Koja je razlika između suvog i produktivnog kašlja i koja je uloga sirupa u lečenju?

Uporan kašalj ne samo da umara i iscrpljuje organizam, već može biti uvod u ozbiljna zdravstvena stanja. Pluća i bronhije se iritiraju, a stanje sa plućima se može značajno pogoršati.

Sirup za suvi i produktivni kašalj predstavlja najbolji način za lečenje početnih simptoma prehlade i alergije, ali se koristi i kao prateći način lečenja uz medicinske preparate koji su propisani od strane lekara.

U čemu se razlikuju produktivni i neproduktivni kašalj?

Produktivni kašalj je kašljanje koji prati šlajm. On se čuje prilikom disanja, ali ga nije moguće izbaciti iz disajnih puteva. Sirup pomaže da se to dogodi što brže pa da se pluća oporave i vrate svoju funkciju.

Ovako se sprečava nastanak težih stanja kakav je bronhitis i astma, ali i mnoge infekcije disajnih organa. Uz to, pluća puna sekrecije su pogodno tle za razvoj infekcija i bakterija, a kada se tome pridoda i otežano disanje i komplikacije koje to uzrokuje, jasno je zašto je važno da se sekret izbaci da bi pluća funkcionisala bez problema.

Neproduktivni kašalj je suv, bez šlajma što nije ništa manje opasno ako se ne primenjuje adekvatan sirup za suvi kašalj koji će popraviti situaciju.

Ova vrsta kašljanja je najčešće „plitka“ iz grla, i dovodi do iritacije sluznice što još više izaziva na kašljanje i stvara neprijatni osećaj.

Najčešći uzrok je alergija, ali i drugi činioci mogu uzrokovati uporan suv kašalj i to naročito tokom zimskih meseci. Prehlade, suv vazduh, virusna prehlada…su samo neki uzročnici.

Sirupi za suvi kašalj ili za produktivni kašalj – u čemu je razlika?

Sirup za suvi kašalj služi da obloži sluznicu grla i pluća, otvara bronhije i utiče na smirivanje kašlja i to naročito noću kada je kašalj zaista naporan zbog ležećeg položaja koji otežava disanje.

Za razliku od sirupa za suvi kašalj, preparati za produktivni kašalj služi da podstakne pluća na kašljanje, podstiče razgradnju sekreta i izbacivanje šlajma iz pluća.

Važno je piti odgovarajuću vrstu jer sirup za produktivno kašljanje utiče na sazrevanja šlajma i iskašljavanje, a sa sirupom za suvi kašalj se radi na njegovom smirivanju uz širenje bronhija što uz šlajm u plućima nije moguće.

Da li se sirup za kašalj sme piti bez nadzora lekara?

Biljne sirupe za produktivni i suvi kašalj je moguće koristiti i bez konsultovanja sa lekarom. Sastojci su prirodni, blagi, ali i dovoljno snažni da utiču na simptome ili da pomognu kao prateća terapija u sklopu dugotrajnog lečenja.

Obe vrste kašljanja se lako prepoznaju, a ako u svojoj kućnoj apoteci imate i sirupe za obe vrste, moći ćete odmah reagovati i podstaći brži oporavak što je ključ adekvatnog lečenja većine respiratornih tegoba.

Zbog svih ovih razloga važno je da u svom domu imate barem ove dve vrste sirupa i da ih uzmete na vreme. U slučaju većih prehlada oni neće biti dovoljni, ali će pomoći da stanje ne bude gore, a lečenje dosta teže.

Neka vam med, nana, bršljan, bokvica, kim i ostali sastojci budu na dohvat ruke, u biljnim sirupima koji će vam svaki put pomoći da izlečite različite vrste kašlja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *