Kondilomi – najčešća polno prenosiva bolest

Izazivač kondiloma je humani papiloma virus. Kondilomi se drugačije nazivaju genitalne ili anogenitalne bradavice. Sam naziv ukazuje na regije u kojima se najčešće pojavljuju. Reč je o genitalnoj zoni, zatim koži oko analne regije, koži donjeg stomaka, preponama i sluznicama genitalnih regija kod oba pola. Manifestuju se u vidu izduženih, mekanih bradavičastih izraslina na koži i sluzokoži. Različitog su oblika, veličine (više ili manje izdignuti iznad površine kože) i boje koja može varirati od svetlo ružičaste, preko žute pa sve do smeđe. Lečenje genitalnih bradavica zahteva obraćanje stručnjaku i strpljenje. Ipak pojavu anogenitalnih bradavica gotovo uvek prati pitanje kako se rešiti kondiloma zauvek?

Vrste kondiloma

U odnosu na svoj onkogeni potencijal humani papiloma virusi se mogu podeliti u tri grupe:

  1. Visoko rizični. Tu spadaju tipovi: 16, 18, 31, 35, 39, 45, 51, 52 i 56. Imaju visok onkogeni potencijal koji na grliću materice mogu isprovocirati promenu premalignih i malignih lezija.
  2. Podtipovi srednjeg rizika
  3. Niskorizični podtipovi: 6, 11 (najučestaliji), 30, 42, 43, 44, 53 i 54.

Zbog specifične prirode HPV virusa ne preporučuje se kućno lečenje, niti bilo kakav oblik alternativnih metoda lečenja kao što je lečenje kondiloma kantarionovim uljem ili sirćetom. Najnovija otkrića beleže „kombinovanu infekciju“ tj. ukazuju na čestu kliničku praksu gde pacijent biva zaražen sa više različitih podtipova.

Na osnovu izgleda kondilome možemo razvrstati u nekoliko osnovnih grupa:

  1. Resičasti ili šiljati kondilomi – najčešće su izazvani podtipovima HPV virusa: 6 i 11,
  2. Ravni javljaju se u nivou epitela kože i sluzokože vagine i grliću materijce,
  3. Pojedinačni ili konfluirani kondilomi, lečenje sirćetom se ne preporučuje ni kod ovog oblika.

Rizik prenošenja kondiloma

Reč je o seksualno prenosivom oboljenju (iako postoji i drugi vidovi prenošenja, najčešći način prenosa je seksualnim putem). Prenose se vrlo lako, kontaktom kože o kožu tj. sluzokožu. Te upotreba kondomamože delimično zaštiti, ali ne i apsolutno. Jedan nezaštićeni odnos nosi rizik od 26 do 66% za dobijanje HPV infekcije, dok drugi gotovo 100% dovodi do prenosa virusa. Kako se rešiti kondiloma zauvek? Anogenitalne bradavice se mogu ponovo vratiti usled oslabljenog imuniteta, povratka starom načinu života (upražnjavanjem rizičnog seksa) ili neadekvatnim lečenjem.

Rizične grupe su osobe sa rizičnim ponašanjem koje često menjaju partnere. Polne bradavice se ne pojavljuju kod svake osobe koja se zarazi. Veruje se da se kod većine ljudi ne jave nikakve promene, ali mogu biti potencijalni prenosioci. Ukupan broj zaraženih kod kojih su se manifestovali kondilomi je ogroman. Češći su kod žena, zbog same fizionomije tela koja je pogodinija za razvoj infekcije. Ipak genitoanalne bradavice se neretko javljaju i kod muškaraca. Najčešći životni period u kome se javljaju jeste period adolescencije tj. puberteta između 16-e i 25-e godine. Mladi se često neinformisani, u cilju izbegavanja neprijatnosti i stida pred lekarom, odlučuju za uklanjanje kondiloma priodnim putem. Zbog savremenog načina života broj starijih koji se jave zbog genitoanalnih bradavica je neznatno manji u odnosu na mlađu populaciju.

Da li će neko razviti bolest ne zavisi samo od tipova virusa kojim je zaražen, već i od imuniteta i imuno odgovora organizma. Tačnije posledica HPV virusa su kondilomi, prirodno lečenje pored odlaska lekaru, podrazumeva i jačanje imuniteta.

Kondilomi kod žena i muškaraca

Žene koje imaju ili su imale kondilome treba da sprovode češće redovne ginekološke preglede, što uključuje bris cerviksa po metodi Papanikolau. Za muškarce se neretko tvrdi da mogu biti nosioci virusa bez jasnih i vidljivih anogenitalnih bradavica. Period inkubacije kod virusnih infekcija je duži i može se kretati od 3 sedmice pa čak i do par godina. Ipak, kao okvirni prosek se ističe period inkubacije od 3 meseca. Toliko je prosečno potrebno da se kod osobe koja se inficirala HPV virusom pojave kondilomi.

Delotvornost vakcine protiv HPV-a


Vakcine protiv HPV-a daju rezultate
. U pojedinim državama, u okviru nacionalnih programa prevencije, sprovodi se vakcinacija ženske populacije u uzrastu od 11-e do 26-e godine protiv onkogenih tipova HPV virusa. Međutim, delotvorne su samo na neke tipove virusa. Neretko se dešava da pacijent bude „pogođen“ kombinacijom više tipova HPV-a. Zato je obraćanje stručnom licu neophodno. Drugi razlog posete lekaru jeste činjenica da je neophodno ustanoviti prirodu nastalih promena tj. uspostaviti preciznu dijagnozu i dati najbolje rešenje za
uklanjanje kondiloma prirodnim putem. Nije svaka promena kondilom i ne tretira se na isti način, te je to još jedan od razloga zbog kog treba izbegvati lečenje kondiloma kantarionovim uljem.

Lečenje kondiloma


Postoji nekoliko različitih metoda kojima su uklanjaju anogenitalne bradavice i koje daju pouzdan odgovor na pitanje
kako se rešiti kondiloma zauvek? Kao najbolja metoda se pokazalo uklanjanje radiohirurškim nožem tj. strujama visoke frekvencije jer daje najmanji broj recidiva i najbolje kozmetičke rezultate. Pored toga postoje i preparati koje pacijenti mogu sami da nanose. Ti preparati nisu jabukovo, alkoholno, niti vinsko sirće. Klinička praksa je puna raznoraznih primera nadrilekarstva gde pacijenti na „svoju ruku“ tretiraju posledice HPV infekcije a to su kondilomi, lečenje sirćetom prednjači.

Potrebno je lečenje kondiloma jer nakon određenog vremena mogu predstavljati smetnju pre svega zbog širenja. Kod trudnica oni mogu bujati jer imuni sistem drugačije funkcioniše kod trudnica te mogu predstavljati problem prilikom porođaja, a postoji i minimalna šansa prenosa na bebu tokom samog porođaja. Uklanjanje kondiloma prirodnim putem podrazumeva jednu od medicinski prihvaćenih tehnika. Oporavak nakon hirurškog uklanjanja kondiloma je dosta brz. Prva kontrola je 15 do 20 dana nakon intervencije. Korišćenje preparata je zahtevnije i traje znatno duže.

Uklanjanje radiotalansom tehnikom (vaporizacija) se bukvalno svodi na spaljivanje

Medicinska praksa ukazuje da u narednih 10 godina, od momenta prenošenja, visokorizični HPV virus dovodi do promena koje rezultiraju rakom grlića materice. Svako posezanje za nedelotvornim nadritehnikama, tinkturama i lečenje kondiloma kantarionovim uljem može izazvati dodatne komplikacije. Te su redovne ginekološke kontrole neophodne kako bi se još u prekanceroznom stanju prevenirao budući problem. Pored Papa testa neophodno izvršiti i kolposkopski pregled jer se samo na taj način stiče kompletna i najpouzdanija slika stanja pacijentkinje.

Samo lečenje podrazumeva jačanje imunitetaUkoliko želite da saznate više o savremenim medicinskim tehnikama i metodama lečenja kondiloma posetite web sajt specijalističke ordinacije Medical Time.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *