotpunićete lutajući uličicama lavirinta Starog grada s prelepim venecijanskim letnjikovcima, fontanama, crkvama i dobro očuvanim istorijskim spomenicima. Ovde možete probati čuvenu kritsku kuhinju uz čašu odličnog kritskog vina. Ne propustite priliku da posetite brojne vinarije, gde ćete upoznati sorte vina, specijalitete lokalne gastronomije i – da ne zaboravimo – izvanredno kritsko gostoprimstvo!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *