Koje vrste hrane za pse sve postoje?

Jedna od najvažnijih stvari kada imate ljubimca, bez obzira na to koji je ljubimac u pitanju, da li je to neki papagaj, pas, mačka ili nešto sasvim treće, jeste da ste upućeni u to kako i koliko je potrebno hraniti ljubimca.

Naravno, velike razlike su u tome šta je vaš ljubimac, koje je rase, u kom uzrastu, jer su to neki od parametara koji će vam pomoći pri izboru. Kada je u pitanju hrana, postoji mnogo načina na koje možete hraniti svog psa, najpre, tu je industrijska, gotova hrana za pse ili ona koju sami pripremate kod kuće, a kada su u pitanju gotove porcije hrane, postoje tri osnovne vrste.

Osim toga, veoma je važno da vašem psu uvek bude dostupna voda, sveža voda, kojom može u svakom momentu da hidrira svoj organizam, bez obzira na to koju mu hranu dajete. No, da se vratimo na samu hranu za pse i tri osnovne njene vrste.

Suva hrana

Suva hrana za pse je ujedno jedan od najpopularnijih načina hranjenja ljubimca, budući da se radi o granulama koje sadrže sve potrebne sastojke u sebi koje su psu svakodnevno potrebne da bi bio zdrav i da bi mogao normalno da funkcioniše.

Granule sadrže proteine, belančevine, ugljene hidratite, minerale, masti i vitamine kojih uvek mora imati u ishrani vašeg psa, a budući da postoji i veliki broj proizvođača, oni granule dele na nekoliko vrsta, da li prema uzrastu, prema rasi ili pre nečemu drugom, prema čemu i odlučujete šta je najpotrebnije vašem ljubimcu.

Suva hrana za pse jeste najlakši način da utolite glad svom ljubimcu, a osim toga, većina njih ih veoma vole, jedino što jeste potrebno da uz njih uvek imaju dovoljno vode, te da se kod ove vrste hrane za pse kod veterinara raspitate koji bi to izbor najbolje bilo napraviti.

Vlažna hrana

Pored suve hrane za pse, tu je i vlažna hrana, koja sadrži čak do 80% vode u sebi, pa se nemojte začuditi ukoliko vaš pas pije manje vode kada nju konzumira. Ova hrana za pse se nalazi u različitim oblicima, kao paštete, komadići mesa u kozervi, kesicama, u sosu ili želatinu.

Vlažnu hranu za pse kada se otvori potrebno je istrošiti u roku od 24 časa, te je čuvati otvorenu u frižideru, ali je uvek psu dajite na sobnoj temperaturi. Na svim vrstama hrane za pse na ambalaži stoji način doziranja, koji bi uvek trebalo da pratite, te tako stvorite i navike kod svog ljubimca.

Poluvlažna hrana za pse

Nekada psi ne prihvataju ni suvu, a ni vlažnu hranu za pse, zbog čega i postoji poluvlažna hrana za pse koja ima oko 20 do 30% vode u sebi. Ona je svakako primamljivija svakom ljubimcu, kako zbog ukusa, tako i zbog mirisa, a njeno doziranje, kao i način čuvanja, sličan je onom za vlažnu hranu za pse.

Međutim, kako biste imali zdravog i veselog psa, najbolje bi bilo kombinovati ove vrste hrana za pse, jer svaka od njih ima dosta toga što je vašem psu potrebno, a što ona druga vrsta hrane ne poseduje, te se na taj način međusobno dopunjuju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *