Kojim sve tehnikama se uspešno možete rešiti stresa?

Brz način života kakav ga imamo danas predstavlja jedan og glavnih uzročnika za nastanak stresa. Stres sam po sebi nije opasan ukoliko osoba zna da ga prepozna i da ga kontroliše uz pomoć različitih metoda. Problem nastaje kada stres dovede do određenih psiho – fizičkih poremećaja u našem telu, pa ne vidimo izlaz iz ovakve situacije.


Sasvim je normalno da se povremeno nađemo u nekoj stresnoj situaciji, bilo na poslu, u gradskom prevozu ili u kućnim uslovima. Važno je samo ne dozvoliti da osoba zapadne u stanje „hroničnog stresa“. U tom slučaja pomoć stručnjaka je neophodna.
Da li znate da postoje određene tehnike koje su se pokazale vrlo uspešnim u otklanjanju nakupljenog stresa. Zašto ne biste probali neku od njih?!

Joga za početnike je idealna za sve one koji se prvi put susreću sa ovom veštinom

Možda vam na prvi pogled može izgledati kao da se radi o ne tako jednostavnoj tehnici i da je potrebno da imate iskustva za bavljenje jogom. Ipak, svima koji tek planiraju da krenu sa vežbanjem ove indijske veštine stoji na raspolaganju osnovni kurs: joga za početnike. Na ovom početnom kursu polaznici se najpre uče tehnici disanja kao i pravilnog držanja tela.
U zavisnosti od vaše kondicije kao i zdravlja, zavisi i do kog nivoa ćete stići kod vežbanja joge.
Pored toga što će vam telo već nakon nekoliko treninga biti gipkije i fleksibilnije, primetićete znatno olakšanje nakon svake meditacije. Naime, pravilnim vežbama istezanja, telo će vam se osloboditi negativne energije i nakupljenog stresa, dok ćete zauzvrat dobiti novu, „čistu“, pozitivnu energiju koja će vas učiniti raspoloženijim i srećnijim osobama.

Svaka vrsta fizičke aktivnosti se pokazala veoma delotvornom u borbi protiv stresa

Naučno je dokazano da bavljenje nekom fizičkom aktivnošću pomaže svima da se nakon treninga osećaju bolje kako u fizičkom tako i u mentalnom smislu. Bavljenje sportom naše telo se vrlo brzo oslobađa stresa, dok se sa druge strane luče hormoni sreće, pa imamo utisak kao da smo se preporodili nakon svakog časa vežbanja. Da biste osetili delotvornost fizičke aktivnosti na svoje telo i um, nije potrebno profesionalno bavljenje sportom. Čak i umerena fizička aktivnost poput laganog trčanja ili brzog hodanja svako veče u trajanju od minimum 45 minuta može biti od izuzetne koristi.

Planirajte jednom godišnje aktivan odmor. Iznenadićete se postignutim rezultatom!

Većina nas kada spomenemo letnji godišnji odmor pomisli na odlazak na more i izležavanje na plaži. Ova varijanta jeste dobra ukoliko vam ovakav odmor prija i puni vam baterije. Ipak, poželjno bi bilo da nekada odete i na kraći odmor koji će vam biti aktivan, tj. ispunjen raznoraznim sadržajima. Pa tako na primer, možete otići par dana na neku reku i probati rafting, ili na nekoj od planina baviti se biciklizmom ili nekim drugim sportom. Iznenadićete se činjenicom da ćete se na kraju ovakvog odmora osećati odmornije ali isto tako ćete biti puni pozitivne energije i adrenalina.

Masaža kao alternativna metoda za ublažavanje stresa

Ukoliko nemate baš toliko vremena da planirate česte odlaske na odmor, zašto sebi ne biste priuštili masažu jednom nedeljno? Danas postoje takozvane antistres kao i relaks masaže koje fizioterapeuti svakodnevno izvode a pokazale su se kao jednostavna metoda za uklanjanje nakupljenog stresa nakon naporno provedenog dana na poslu i sl.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *