Koliko vas može koštati zubna protetika

Tek kada nam se desi neki problem sa zubima shvatamo koliko su nam oni važni. Svi oni koji su rano izgubili svoje zube znaju koliko je težak period prilagođavanja na veštačke. Zato je jako bitno da redovno posećujemo stomatologa i da redovno idemo na preglede, ne samo onda kada nas zaboli zub, već  i preventivno. Na taj način možemo sprečiti bilo kakve štetne posledice.  

bezmetalne krunice

Zubna protetika se odnosi na jednu granu stomatologije i svima nam je, odnosno većini će u nekom trenutku biti ona biti potrebna. Zato navodimo okvirne cene usluga iz ove oblasti: 

Krunice za zube od 20 do 220 evra

Kada su u pitanje krunice za zube, ono zbog čega i najviše idemo kod stomatologa može se reći da se njihove cene razliku od toga kakvu krunicu želite i generalno od stanja vaših zuba. Ukoliko biste se opredelili za privremenu krunu, treba da znate da bi vas to koštalo oko 20e. Kada se odlučujete da uradite dugotrajnu krunicu za zube i to pre svega metalokeramičku kakve se i rade u većini slučajeva treba da znate da je cena jedne takve krunice za zube 90e. Obično ljudima treba više krunica. Međutim, sve popularnije su i bezmetalne krunice, koje sadrže cikonijum, zbog čega su naši zubi savršeno beli i izgledaju sasvim prirodno, a pritom i traju. Ukoliko se samo stavlja takva krunica onda je cena do 200e. Cene su malo veće ukoliko se ovakve zubne krunice stavljaju na implant, a ne na zub. Cene su veće i u slučaju metalokeramičkih i u slučaju bezmetalnih krunica za zube za nekih tridesetak eura. 

Fasete do 200 evra po komadu

Fasete su vrlo slične kao i krunice za zube, odnosno imaju donekle sličnu fuknciju. Međutim, fasete se stavljaju samo na zdrave zube i uglavnom se koriste iz estetskih razloga. Svakako to ne umanjuje njihovu funkciju i delotvornost, jer jednako štite zub kao i zubne krunice. Ono što treba da znate da faseta košta oko 200 eur po zubu. Faseta se stavlja samo na prednji deo zuba, samim tim mnogo je lakše za samu primenu, ali je takođe lakše i tokom perioda privikavanja. Tokom procesta postavljanja fasete zub se mnogo manje oštećuje. U svakom slučaju treba da se konsultovati sa stomatologom šta je najpametnije da uradite. 

Proteze od 200 EUR 

Ukoliko se radi o parcijalnoj akrilnoj protezi onda se to sa nekim popustima može naći i za 200eur. Zubna skeletirana proteza je oko 300eur. Kada govorimo o protezama za decu i to obično onim mobilnim protezama govorimo o ceni od oko 250eur. Međutim, kada govorimo o fiksnim protezama cena je mnogo veća i sve zavisi za koju ćete se tačno fiksnu protezu odlučiti. Na primer fiksna proteza koja sadrži mini metalne bravice je među jeftinijim varijantama i kreće se od 500 do 600 eur. Ukoliko su bravice safirane onda cena ide i do nekih 800eur, naravno po vilici. Samoligirajuće metalne proteze idu i do 1000eur po vilici. A ukoliko se odlučite za ovakvu samo u beloj boji to znači da ćete morati za jednu vilicu da platite i više od 1000eur.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *