KOJIM UREDJAJIMA U VAŠOJ KUĆI JE VREME ZA ZAMENU?

Često se brinete o održavanju automobila, kompjutera i stvari bez kojih jedan klasičan dan ne bi mogao da prodje normalno. Ali veći problem mogu da naprave uredjaji u vašoj kući kojima je , dotrajalo vreme ili ste jednostavno zaboravili da ih održavate. Pitate se koja su to dva uredjaja, u nastavku teksta možete videti odgovor.

Da li su vaši klima uredjaji prestari?

Ako su vaši klima uredjaji stariji od deset godina vreme je da ih promenite. Svi klima uredjaji imaju svoj životni vek medjutim noviji modeli imaju životni vek znatno duži (15-20 godina) od starijih (10-12 godina). Klima uredjaji su tokom cele godine izloženi ekstremnim temperaturama, što znatno može skratiti njihov životni vek.

Da li se vaša klime često kvare?

Česti uobičajeni kvarovi imaju veze sa nedostatkom godišnjih provera i održavanja klima uredjaja. Medjutim ako to nije slučaj i na vašim klimama se rade godišnje provere, uprkos kojim se kvarovi dešavaju, možda zamena neće biti odmah potrebna ali polako počnite da pripremate svoj novčanik. Učestali kvarovi znače učestale popravke, dok u jednom trenutku dolazite do zaključka da ste potrošili više novca na poravke nego što bi na novu klimu.

Da li vam je račun za struju znatno porastao?

Kada je potrošnja energije u pitanju, vaše navike se nisu promenile ali vaš račun je znatno porastao. Postoji mogućnost da su klima uredjaji krivi za to. Veći računi ukazuju da klima gubi svoju efikasnost i više ne radi dobro kao ranije. Kako klima stari tako vaši računi rastu sve više, ova dva problema mogu biti itekako povezana zato je važno da se spremite za kupovinu.

Sledeća na redu je mašina za sušenje veša, da li znate na kojem principu radi i koji je korak važan za održavanje zdrave mašine, a koji ste verovatno prevideli?

Kako mašina za sušenje veša radi?

Mašina za sušenje veša koristi tri uslova kojima efikasno obavlja svoj posao: toplota, pokretanje odeće, cirkulacija vazduha.

Svaki od ova tri uslova ima važnu ulogu u radu mašine.

Mašina za sušenje veša uvlači u sebe vazduh sobne temperature, zagreva ga i preusmerava u bubanj sa odećom. Izvori toplote koji se koriste u tom procesu su električni elementi ili gasni goionici. Na taj način se zagreva odeća i voda iz nje se pretvara u paru.

Kretanje odeće je rezultat motora mašine koji pokreće bubanj sušilice, na taj način toplota dopire do stavkog komada garderobe ravnomerno. Važno je da sušilica ne bude preopterećena odnosno da ne stavite previše veša u nju, kako bi odeća mogla da se kreće i kako bi se dobro osušila i zagrejala. Kretanju odeće doprinose pregrade u bubnju.

Dolazimo do treće tačke odnosno uslova koji je zapravo ključan u celom ovom procesu gde zapravo dolazi do problema održavanja mašine.

To je cirkulisanje vazduha. Zagrevanjem veša i njegovim pomeranjem stvara se vlaga odnosno para koja mora izaći iz mašine kako bi se veš osušio. Sušilica uvlači vazduh kroz ventilaciju koja mora biti metalna kako bi se sprečila opasnost od nastanka požara.

U procesu pranja mašina za veš stvara grudvice na vašoj odeći koje sušilica svojim radom otklanja, grudvice zajedno sa vazduhom izlaze iz mašine kroz filtere koje je važno redovno čistiti baš iz tog razloga. Ako dodje do zapušenja tih filtera, dolazi i do brojnih kvarova izazvanih istim.   

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *