Kupovina prvog stana – kako se zaštititi i izbeći greške

 

Došao je trenutak u vašem životu kada ste finansijski i emotivno sazreli za kupovinu prve nekretnine. Rešavanje stambenog pitanja značajna je životna odluka i predstavlja vrstu prekretnice, momenat koji će promeniti dalji tok vašeg života i obezbediti krov nad glavom, vama i vašoj porodici. Pre nego što se upustite u kupovinu prvog stana, potrebno je sagledati trenutne životne okolnosti, kao što su poslovne prilike, finansijska stabilnost i njene mogućnosti, potrebe ostalih članova porodice, te detaljno pristupiti odabiru adekvatnog doma. 

Kako bi vaša kupovina bila što uspešnija i protekla bez većih problema i neprijatnosti, podelićemo nekoliko značajnih saveta koji će vam zasigurno pomoći da ceo proces protekne u najboljem redu, i da na samom kraju budete zadovoljni ishodom. 

Detaljno istraživanje tržišta

Budući da želite kvalitetnu nekretninu sa atraktivnom cenom, treba imati u vidu da će biti neophodno posvetiti značajno vreme kako biste pronašli najbolju ponudu. Tržište nekrentnina preplavljeno je najrazličitijim ponudama, stoga morate biti posvećeni i detaljni tokom procesa odabira odgovarajućeg stana. Nakon što ste procenili svoje finansijske mogućnosti i potrebe, biće vam lakše da otpočnete sa selekcijom i izdvojite one punude koje se uklapaju vaš budžet. Savetujemo vam da pogledate što više nekretnina, kako biste stekli pravi utisak o stanju na trržištu i uporedili cene. 

Stari stan ili novogradnja

Večita dilema kada je reč o kupovini nekretnine jeste da li kupiti stan u novogradnji ili stari stan. Ne postoji idealno rešenje, odnosno svaki od izbora ima svoje prednosti i mane, stoga je važno upoznati se sa svim činjenicama ove dve vrste nekretnina. Posebno treba biti oprezan kada je reč o kupovini starog stana, jer su oni često u posed prodavca došli putem nasledstva, pa stoga imaju nepotpunu dokumentaciju. Takođe, stari stanovi često zahtevaju adaptaciju i dodatna ulaganja, što morate imati u vidu kada planirate budžet. Sa druge strane, ukoliko se odlučite za drugačiji izbor kao što je popularna i sigurna novogradnja, Novi Beograd ima jednu od najbogatijih ponuda kada je reč o novim stanovima. Ne zaboravite da se informišite o prethodnim projektima investitora i njihovoj uspešnosti, kao i o firmi koja obavlja građevinske radove. 

 

Prikupljanje i provera dokumentacije

Prilikom sklapanja kupoprodajnog ugovora, neizostavna stavka treba da bude obaveza prodavca da izmiri sva prethodna dugovanja za komunalije i porez, te da vam priloži dokaz o tome, kao i dokaz o regulisanom porezu na imovinu. Svaki vlasnik nekretnine mora da poseduje vlasnički list i osnov sticanja nepokretnosti koji utvrđuje poreklo stana, odnosno da li je nekretnina kupljena, nasleđena ili poklonjena, stoga morate imati uvid u ovu vrstu dokumentacije. Ukoliko je reč o kupovini novog stana, važno je od investitora pribaviti građevinsku i upotrebnu dozvolu i proveriti svu ostalu dokumentaciju. Pouzdane informacije možete pronaći na sajtu Agencije za privredne registre ili Narodne banke Srbije, a uvek možete angažovati i stručna lica agencija za nekretnine, kao i advokate. 

Olakšice prilikom kupovine prvog stana

Budući da prvi put kupujete nekretninu na svoje ime, treba da znate da postoje poreske olakšice kao vid podrške države u ovom procesu. Bićete oslobođeni plaćanja poreza na dodatu vrednost za 40 kvadratnih metara, ukoliko kupujete stan u izgradnji, odnosno 2,5 odsto na istu kvadraturu, ukoliko se odlučite za kupovinu polovnog stana. Nakon realizovane kupovine nekretnine i plaćanja punog iznosa, kupac prikuplja potrebnu dokumentaciju i podnosi zahtev za povraćaj PDV-a Poreskoj upravi, a u roku od dva meseca novac se uplaćuje na račun kupca nekretnine.

Nakon svih navedenih stavki, svaki kupac prve nekretnine svestan je da mora biti naoružan strpljenjem i znanjem, kako bi ostvario željeni cilj i pronašao najbolju moguću ponudu za sebe. Kada ispoštujete sve korake i pažljivo pristupite svim tačkama, možete na miru da birate nameštaj i zabavljate se uređivanjem prostorija vašeg novog doma. 

Posted in Dom

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *