Koje igračke za decu smo mi roditelji koristili a koje su danas omiljene igračke našoj deci?

Najpopularnije današnje igre i igračke za decu su često savremeni dvojnici nekadašnjih igračaka.

Nema tog deteta koje već prilikom rođenja nije dobilo plišanog drugara sa kojim deli krevetac i kasnije sve trenutke svog odrastanja, niti onog koje neda drugima svoju omiljenu lutku, zvečku, autić, tricikl ili loptu.

Nekada su bili popularni kaubojci i indijanci, kao i olovni vojnici. Ranije pravljene od drveta, danas od gume, plastike i pliša, lutke su nezaobilazne igračke za odrstanje svake devojčice, baš kao i krpena ili brendirana fudbalska lopta. Igračke su godinama menjale svoj izgled, materijal od kog su napravljene,ali su klasične igračke za decu ostale iste kao one iz muzeja.

decije igracke

Igračka kao vaspitno sredstvo i verni pratilac deteta

Dete sa svojom omiljenom igračkom razgovara, povereva joj najveće tajne, strahove, miluje je i brine o njoj. Ona ga uspavljuje, s njom se budi. Igračka je pravi prijatelj deteta bez kojeg ne može da se zamisli ni jedno putovanje, izlet ili čak i izlazak napolje.

S druge strane, brojni stručnjaci ističu da ona dete vaspitava jer ga “tera” da opaža, da razmišlja i razvija različite veštine čime mu obogaćuje i iskustva i utiče na osećanja.

Drvenu lutka ili Barbiku vole deca širom sveta

Smatra se da je osnovna funkcija lutke očuvanje roda. To je igračka zanimanja jer se smatralo da šivenjem odeće za lutkice deca su sticala znanje i veštine jedne domaćice sredinom dvadesetog veka, dok danas kroz različite setove imaju mogućnost da kreiraju odeću pa se više stiču veštine modnih dizajnera, današnjeg popularnog zanimanja.

Današnji luk i strela samo su moderna verzija svojih prethodnika

Osamdesetih godina prošlog veka indijanci i kaubojci su bili jako popularni te nije bilo dečaka koji među omiljenim igračkama nije imao i ove ratnike. Birao je stranu, borio se do poslednjeg vojnika sa svojim protivnikom kako bi stasao u muškarca spremnog za služenje vojnog roka i odbranu otadžbine. Današnji luk i strela su popularni medju dečacima, i imaju svoje modern verzije poput samostrela. Moderne varijacije su i pikado, kao i laser tag.

Značaj igračaka za dvorište za razvoj deteta

Igračke za dvorište značajne su za razvoj dečije motorike, teraju dete da bude aktivno. Da bi malo dete koje tek prohodava moglo da se pridruži starijima mora da savlada određene veštine za koje su mu potrebne psihofizičke sposobnosti. Guralice, balans bike, tricikli pripremaju dete za kompleksniju vožnju bicikala. Održavanje balansa, motanje pedala kompletno ojačavaju muskulaturu deteta koje se sprema za jače izazove. Igračke za dvorište, bar one koje zahtevaju fizički napor deteta imaju poseban uticaj na kompletan razvoj mališana. Zahtevaju od njega razmišljanje, snagu ali i veštinu te je dobro ukoliko deca što više vremena provode u prirodi.

I nekad i sada basket na terenčetu je nezamenjiva aktivnost mališana

Obično najpopularnije igre u drugoj polovini prošlog veka su popularne i danas. Svi roditelji teže da im deca budu fizički spremna, da se bave sportom. Za one kolektivne, dovoljna je jedna livada za fudbal, ili kanap za odbojku. Zahtevnija je košarka za koju je neophodan koš sa tablom, što je sada standard za svako naselje. Igrajući kolektivne igre deca se druže, razvijaju timski duh i uveliko spremaju za život. Svi ovi sportovi razvijaju borbenost, želju za pravičnošću i težnju ka zajedništvu te  je njihova uloga i nekada i danas ista. Lopte za sve ove sportive su napravljene danas od drugih materijala, ponekad se promene i pravila igre, a sportisti su svakim danom sve spremniji za nove izazove, više minuta na terenu, veći broj postignutih golova i koševa, ali i za publiku koja i danas ima isti cilj kao nekada, da snažno pripada jednom timu za koji navija i sa kojim se poistovećuje.

Ako sagledamo današnju decu i nas roditelje koji ih gajimo i to uporedimo sa našim roditeljima i nas samima kad smo bili deca, radost igranja se nije promenila, niti su omiljene igračke za decu postale neke sasvim nove. Naprotiv, i dalje dete teži da se što više igra samo je na nama odraslima da ih usmerimo i što više vremena provedemo igrajući se sa njima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *