Lečenje psorijaze

Psorijaza je inflamatorno, autoimuno oboljenje, koje se manifestuje promenama na koži. Reč je o hroničnoj, neizlečivoj i nezaraznoj bolesti, koja je neretko genetski uslovljena (te su velike šanse da i dete u jednom momentu svog života oboli od psorijaze ukoliko jedan ili oba roditelja već boluju). Na nastanak psorijaze utiču i za sada nepoznati činioci. Raspon manifestovanja psorijaze se može kretati od vrlo malih promena, do najtežih oblika, koji zahvataju skoro čitavu kožu. Ćelije kože se ubrzano dele i nastaju crveni, upalni pečati ili srebrno-bele ljuspice. Samo manifestovanje bolesti zavisi od tipa psorijaze.

Načini lečenja psorijaze

Veliki broj faktora utiče na sam odabir vrste terapije koja će se primeniti. Neki od njih su: vrsta i težina psorijaze, opšte stanje, profesija, pol i starosna dob pacijenta. Postoji veliki broj različitih vidova lečenja. Važno je istaći da u Srbiji nije dostupna najsavremenija terapija – biološka terapija.

  1. Topikalna ili lokalna terapija deluje samo na promenu tj. lokalno. Uglavnom je reč o kortikosteroidnim mastima ili kremama koje se nanose na deo kože gde su se promene ispoljile.
  2. Terapija svetlošću tj. UVA i UVB zracima, koji imaju imunomodulatorno dejstvo, zbog čega se smanjuje količina T limfocita u koži.
  3. Medikametozna terapija, može biti oralna ili u obliku injekcija. U zavisnosti od stepena i faze psorijaze, ali i procene dermatologa, pacijenti mogu koristiti imunosupresivne lekove, antibiotike, citostatike, pa čak i antidepresive.
  4. Biološka terapija se primenjuje kod umereno teških i teških oblika psorijaze. Klinička praksa ukazuje da njihova primena uklanja većinu simptoma ove bolesti. Pacijentima je značajno olakšan život. Problem je što se ovi lekovi još uvek ne nalaze na pozitivnoj listi.

Šta je biološka terapija?

Procenjuje se da u Srbiji živi oko 10000 pacijenata sa najtežim oblikom psorijaze, njima bi uključivanje terapije biološkim lekovima značajno olakšalo svakodnevicu. Kod jednog broja pacijenata više ne postoji ni jedna terapijska mogućnost te je jedini spas u biološkoj terapiji. Država još uvek ne snosi troškove lečenja biološkim lekovima.

Biološka terapija deluje ciljano na prenaglašeno aktivne ćelije imunog sistema i na taj način menja tok bolesti. Cilj je da se postigne kontrola nad psorijazom i da se smanji površina obolele kože. Reč je o izuzetno skupoj terapiji, te pacijenti mogu da računaju na ovaj vid terapije samo ukoliko su deo kliničke studije ili ukoliko imaju novca na pretek. Važno je napomenuti da biološka terapija ne može izlečiti psorijazu.

Ishrana i psorijaza

Još uvek nema saglasnosti među lekarima o uticaju ishrane na tok psorijaze. Ipak postoje brojni pojedinačni slučajevi kod kojih je došlo do smirivanja bolesti i povlačenja promena. Nutricionisti pokušavaju da povežu način ishrane sa najnižom stopom oboljenja od psorijaze u nekim delovima sveta.

Preporučuje se da na meniju dominiraju: omega-3 masne kiseline, antioksidansi, folna kiselina, beta-karoten i cink. Te je zato preporučljivo jesti ribu: losos, skušu, pastrmku i tunu. Zatim susam, lan i seme suncokreta, te zeleno lisnato povrće, kajsije, šargarepu, kupus, brokoli, pasulj, cveklu, suve šljive itd.

Šta treba izbegavati?

Pored preteranog izlaganja suncu (u vreme od 11 do 17 h), treba izbegavati i konzumiranje alkohola, pušenje, ali i određenu vrstu namirnica, kao što su: prerađena i crvena mesa, slatkiši (posebno prerađeni šećeri), mlečni proizvodi, sirće, citrusno voće, sokove itd.

Gojaznost i pušenje

Pušenje, kao loša navika, ne utiče samo na nastanak brojnih plućnih oboljenja, već ga je medicina označila i kao jedan od faktora koji može značajno uticati na nastanak psorijaze. U istoj grupi nalazi se i gojaznost.

Menjajte loše navike i imajte na umu da je lečenje psorijaze individualno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *