Kvalitetna obuka vozača kao uslov za smanjenje saobraćajnih nezgoda

Mnogo je uslova koji utiču na to da li će se u saobraćaju dešavati više ili manje saobraćajnih nezgoda, ali jedan od njih definitivno jeste dobra i postupa obuka vozača koja od jednog kandidata čini vozača koji dobro poznaje pravila, ne zaboravlja ih i kandidata koji je sposoban da se snađe i upravlja vozilom u brojnim očekivanim i ne očekivanim situacijama.

Upravo zbog toga je reforma zakona i pravila o saobraćaju prepoznala neophodnosti promene u obavljanju obuke vozača od početka do kraja, pa se danas sama obuka u velikom procentu razlikuje od one koja je važila prethodnih decenija. Naravno, srž obuke je ostala ista, teorija i praksa, ali u okviru njih je mnogo toga izmenjenog. Danas je najpre trajanje obuke vozača vremenski mnogo duže, a u odnosu na to za koju se kategoriju motornih vozila kandidat obučava zavise drugi zahtevi i uslovi.

Šta obuhvata dobra obuka vozača za B kategoriju

Do pre nekoliko godina, čak nešto manje od jedne decenije, vozačku dozvolu za B kategoriju bilo je moguće dobiti u svega mesec dana. Danas obuka vozača za B kategoriju traje nekoliko meseci, i to nekoliko meseci aktivnog učenja teorije i praktične obuke. Kandidati odlaze na časove teorije u auto škole u kojima se obučavaju, gde se u jednom danu mogu održati najviše tri školska časa, te se nakon kompletnih predavanja može pristupiti polaganju teorijskog dela vozačkog ispita. Kandidati danas imaju veliku pomoć i olakšanje u vidu online auto škole i online testova, koje mogu rešavati bilo gde i bilo kada, sa bilo kog uređaja, a kroz koje svaki kandidat ima uvid u svoje stečeno znanje iz određene oblasti i da li je spreman za zvanično polaganje testa.

Pored toga, obuka vozača za B kategoriju podrazumeva i kurs iz prve pomoći, nakon kojeg opet sledi polaganje gradiva koje je kursom obuhvaćeno. Praktična nastava je određena u 40 obaveznih časova, kroz koje kandidat uči vožnju na poligonu, a onda i vožnju po naseljenim i ne naseljenim mestima. Na kraju položenog vozačkog ispita, kandidat dobija probnu vozačku dozvolu koja traje od 2 do 4 godine u zavisnosti od godina kandidata. Najbolje je ipak dobro se raspitati o uslovima i o samoj auto školi pre nego što krenete sa obukom. Pogledajte uslove i auto škole Pavlin na ovom linku.

Obuka za profesionalne vozače C kategorije

Obuka vozača za C kategoriju je već nešto drugačija, budući da i kandidat koji se prijavljuje mora imati važeću dozvolu za B kategoriju motornih vozila. Kandidat koji se prijavljuje za obuku za C kategoriju mora imati najmanje 20 godina života u trenutku prijave, a najmanje 21 godinu pri polaganju konačnog vozačkog ispita. Obuka vozača za C kategoriju traje znatno kraće od one za B kategoriju, i smeštena je u 7 časova teorijske nastave i 10 časova praktične obuke. Nakon svakog odrađeno dela obuke polaže se ispit, prvo teorijski, pa onda praktični, a uspešno polaganje se završava dobijanje vozačke dozvole.

Ovakve izmene i sistematičnost u obuci vozača dovela je do toga da imamo vozače koji poštuju pravila, usvojena znanja postaju deo dugoročne memorije, vozače koji su sposobniji u upravljanju vozilima, što je svakako umanjilo statistike o saobraćajnim nezgodama i nesrećama u odnosu na one koje smo imali pre deceniju ili dve.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *