Koji su savremeni načini za lečenje vena?

Svako ko se već duže vreme muči sa problemom proširenih vena zna koliko one mogu biti bolne i otečene da često onemogućavaju normalno funkcionisanje. Danas se možete podrvrgnuti najsavremenijim načinima lečenja, koji su proizišli upravo iz sve razvijenije tehnologije koja je omogućila nastanak brojnih medicinskih uređeja i aparata koji se dan danas koriste u vaskularnoj hirurgiji. 

Iako je trenutno pandemija u toku, mnoge privatne hirurške klinike, uz sve prateće mere predostrožnosti, obezbeđuju lečenje pacijenata na najbezbedniji mogući način. 

U zavisnosti od trenutnog stanja pacijenata, zavisi koja metoda lečenja će im biti preporučena od strane stručnog lekarskog osoblja iz ove oblasti hirurgije. Jedan od načina za trajno otklanjanje ovog zdravstvenog problema jeste operacija proširenih vena na nogama

 

Bolest proširenih vena kao posledica modernog načina života

Može se reći da je oboljenje krvnih sudova koje se manifestuje nastankom proširenih vena najčešće na donjim ekstremitetima bolest savremenog načina života koja pogađa celokupnu populaciju, bez obzira na njenu starosnu strukturu.

Poznato je koliko se danas brzo živi, i da većina nas nema vremena za bavljenje sportom ili nekom drugom fizičkom aktivnošču, kao i da se većina poslova zasniva na dugotrajnim sedenjem za računarom. Sve to automatski deluje na smanjenu cirkulaciju vena i dovodi do ovog medicinskog problema. 

 

Medicinski lepak – najsavremeniji metod za rešenje problema proširenih vena

Ipak, s obzirom da iz godine u godinu imamo sve razvijeniju tehnologiju, znatno je olakšano lečenje, posebno kada se radi o bolesti proširenih vena.  Jedna od najmodernijih metoda koja se koristi u vaskularnoj hirurgiji je korišćenje tzv. medicinskog lepka. Ova vrsta tretmana je u Srbiji zaživela pre tačno dve godine i do sada se pokazala kao vrlo uspešnom bilo da se radi o potpunom rešenju problema proširenih vena ili o postoperativnom periodu. 

Ova vrsta operacije se sprovodi u lokalnoj anasteziji što znači da su pacijnti budni tokom čitave procedure tako da mogu da prate sam operativni tok. Reč je o vrlo jednostavnoj metodi u smislu da podrazumeva ubrizgavanje lepka u venu preko katetera. Sam postupak traje između 30 i 40 minuta, a pacijenti se već sutradan mogu posvetiti svojim svakodnevnim aktivnostima.

 

Operacija proširenih vena laserskom metodom daje izvanredne rezultate

Pored tretmana medicinskim lepkom, još jedan od savremenih načina za otklanjanje proširenih vena na nogama jeste primena endovenskog laserskog tretmana.  Reč je o tretmanu koji se koristi u svim zemljama sveta s obzirom da garantuje stoprocentno izlečenje. 

Operacija laserom se sprovodi tako što se toplotom koja proizilazi iz lasera direktno deluje na oblast proširenih vena pri čemu se vene skupljaju što dalje dovodi do zatvaranja protoka krvi. 

 

U zavisnosti od stanja oboljenja krvnih sudova kod pacijenata zavisiće i sam tretman 

Kod bolesti proširenih vena je najvažnije da se na vreme reaguje u smislu da se nikako ne zapuste duži vremenski period jer tada može doći do većih komplikacija. Kako za pacijenta, tako i za hirurga je mnogo lakše ukoliko se pacijent javi na vreme. 

Na početku svim pacijentima se radi ultrazvučni pregled krvih sudova nakon čega se dobija jasnija slika o trenutnom stanju obolelih vena. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *