Koje sve analize možete uraditi u privatnoj laboratoriji?

Borojne zdravstvene usluge, pregledi i biohemijske analize danas su mnogo dostupnije nego ranije, a samo jedan od razloga za to jeste i postojanje privatnih laboratorija na teritoriji čitave naše zemlje, ali i bolnica i poliklnika. 

Razvoj zdravstvenog sistema nikada ne prestaje, kao ni razvoj farmaceutskih proizvoda jer su i jedni i drugi neophodni za očuvanje zdravlja i zaštitu organizma. 

Pandemija virusa kovid 19 podstakla je privatni zdravstveni sektor da proširi spektar svojih usluga jer je državna zdravstvena zaštita zbog ograničavajućih epidemioloških mera bila ogrničena. 

Zato u nastavku teksta pročitajte koje su to najtražnije analize koje možete uraditi u skoro svim privatnim laboratorijama. 

Biohemijske analize

Jedna od najčešćih usluga koje pacijenti zahtevaju u privatnim laboratorijama tiče se biohemijske analize koja predstavlja pouzdanu metodu analize krvi pacijenata. One može služiti za dijagnostikovanje i proveru opšteg zdravstvenog stanja, a pojedinačni paramtetri mogu da služe i u dijagnostici trudnoće, nekih specifičnih oboljenja organa (bubrega, jetre, pankerasa) ili kostiju. 

Ovde spada i analiza hormona, odnosno ono što utiče na stanje endokrinog sitema i zato se njima dikretno može ispitati stanje štitne ili nadbubrežne žlezde, pankreasa itd. 

U preventivne svrhe preporučuje se da se jednom godišnje urade ove analize, uz napomenu da je potrebna adekvatna priprema. 

Važno je napomenuti da sve dobijene rezultate ne treba tumačiti samostalno i izolovano od ostalih, već je to potrebno prepustiti sturčnom licu. Referentne vrednosti mogu odstupati minimalno ili zbog nekog akutnog stanja i ne moraju nužno ukazivati na hronično oboljenje. Ali je važna za doziranje terapije ukoliko je to potrebno i praćenju efekata iste. 

Ove analize možete obaviti u bilo kojoj laboratoriji na Vračaru, širem centru Beograda, ili na bilo kojoj drugoj lokaciji širom zemlje. 

Mikrobiološka ispitivanja

Druga važna grupa usluga koju nude privatne laboratorije tiče se mikrobiološkog ispitivanja, odnosno proučavanja mikroorganizama (jednoćelijskih i višećelijskih). Tu spada mikologija, bakteriologija, virusologija i parazitologija. 

Da pojasnimo – u okviru ovih analiza moguće je pouzdano otkriti postojanje infekcije u organizmu i određivanja njenog uzročnika koji može biti izazvan parazitima, bakterijama, virusima i gljivicama. 

Bakteriološkom metodom je moguće izolovati bakteriju iz različitih uzoraka – najčešće su to urin, bris ili sekret, ali to može biti i feces i sputum. Uz to je moguće odmah ispitati i osetljivost bakterija na antibiotike, što je važno za dalje lečenje. 

Sve laboratorije na teritoriji cele Srbije nude ove dve vrste usluga i to ih čini lako dostupnim, posebno ako govorimo o teritoriji glavnog grada i rasporastranjenosti laboratorija na Vračaru. 

U ponudi se mogu naći i genetska ispitivanja

Genetska ispitivanja govoreći sa dijagnostičkog aspekta mogu biti deo usluga koje nude laboratorije, a koji je značajan za sve one koji žele da ispitaju verovatnoću razvoja ili načina prenošenja nekih genetičkih poremećaja i obolenja, posebno kada je planiranje porodice ili očekivanje bebe u pitanju. 

Genetičko savetovanje je važno i podrazumeva jedan kompleksan proces, zato obratite pažnju kome poveravate svoje vreme i poverenje. 

Širom Srbije postoji dosta mesta na kojima možete izvršiti ovo ispitivanje, a Beograđani su najviše poverenja poklonili onim lociranim upravo u širem centru grada, kao što je Vračar. 

U ponudi se mogu naći i patohistološke analize

Kao što i samo ime kaže patohistologija bavi se obradi i morfološkoj analizi tkivnih uzoraka, dobijenim iz različitih operativnih tehnika i zahvata. 

U sklopu toga mogu se vršiti histološke nalaize, citološke i molekularno-biološka ispičtivanja. 

Rezultati se čekaju u proseku 7-10 dana zbog način obrade i analize dostavljenog uzroka, ali i davanja stručnog mišljenja i izveštaja, odnosno rezultata. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *