Koji su najekonomičniji sistemi za grejanje?

Iako je zima, makar za sada, daleko iza nas, to ne znači da neće dođi ponovo i to mnogo brže nego što to želimo i očekujemo. Jeste li nekada razmišljali o tome kako u grejanju (samim tim i zimi) provedemo skoro sedam meseci? Sedam meseci je više od pola godine i da, nisu baš svi meseci u tom periodu „kritični“, ali ipak…

Poenta je da se o grejanju mora misliti sve to vreme, kao i pre početka grejne sezone što je još par nedelja plus na ovu „sumu“, a ne samo što nam predstavlja problem to kako da zagrejemo svoj privatni ili poslovni prostor tako da nam bude prijatno i udobno, već je tu i činjenica koliko novca trošimo na grejanje – mnogo! Logično pitanje je onda: kako zagrejati prostor najbolje i najefikasnije, a da ne potrošimo brdo novca?

Mi smo testirali nekoliko varijanti i pronašli smo tri sistema za grejanje koji su se pokazali kao najekonomičniji, ali i najefikasniji.

Grejanje na drva ili ugalj

 

Na našim prostorima se i dalje u najvećoj meri koristi sistem grejanja na drva ili ugalj i sa ovim sistemom nema greške – definitino jeste jedan od naisplativijih načina da zagrejete svoj dom sa sve onim ušuškanim osećajem koji imate kada slušate kako vatra pucketa!

Šporet na drva, kaljeva peć ili kamin – na vama je da odaberete najlakši i najlepši način da zagrejete prostor. Možete da koristite samo drva ili samo ugalj, a možete i da kombinujete ova dva derivata. Ono što jeste nedostatak ovog sistema za grejanje je svakako to što ne možete da zagrejete efikasno više prostorija ili celi stan (kuću), ali i ovo se može nadomestiti nekim savremenijim sistemima i uređajima.

Toplotne pumpe

 

Toplotne pumpe su bukvalno sve što vam je potrebno za topao i prijatan dom ili poslovni prostor zimi, ali i rashlađen prostor leti. O da, toplotne pumpe se mogu koristiti i za zagrevanje i za hlađenje zbog čega su sve popularnije i popularnije u našoj zemlji u poslednje vreme. Kako funkcionišu toplotne pumpe?

Toplotne pumpe predstavljaju ekonomičan sistem za grejanje. Štedljive su jer koriste 80% prirodnih izvora za grejanje (toplotnu energiju izvlače iz zemlje, vazduha ili podzmnih voda), a preostalih 20% čini električna energija što je zaista mali postotak, odnosno, potrošnja električne energije je mala pa otuda i ekonomičnost i isplativost.

Jako važna činjenica u poslednje vreme je i ekološki kriterijum sistema za grejanje, a toplotne pumpe to definitivno ispunjavaju budući da ne emituju nikakve štetne materije, a kao što smo već rekli, toplotu stvaraju na osnovu prirodnih i obnovljivih izvora. Kada je reč o hlađenju leti, dakle, toplotne pumpe se mogu koristiti i za rashlađivanje prostora i to tako što topao vazduh iz prostorije izvlače i prenose u spoljnu sredinu, dok u domu ostaje svež, prijatan i hladniji vazduh.

Sve ovo definitivno čini toplotne pumpe najboljim rešenjem za vaš dom ili poslovni prostor!

Parno grejanje

Ovde dolazimo do parnog grejanja koje je svojevrsna nadogradnja prethodno navedenog sistema za grejanje.

Dakle, suština parnog grejanja je ta da imate kotao na ugalj ili drva koji zagreva vodu koja se potom posebnim sistemom cevi prenosi do radijatora koji su raspoređeni po celom domu ili poslovnom prostoru, obezbeđujući na taj način jednaku temperaturu u svakom kutku prostora koji želite da zagrejete.

Naravno, možete koristiti termostate i na taj način kontrolišete temperaturu na svakom radijatoru, ali to su sve nijanse koje možete postepeno nadograđivati i planirati. Ukoliko želite da uvedete ovaj sisem grejanja, imajte na umu to da je sada pravi trenutak jer se ovakvi radovi organizuju na proleće, odnosno, pre početka grejne sezone kako bi sve bilo spremno kada zima zakuca na vrata.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *