Koje su najbolje igračke za decu

Odrastanje deteta od davnih vremena praćeno je postojanjem različitih igračaka. Tradicionalne igračke od drveta i danas postoje, ali je ponuda dopunjena raznovrsnim modelima od plastike, gume, kao i kombinacijom različitih materijala i mehanizama, da bi se što više ispunile želje deteta. 

Igra dece neizostavna je u određenim uzrastima, ali i neizvodljiva bez igračaka. Njihovo interesovanje za određene oblike igre smenjuje se iz meseca u mesec, i još značajnije sa protokom godina. Svakako, igračke za decu su i dalje neophodne za zabavu svih mališana. 

Igračke za decu od 3 do 10 godina

Deca imaju potrebu za igrom od najranijih perioda. Veliki broj igračaka za decu izrađen je i preporučljiv za uzrast od treće godine. Razlog je što tada nastaje potreba za samostalnošću, usmerava se interesovanje ka određenim vrstama igračaka i potpuno su spremni da sami, ili u društvu razvijaju igru u nedogled. Preporučljive igračke za decu od 3 do 10 godina su one koje podstiču i omogućavaju edukaciju, govor i interakciju, razvoj moždanih vijuga i inteligencije. To se sve omogućava igračkama kao što su: plišane interaktivne, zatim kocke i sklopivi i rasklopivi predmeti, pribori za crtanje, kreiranje, oblikovanje i bojenje, sportske igračke i društvene igre. 

Drvene igračke za decu

Drvo – materijal izrade svih predmeta koji je poznat po trajnosti, kvalitetu i prirodnim svojstvima. Tako i u pogledu kreiranja igračaka, drvene su dobro poznate na tržištu i mogu imati najrazličitije oblike, dezene i funkcije. Uglavnom se kreiraju u vidu kocki, kućica, slagalica, konstrukcije vozova, autića i kamiona, ali često i u obliku likova iz crtanih filmova, figura i slično. Preporučuju se za uzrast deteta od kada počnu potpuno samostalno da hvataju i drže igračke, nakon godinu dana.

Edukativne igračke za decu

Potreba za intenzivnijom edukacijom dece pre školskog doba razvila je potrebu za kreiranjem edukativnih igračaka. One omogućavaju da se deca igraju uz učenje, i da uče uz igru. U ovu grupu igračaka najčešće spadaju one koje omogućavaju učenje slova i brojeva, sklapanje i rasklapanje predmeta, kao i oblikovanje. To su: lego i druge kocke, gumene životinje, kuhinje i priprema obroka, kućice, globusi, igračke u pogledu anatomije čoveka i mnoge druge. Naravno, sve u pogledu geografskih, istorijskih i srodnih igračaka pogodne su za starije uzraste dece.

Guralice za decu

Igračke koje su odgovarajuće i za uzrast manji od godinu dana jesu guralice za decu. One omogućavaju da se deca više kreću, jednostavnije i samostalnije uče prve korake i da razvijaju igru sa autićima, lutkama i drugim igračkama. Guralice su uglavnom u vidu prevoznih sredstava – kolica za lutke ili kupovinu, automobili, kamioni, i mnogo toga drugog. Pogodne su jer se deca naviknu na dubak i pokrete, pa se kasnije pre opuste i samostalnije kreću uz guralice. 

Interaktivne igračke za decu

Postoje igračke koje su i interaktivne. Naravno, one su ujedno i edukativne, i nema jasnog preciziranja razlika između različitih tipova. One omogućavaju potpunu interakciju deteta sa igračkom, u vidu omiljenog lika iz crtanog filma, plišane igračke, lutki i drugih predmeta za igru. One imaju mogućnost puštanja zvukova i muzike, recitovanja pesama, govora, pomeranja ruku i nogu, svetlosnih efekata i mnogih drugih unapređenih svojstava u vidu savremenih igračaka. Podstiču govor, muzikalnost i interaktivnost kod samog deteta, što je odličan vid interakcije i edukacije. Pogodni su za uzraste od nekoliko meseci starosti, do nekoliko godina.

Podsticanje igre kod dece je neizostavan deo njihovog bezbrižnog i uspešnog odrastanja. Navedene vrste igračaka su tu da podstaknu učenje, obogate njihove prve reči, korake, osmehe i učine detinjstvo idealnim, uz istovremeno učenje, komunikaciju i interakciju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *