Koji su vodeći uzroci upale grla i kako se mogu lečiti?

 

Period prelaska iz jeseni u zimu najčešće je sezona prehlade i upale grla. Oslabljen imunitet odraslih i dece podložan je razvoju bakterijskih i virusnih infekcija.

Treba znati da pojedine infekcije uz prisustvo visoke telesne temperature mogu ozbiljno naškoditi organizmu. Pored kašlja, jake grlobolje mogu se javiti i poremećaji u apetitu. Iznenadna grlobolja otežava gutanje i stvara neprijatan osećaj. Od davnina, ljudi se bore na najrazličitije načine protiv upale grla, a pre svega tu su narodni lekovi. 

 

Najčešći uzroci i narodno lečenje grlobolje

Mnogo je uzroka koji „slamaju“ grlo, počev od preterano glasnog pevanja, zagušljivog prostora, zamrznute hrane i tako dalje. Među najčešćim uzrocima grlobolje mogu biti uvećani krajnici, tj takozvana angina, zatim laringitis koji pored bola pri gutanju lišava osobu normalnog glasa stvarajući promuklost. Takođe, jedan od vodećih uzroka jesu virusi koji destruktivno deluju na režije grla. Najčešće su prilikom upale grla izraženi limfni čvorovi, a mogu se i uočavati sitni mehurići, crvenilo grla i tako dalje. Bakterije se neretko pridružuju već nakon samo nekoliko dana virusnoj infekciji, pa naseljavaju površinu grla. Za što brži oporavak čovek koji se trudi da bude stopljen sa prirodom u svoju ishranu uključuje kuvano povrće, supe, žitarice, cveklu, beli luk i gotovo uvek med koji ublažava bol. Čaj sa limunom ili toplo mleko u ovim situacijama deluju blagotvorno. Zatim, ono što umanjuje bol grla jeste i aloja koju treba iscediti i pomešati sa medom ili propolisom, a onda uzimati nekoliko puta dnevno i to pre jela. Narodni lekari znaju dobro da i biljka matičnjak može pomoći zbog svog protivupalnog dejstva. Pored fantastične koristi koju lekovito bilje pruža savremeni čovek ipak ne treba bežati ni od lekova koji se prodaju u apotekama. 

 

Apoteke i lečenje grlobolje

Anti-upalni lekovi česti su u apotekama pogotovo kada je reč o grlobolji. Pastile za sisanje, tablete na bazi paracetamola, različita esencijalna ulja put su do terapeutskog efekta. Posebno su pastile popularne za upotrebu kada su u pitanju problemi sa upalom grla, ali i različiti sprejevi za grlo koji počinju delovati istog momenta. Zatim, u slobodnoj prodaji se mogu kupiti rastvori za ispiranje upaljenog grla koji će ublažiti bolove i omogućiti lakše gutanje. Međutim, ukoliko problem sa grlom ne prolazi nedelju dana to je siguran znak da je poseta ORL ordinaciji neizbežna i da se u svrsi lečenja treba uključiti rigoroznija metoda poput upotrebe antibiotika ili hirurška intervencija. 

 

ORL ordinacija kao poslednja šansa da se izleči grlobolja

Napor da se upala grla izleči često osobi oduzme puno vremena i energije, ali je sa sigurnošću dovede do posete ORL ordinacije u Beogradu ili nekom drugom gradu. Ipak, grlobolja nije uvek bezopasan proces. Ona može uticati na celokupan organizam. ORL ordinacije tu su da sa svojim savremenim metodama i instrumentima utvrde da li je došlo do bakterijskog, virusnog ili nekog drugog oštećenja grla. Pojedini procesi zahtevaju hirurške intervencije ali i hitna lečenja, pogotovo kada je u pitanju streptokokni napad na grlo. Uz analize brisa ždrela, u ORL ordinacijama moguće je dobiti i radiološku dijagnostiku i ultrazvučne preglede vrata. Stručnjaci iz ORL ordinacije preporučiće nakon sveobuhvatnog pregleda uzimanje odgovarajuće terapije ili niz tretmana u cilju potpunog izlečenja. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *