Lečenje erektilne disfunkcije nije nemoguće

Mnogi stručnjaci bi polemisali i možda se ne bi ni složili da je upotreba termina lečenje adekvatna. Jedni smatraju da je erektilna disfunkcija bolest, drugi je smatraju psihičkim stanjem, i mnogi insistiraju na tome da se ona ne stavlja u kontekst lečenja.

Bilo kako bilo, kada je u pitanju erektilna disfunkcija lečenje može i te kako biti uspešno. Za to danas postoje brojne metode koje imaju sve manje kontraindikacija, a razvijaju se novi i neinvazivni pristupi.

Prvi korak u rešavanju problema

U slučaju erektilne disfunkcije lečenje započinje pre svega prepoznavanjem problema. Danas problemi sa potencijom kod muškaraca nisu retki. Reklo bi se možda da se takvi problemi češće javljaju nego ranije zbog užurbanog načina života, ali izgleda da je po sredi ipak to da se danas muška populacija pre odlučuje na to da potraže pomoć.

Drugi korak – odlazak specijalisti

Kao i kada treba uraditi bilo koji specijalistički pregled, pre svega treba otići kod lekara opšte prakse, koji će vas dalje uputiti na pravu adresu. Pacijent treba da se pripremi na duži razgovor o tome kada je i kako primećeno da postoji problem u uspostavljanju i održavanju seksualne potencije. Tek kada se primarni razgovor obavi, lekar će vas uputiti urologu, endokrinologu ili psihologu.

Pregledi lekara specijalista 

Pregled pomenutih lekara podrazumeva osnovu u rešavanju lečenja erektilne disfunkcije. U početnoj fazi vrše se razne analize, od analize krvi, preko analize hormona, sakupljaju se i analiziraju odgovori pacijenta na različita pitanja o problemu koji ima. Zatim, ukoliko je neophodno, vrše se dalja ispitivanja kao što su različiti testovi, analize stanja krvnih sudova i dodatni specijalni pregledi psihijatra, urologa i endokrinologa, kao i specijaliste za vaskularnu medicinu. Kod pacijenata sa erektilnom disfunkcijom u proseku ne zahteva mnogo vremena, neki govore i o podatku od mesec dana, što suštinski ne deluje dugo, ali s obzirom na prirodu bolesti, zahteva puno strpljenja. 

Razgovori sa psihologom

Ako se ispostavi da u erektilnoj disfunkciji lečenje ne ide u pozitivnim smeru, odnosno nakon određenog vremena ne daje očekivane rezultate, nije naodmet potražiti dodatnu podršku psihologa. Mnogi smatraju da kod pacijenata sa erektilnom disfunkcijom lečenje treba započeti od njene psihološke prirode. Postoje tretmani kojima je cilj da eliminišu stres kod pacijenta koji ima problema sa potencijom, kao i da pacijent nauči kako da prevaziđe problem koji imaju, odnosno impotentnost. Jako je važno osnaživanje pacijenta u tom smeru da se ne dozvoli da dođe do gubljenja samopouzdanja, eskalacije uznemirenosti, pojačanog stresa i nastanka daljih problema.

Nastanak erektilne disfunkcije

Erektilna disfunkcija može nastati iz mnogobrojnih razloga, a oni se uglavnom svrstavaju u one koji su fizičkog ili psihološkog porekla. Smatra se da je za erektilnu disfunkciju ključan poremećaj u protoku krvi do polnog organa. Nešto je češća pojava u kasnijem periodu života, mada se može javiti i kod mnogo mlađe populacije. Postoji nekoliko načina  da se reši problem erektilne disfunkcije lečenjem koje može biti terapija lekovima, za koje je važno pomenuti da imaju niz nuspojava i kontraindikacija, te se nikako ne smeju uzimati na svoju ruku. Problem impotencije se može rešiti i hirurškim putem, odnosno operacijom.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *